05 Юни 2020петък22:38 ч.

Младежи

Любимото място на почитателите на Русия

Руският център в Столична библиотека е посетен от хиляди софиянци само за първата си година от създаването

/ брой: 300

автор:Мария Нинова

visibility 819

Любителите на руската култура, език и литература от близо година насам имат свое любимо място в столицата - Руският център в Столична библиотека. Той бе официално открит на 18 ноември 2011 година с методическата и финансовата подкрепа на фонд "Руски мир" и подкрепата на кмета на Столична община.
Целта му е да подпомага разпространението на руския език и култура. Центърът е оборудван с над 1300 книги и техника, която подпомага работата на служителите. Благодарение на фонд "Русский мир" в него има компютри, мултимедиа, телевизор, електронна дъска, офис оборудване.
Дарението, получено миналата година, помогна в изключително кратки срокове да бъде създаден центърът и да бъде предоставен за използване на столичани, разказа за ДУМА шефката на центъра Мариета Георгиева.
Фонд "Русский мир" осигурява на читателите безплатен достъп до електронните версии на централните руски средства за масова информация и справочни издания. За осъществяване на контакти и обмен между творци и специалисти от България и Русия. В модерно оборудваните зали се провеждат срещи, семинари и конференции по културни, образователни и научни проекти.
През първата си година Руският център е

 посетен от над 2000 души

Читателите му са ученици, които изучават в училище руски език, студенти, които учат в университетите руски език, преводачи, преподаватели, възрастни читатели, които обичат руския език и култура. Дейността му е ежедневна. Има различни представяния, творчески вечери.
През март бе направена среща с Михаил Швидкой, който е специален пратеник на президента Путин по въпросите на междукултурното сътрудничество. Имало е и срещи с представители на департамента по образование на Москва, тъй като София е в партньорски отношения с руската столица по един образователен проект. Представители на московски образователни учреждения гостуваха миналия декември, този декември отново гостуваха московски преподаватели. Постоянно се правят срещи, в които български и руски преподаватели правят обмен на опит, идеи и информация.
Центърът все още не е посещаван от русначета, но работата му през следващата година е в тази посока. Много българчета го посещават и провеждат своите уроци. По този начин те успяват

да се докоснат до необятния свят

на руския език и култура. Месец след отварянето на Руския център започнаха занятията на курса по руски език за възрастни, разказва Георгиева.
Обучението се провежда по специално разработена за българската аудитория програма. Интересът към занятията е много голям, казват още от Столична библиотека. Участниците в курса са специалисти от различни области - юристи, библиотекари, сътрудници в издателства, икономист, геодезист, програмист, спортен мениджър, журналист, студенти.
Още от първото занятие общуването между преподавателя доц. д-р Татяна Алексиева, преподавател в катедрата по руски език на СУ "Св. Климент Охридски", и курсистите е на руски език. Те изучават руския речеви етикет, запознават се с културата на страната, възприемат на слух руската реч, общуват на руски език в условия, които са максимално близки до реалните. Актуалните лексикални и граматични конструкции се въвеждат и усвояват на занятията с помощта на ролеви игри и дискусии. Внимание се обръща и на основните езикови навици - говорене, четене, писане, слушане.
В дейността на Руския център са включени много от служителите на библиотеката. Служителите са не само пряко тези, които се занимават с него, а и останалите от библиотеката също се включват в дейностите, които се реализират в центъра. По повод първата година на центъра била направена и кръгла маса, посветана на годината на руската история. Гости на нея са били преподаватели от висши учебни заведения, студенти от УНСС и Софийския университет.
Центърът обединява хора,

които обичат руския език и култура

В клуба на ценителите идват хора, които по някакъв повод са били в Русия. Някои от тях  са били обучавани там, а други просто защото искат да разширят кръгозора си. В този клуб всеки месец се работи по различна тема. Като пример Георгиева дава това, че когато темата е била 100-годишнината на храм паметника "Александър Невски", на клуба са гостували архитекти. "С тях бяха обсъдени руските места в столицата, които са не малко, за руските паметници в нашия град. При изнасянето на тема, посветена на 135 години от създаването на Българското опълчение, в Руския център гостуваха историци, имаше и представител на Военноисторическия музеи", коментира ръководителят на центъра.
Веднага след Нова година Руският център стартира месец, посветен на Владимир Висоцки. Неговата 75-годишнина ще бъде отбелязана в края на януари.


Месец след отварянето на Руския център в него започнаха занятията на курса по руски език за възрастни
Снимки Благовеста Цветкова

 

Мариета Георгиева:
С изучаването на езика децата заобичват страната


- Каква е ползата от Руския център в Столична библиотека?
- Много помага в Столична библиотека да има едно кътче, посветено на диалога между културите, място за срещи на творци представители на двете страни, място за обмен на идеи и информация за много учебни проекти и програми.
- Михаил Швидкой ви е посетил, какви бяха отзивите след това?
- Ние бяхме изключително щастливи, че тази среща се проведе в библиотеката. За нас е много важно и библиотеките, и музеиите, и галериите да продължават да се занимават с разпространение на култура, информация и образование. Това, че г-н Шведкой дойде в Столична библиотека, е един знак, че чуждестранните партньори на библиотеката я уважават като институция, която се занимава с този вид дейност.
- Разкажете за дейността на учителите в центъра?
- Българчетата имат прекрасни учители, които умеят да ги пленят, научат и да им предадат емоцията в общуването, освен тайните на езика. Но когато часът се провежда на нетрадиционно за тях място и може да се включи електронна дъска, когато може на мултимедия да се покажа кратък филм, когато могат децата сами да направят своето търсене по предварително поставена от учителя тема и да работят самостоятелно, това много обогатява урока и резултатите са много по-добри от традицонния урок. При преподаването на урок е възможно той да бъде изнесен извън от училище, тази въжможност трябва да се използва по съответния начин. Не само в библиотеки, в музеи, галерии, открити пространства, защото нашите деца го заслужават.
- Руският език има ли бъдеще в България?
- Разбира се, че има. Всеки език има бъдеще. Английският е на първо място по брой на изучавали го деца и по разпространение, а на второ е руският и това не бива да бъде подценявано. Децата учат много чужди езици - испански, френски, немски, но руският език има традиции в изучаването му в България. Той беше в задължителната учебна програма, много поколения са израснали с него и нормално е децата също да го учат. Надявам се за в бъдеще езикът да продължи да се изучава. Ние сме близки страни и това ще продължи.
- С изучаването на езика децата заобичват ли страната?
- Да, това е неотменима част от обучението. Когато човек посвещава време в изучаването на дадена материя, той й се отдава изцяло. Когато учиш, ти не учиш само граматика, учиш за страната, обичаите, културата, изкуството, а това увлича още повече и кара човек да учи повече, да знае повече, да чете повече, да търси информация. Изучаването на език е една нова вселена.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ