01 Декември 2021сряда21:12 ч.

На фокус

Лятната жега докара вируси

Горещото време и струпването на хора в курортите причиняват масовото им разространяване. Инфекциите протичат по-леко, но са неприятни

/ брой: 192

автор:Велиана Христова

visibility 1452

В големите жеги от миналата седмица плъзнаха масово летните вируси, които причиняват неприятни грипоподобни състояния - чревни разстройства, стомашен дискомфорт, повишена температура, повръщане. Инфекциите по морето, в София и в други градове се дължат на високите летни температури и струпването на голямо количество туристи в курортите, на засилените контакти по време на отпуските, обясни за ДУМА известният наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов, член на ръководството на френските институти "Пастьор" и директор на Института по микробиология при БАН.   

Симптомите

В началото на заболяването признаците са обикновено леко зачервяване на гърлото, повишаване на температурата, оплаквания от стомаха и колики в чревния тракт, разстройство, често - и повръщане. При това е опасно да не се получи обезводняване на организма, загуба на минерални соли и натрупване на токсини.

Два вида са обичайните вируси през лятото
 
Норовирусите. Стомашно-чревният тракт е по-податлив на атаките на вирусите през лятото, които са няколко вида. Основните причинители на болестното състояние са т.нар. норовируси, предизвикващи гастрити и ентероколити. Норовирусите се разпространяват директно чрез контакт с инфектиран човек или индиректно чрез замърсени предмети - храна, повърхности. Това са много малки вируси, които са силно устойчиви в околната среда и са много разпространени, защото лесно се предават от човек на човек с мръсните ръце, в транспорта по облегалките и дръжките на седалките, в заведенията, обясни проф. Гълъбов. Не всички пострадали се обръщат към лекар, мнозина се самолекуват, поради което е трудно да се каже дори какъв е броят на заболелите.
Ентеровирусите. Това са също вид вируси, които се настаняват в чревната лигавица и се проявяват с много различни симптоми. Това са най-устойчивите вируси, твърди Ангел Гълъбов. Често се появяват при проблеми в канализацията, в заведения за хранене, пренасят ги и мухите. Причиняват леки разстройства, главно при децата, може да предизвикат и грипни симптоми, както и обриви. По крайбрежието, когато дните са горещи, обикновено следобед и привечер се появяват и вид микрокомарчета (папатаци), които при ухапване причиняват трескаво състояние, то продължава от един до три дни.
Ако има нещо добро в ситуацията, то е, че симптомите от вирусните заболявания през лятото преминават бързо и в повечето случаи не предизвикват усложнения. Основното правило за предпазване от норовирусите е честото миене на ръцете. То е задължително, след като човек се прибере от работа вкъщи. Важно е също семействата да приучават децата да си мият ръцете редовно, защото летните вируси "нападат" най-много малките и най-потърпевши са малчуганите до 10 години, напомня вирусологът. Идеалната хигиена на ръцете е най-доброто предпазно средство, повтаря проф. Гълъбов. По думите му в САЩ хората са фанатици в миенето на ръцете, в Европа също това е обичайно, но мнозинството от българите нямат навика за често миене и поддържане на хигиената на ръцете. Освен това значение има и усилването на имунната система.     
Лекарите съветват да се избягват места, където има струпвания на много хора, защото вирусните инфекции се предават по въздушно-капков път. Това обаче е трудно, когато човек е на море, където плажовете и басейните са претъпкани и хората на немалко места са буквално един върху друг под чадърите. При масовото разпространение на норовируси трябва да се поддържа и добра хигиена в дома. Най-добре е да се използват почистващи препарати на основата на белина, на амоняк и на спирт. Разтвор със сода за дезинфекция на каналите на умивалника също върши работа. Според учените, веднъж попаднали на дадена повърхност, норовирусите могат да оцелеят в продължение дори на седмици и потенциално да заразяват всеки, който се допре до тях.
 
Лечението

Не се изисква някакво специфично лечение, пострадалите от летни вируси трябва да предприемат обичайните мерки при разстройство, диета с препечен хляб, бисквити, солети, сухари, да пият повече вода и чайове, за препоръчване е без захар. Благоприятно се отразява употребата на въглен в разумни количества. Не бива да се консумират газирани и плодови напитки, както и плодове. Възрастните може да приемат и аспирин.
Медиците съветват родителите да търсят помощта на личния или на друг лекар, а не да лекуват себе си и децата си сами.

Бактериалните инфекции от храна

Освен вирусите през лятото се множат  салмонелите и други видове бактерии в различни хранителни продукти, които също причиняват инфекции. Най-често опасността ни дебне в десертни пасти, сладоледи, кремове. 
Винаги когато пазаруваме, трябва да обръщаме внимание на датата на производството на храните и на срока на годност. Това се отнася особено за продукти като яйца, майонези, десертни кремове, приготвени с яйца, бозата, млякото, рибата, месото, зеленчуците. Тези продукти не бива да престояват извън хладилника, защото могат да предизвикат стомашно-чревни инфекции. Добре е яйцата да се варят като за Великден - поне 15 минути.


Акад. Ангел Гълъбов


Структура на норовируса

Струпването на хора по плажовете крие и вирусни рискове

 

Свински грип и "Пърт" пак идват през зимата

Както винаги, грипът ще си остане основен проблем през есента и зимата. Затова трябва навреме да помислим за ваксинирането, съветва акад. Ангел Гълъбов. Тъй като грипът е опасен особено за възрастните хора, за тях са препоръчителни т.нар. вътрекожни ваксини.
Най-напред през есента при възрастните ще се проявят вероятно т.нар. аденовируси, които са парагрипни вируси, причиняващи бронхопневмонии. За малките деца пък са опасни т.нар. респираторно-синцитиални вируси, които могат да доведат също до бронхопневмонии и да причинят тежки дихателни инфекции. Възможно е да се появят и т.нар. ротавируси, които се проявяват с тежки диарии при децата и понякога се стига дори до болнично лечение със системи. За тях сега също се въвежда ваксина, обяснява проф. Гълъбов. 
Според вирусолога очакванията са, че през предстоящия студен сезон - след декември-януари, ще ни споходят същите грипни щамове, които познаваме от миналата година - "свинският грип" (АН1N1) и австралийският грип "Пърт" (АН3N2). Препоръчаните от СЗО ваксини за тази зима съдържат защита и срещу двата вида грип, обяснява вирусологът.
"Свинският" грип. Той вече ни е познат, знаем, че е коварен, особено при бременни жени и при по-пълни хора. Възрастните хора боледуват от "свински" грип по-рядко, той "напада" основно хората в зряла възраст и младите. Има обаче данни, че щамът на този вид грип е започнал да се приспособява и вече проявява устойчивост към "Тамифу" - основното лекарствено средство, което се използваше срещу него твърди проф. Гълъбов. Учените в момента изясняват какви други препарати биха могли да се използват ефикасно срещу АН1N1.    
Грипът "Пърт". Наречен е така, защото щамът е изолиран за пръв път в австралийския град Пърт през 2009 г. и след това се е разпространил към Северното полукълбо. "Пърт" протича по-леко от "свинския" грип. Това е грипен вирус от типа "В", т.нар. Брисбейн. Той обаче засяга и възрастните хора, и децата. При едните заради отслабналата, при другите - заради неукрепналата още имунна система. Рискови групи са и страдащите от сърдечносъдови заболявания, хронични белодробни болести и диабет. Миналата година щамът "Пърт" не е бил особено разпространен у нас, за идващия сезон мащабите му още не може да бъдат предсказани.

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 232

Лукашенко се заигра с "енергийната" карта

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 125

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 110

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ