05 Юни 2025четвъртък10:50 ч.

Лозари се оплакват от нелоялна конкуренция

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1509

Освен притеснението за изкупните цени тази година, хората от лозаро-винарския сектор се тревожат и за силната конкуренция от чужди страни. Това каза Селим Иса от УС на Националното сдружение на българските лозари, цитиран от БНР. "Конкуренцията в сектора не е лоялна, защото в България се внасят субсидирани вина от други страни", коментира Иса. Той посочи като пример гроздето от Румъния, което се внася на по-ниски цени. "По-евтино е, защото държавата там допълнително ги субсидира, спрямо декар площ около 500 лв. От Европейския съюз от Испания например се внася вино на 1 евро, даже и под 1 евро. Нашите търговци съответно си слагат надценките и винзаводите не могат да продават продуктите от нашата суровина. Всичко това рефлектира върху нас, производителите. От Румъния имаме информация, че се внася гроздова мъст. И това се произвежда все едно, че е българско производство, пък шарата - гроздовата мъст, е внесена от Румъния, при това на много ниски цени. Това също дава отражение върху изкупуването на гроздето сега", поясни Иса. Според него лозаро-винарският е сред тези сектори, които не са подпомогнати достатъчно от държавата.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Лагерът на Тръмп осъди ударите срещу Русия

автор:Дума

visibility 1042

/ брой: 99

Вилдерс напуска властта заради миграцията

автор:Дума

visibility 1048

/ брой: 99

"Грийнпийс" се подигра с с френския президент

автор:Дума

visibility 984

/ брой: 99

Накратко

автор:Дума

visibility 985

/ брой: 99

Това ли е Европа?

автор:Юри Михалков

visibility 1034

/ брой: 99

Напук на политиците

visibility 1036

/ брой: 99

Кога, къде, колко

автор:Дума

visibility 1157

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ