20 Ноември 2019сряда11:48 ч.

ЛЯТОТО СИ ОТИДЕ

/ брой: 232

автор:Божидар Томов

visibility 1697

   Да, лятото си отиде. По същия начин, по който си отиде жената на един мой приятел. Остави му бележка: ти не ме разбираше достатъчно. Издръжката на детето пращай редовно.
Да, лятото си отиде и дойде златната есен.  В преносен смисъл тя идва за по-възрастните хора. Особено ако са американци. Тогава те обуват някакви немислими шарени панталони и почват да ходят по екскурзии. Докато пътуват, гледат календарчетата си и викат: какво сме днеска? Вторник? О, значи сме в Амстердам. Това обаче за американците. А моят приятел не е американец и изобщо не си гледа календарчето, а някакви тъпи сметки, които му идват в пощата и на които пише: ако не платите до 10 т.м. т.г. електричеството ви ще бъде изключено. Моят приятел бе видял как отлитат  щъркелите. На младини бе гледал как същите тези птици долитат и му донасяха, в онези млади години, разни деца. Сега обаче щъркелите отлитаха и не си прибираха децата, правеха се на разсеяни. А ти ходи после и плащай издръжки, както се настоява в бележката, оставена от бившата му жена.
На друг мой приятел лятото му остави само дългове. Къде бяха отишли парите му, той не знаеше. Нима пия толкова много, питаше се и на този въпрос изобщо не се мъчеше да си отговаря, защото едно време можеше да се изкара някой лев от продажбата на празни бутилки, докато сега такива пунктове липсват. Интересно, след като празните бутилки направо се изхвърлят, откъде се взимат все нови и нови, в които да се сипва онзи разнообразен алкохол, който изпиват хората? И ето как човек постепенно затъва не само в дългове, но и в празни шишета, ако го мързи да ги мъкне до контейнера. Моят приятел го мързи и сега живее като в приказките - в стъклен дворец. Даже спря да ходи на работа - не можеше да преодолее преградата от бутилки, която го дели от вратата на апартамента.
На трети мой приятел лятото нищо не му взе, но му остави срамна болест. Всъщност тази болест не му я остави лятото, а една позната, и той, моят приятел, по никакъв начин не може сега да си спомни коя точно от всичките му познати.
Четвърти мой приятел обикновено гледа през балкона как лястовичките отлитат. Ще отлитат, разбира се, да не са луди да останат тук през зимата. И този мой приятел се опита да отлети, но понеже живееше на първия етаж, отлетя само до травматологията на Пирогов.
Какво да се прави, питам ви аз, след като съм общителен човек и имам толкова много приятели? Как да се спре въртележката на сезоните? Никак - отговаря ми друг мой приятел. Или може би сам си отговарям с онзи мой вътрешен глас, чийто тембър изобщо не мога да понасям.

ДПС за Симеонов: Границата на търпимост е премината

автор:Дума

visibility 10

БСП иска дебат в парламента за водната криза

автор:Дума

visibility 18

Нахлува студ

автор:Дума

visibility 189

Турция въвежда данък за хотелско настаняване

автор:Дума

visibility 249

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 223

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 223

14% ръст на заемите от бързи кредити

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 223

Борис Джонсън победи в дебата с Джереми Корбин

автор:Дума

visibility 99

Евросъюзът договори бюджета за догодина

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 223

Брюксел съветва Киев да купува газ от Русия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 223

ЕС и САЩ на различни позиции за Израел

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 223

Успех без фанфари

автор:Георги Георгиев

visibility 358

/ брой: 223

Възкръсналият свидетел

visibility 328

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ