22 Февруари 2020събота02:09 ч.

Трябва да се знае какво става с тази болница, но за съжаление това не се знае, убеден е зам.-председателят на здравната комисия в парламента доц. д-р Георги Йорданов

"Лозенец" все пак става търговско дружество

Болницата после ще е университетска към СУ "Св. Климент Охридски"

/ брой: 17

автор:Аида Паникян

visibility 1388

Въпреки всички клетви на Борисов, че болница "Лозенец" няма да е търговско дружество, това все пак ще стане. Болницата занапред няма да е Правителствена и на подчинение на МС, реши мнозинството в НС на първо четене. За тази промяна в Закона за лечебните заведения гласуваха 110 депутати, 53 се въздържаха и трима бяха против.

Социалистите се въздържаха да гласуват законопроекта. "Ако между първо и второ четене има желание болницата да съществува като нормална за българските граждани, ще преосмислим решението си", коментира доц. д-р Георги Йорданов от левицата и зам.-председател на здравната комисия. От БСП искат да е ясно какво точно иска да направи с болницата властта. 

До промяна на статута на правителствената болница се стигна, след като пропадна идеята от края на ноември тя да бъде трансформирана в детска. Тогава здравният министър Кирил Ананиев обяви първоначалните данни от одита, според който дълговете на болницата бяха 33 млн. лв., поетите ангажименти за около 60 млн. лв., а работещите към декември не бяха получавали заплати от месец и половина. "Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към МЗ. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицинският одит", коментира тогава Борисов, а от болницата му изказаха "благодарност и признателност".

"Като член на правителството подкрепям решението му да няма болница, която да създава специални привилегии за лечение на политическата класа и на някои държавни служители на високи длъжности в държавната администрация, коментира министър Ананиев. Търговският характер на болницата ще позволи в нея да се лекуват граждани от цялата страна, "а това ще даде възможност на студентите да повишат качеството на своето обучение", мотивира министърът отказа на правителството да превърне "Лозенец" в педиатрия. Той поясни, че между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, които технологично да пояснят как "Лозенец" от второстепенен разпоредител с бюджет ще стане търговско дружество, а впоследствие - и университетска болница към СУ "Св. Климент Охридски".

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ