16 Юни 2019неделя06:16 ч.

Булевард

ЛЮБА ПЕХЛИВАНОВА: Домът ми винаги ще е в България

Човек си остава чужд, когато напусне родното място, казва чаровната студентка от СУ, която участва в традиционeн български календар за 2019 г.

/ брой: 2

автор:Надежда Ушева

visibility 778

ЛЮБА ПЕХЛИВАНОВА участва в календар на "Българските корени" за 2019 г. Единият е посветен на паметта на хилядите бежанци, следствие от подписването на Ньойския договор. Този календар включва само преселнически носии и се казва "Три сестри - 100 години по-късно". Вторият е традиционният - "Девойко, мари хубава", който вече трета година показва красотата на автентични носии от различни райони. За модели са снимани хубави българки. Една от тях е Люба, която е родена в Бургас и живее там до осми клас. После се мести в София, за да учи приложни изкуства. В момента следва етнология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Ние, младите, носим отговорност за бъдещето. Промяната е в нашите ръце" 

- Здравейте, Люба, Честита Нова година! Как ви откриха за календара? Разкажете малко повече за идеята? 

- Видях пост във фейсбук от страницата на "Българските корени", търсеха се модели за календара 2019 г. Идеята ми хареса, смятам, че е важно да се поддържа и популяризира това знание, защото традициите са живи, докато се предават от човек на човек, от поколение на поколение. Лице съм на месец май от календара.

- Защо се съгласихте да се снимате? От кой край е вашата фолклорна носия?

- Спечели ме фактът, че носиите са автентични. Моята беше от Самоковско. Доста интересно съвпадение е, че баба по майчина линия е родом от този район, след което се жени и заживява във Видинска област.

- Откъде може да се закупи календарът?

- Календарът може да се купи от страницата на "Българските корени" във фейсбук.

- Имате ли други подобни медийно-публични изяви? 

- Нямам.

- Студентка сте в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защо и как избрахте да учите етнология? 

- В народната култура има доза мистика, тайнственост. Винаги ми е било интересно да науча малко повече за традициите и корените ни. Също така се интересувам от натуралната козметика, билките и народната медицина. Както казват бабите, "за всяка болест има билка".

- Какви са очакванията ви?

- Да сменя средата и да се развия в една нова за мен сфера.

- Каква би била евентуалната ви реализация оттук нататък?

- Интересите ми са насочени към по-творческо развитие, надявам се да успея да ги съчетая с етнологията. Изкуствата винаги вървят ръка за ръка с историята и културата, така че няма да е толкова трудна задача.

- В този ред на мисли, с какво са свързани мечтите ви?

- Надявам се да имам възможност да пътувам и да опознавам различни култури. Да науча по нещо от техните тайни за щастлив и успешен живот.

- Къде се виждате, като завършите образованието си - у нас или в чужбина? Защо? 

- Както споменах, желая да пътувам, но винаги домът ми ще е в България. Искам да се развивам и да живея тук. Дали заради онези летни нощи с щурците или лютеницата на баба не знам... Знам само, че човек винаги си остава чужд, когато напусне родното място!

- Как мислите младите хора трябва ли да остават в България и защо?

- Разбира се! Родината, това са хората, всеки един от нас. Ние носим отговорност за бъдещето, промяната е в нашите ръце. Да си тръгнеш, означава да избягаш, вместо да се бориш.

- Имате интересно хоби, разкажете за него? 

- Хобитата ми се променят с времето, обичам да правя неща с ръцете си. Интересувам се от натурална козметика и понякога правя по нещо за мен и близките ми хора. Другото ми хоби е Самовила (https://www.facebook.com/SamoviIllla/).

В началото изработвах аксесоарите и бижутата за себе си, но когато станаха твърде много, реших да ги извадя от кутиите и да зарадвам още някой.  Направени са от полускъпоценни камъни и стъклени мъниста.

- Спортувате ли? 

- Преди танцувах, но в момента не тренирам нищо.

- Четете ли? Каква литература предпочитате?

- Напоследък чета главно научната литература, която ни задават от университета. Иначе харесвам пътеписи и книги за себеразвитие.

- Какво искате да ви се случи през Новата година? 

- Пожелавам си много от онези малките радости - да бъда с любимите си хора, всички да сме спокойни и щастливи. Може би и някое друго пътешествие...

     

Пожар пламна на Халкидики

автор:Дума

visibility 141

Германия увеличава парите за отбрана

автор:Дума

visibility 440

Почина режисьорът Франко Дзефирели

автор:Дума

visibility 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ