04 Декември 2021събота04:25 ч.

Част от действащите лица в Ловчанско читалище "Наука", септември 1999 г.

На фокус

"Ловечгейт" 20 години по-късно

Журналистите изстрадаха и преродиха ловешката касета* Истината победи заплахата със Закона* Отдавна са забравени папките с разследването за откровенията на бившата външна министърка Надежда Михайлова, че Хосе Кодерк е седесар, Христо Стоичков е ловчалия, а журналистите трябва да бъдат нахранени.

/ брой: 190

visibility 2164

Милан Недков

От деня, в който видя бял свят записът със скандалния инструктаж на бившата външна министърка и по-късно лидерка на СДС Надежда Михайлова, изминаха двадесет години. На 23 септември 1999 г. тогавашният ловешки кореспондент на ДУМА Милко Недялков свика колегите си и огласи потресаващи части от един разговор, който разголи морала на политическата класа, управляваща уж демократично България. Истинските журналисти разбраха, че в тази находка, наречена първоначално "ловешката касета", има журналистически хляб. А такъв хляб има винаги, когато не си изсмукваш пръстите, за да "нагодиш статията".

После послушните медии прекръстиха станалото на "Ловечгейт", за да му придадат повече политико-криминален характер. Но и те се бояха от истината.

20 години след станалото всички ясно осъзнават, че именно попадането на записа в журналистически ръце спести неговото "политическо продаване", разиграването му в хазарта на тайни служби и задкулисни интриги.

Неслучайно ударите на властта преди 20 години се стовариха върху журналистите. И станаха водоразделният камък за разграничаване на ценностите, които уж са общи на всички - свобода на словото, право на избор, контрол над властта.

Ако сега човек препрочете вестниците от септември-октомври 1999 г., ще разбере едно към едно всичко, казано в тях, дори ще види какво е сегашното им лице. За държавните медии да не говорим. Както казва самата Надка в скандалния инструктаж, те са "затворени". Интересно е, че големите тогава български издания прозряха, че в случая с ловешката касета не е важно кой е направил записа на сцената на ловчанското читалище, а какви са думите, съхранени от магнитната лента. И какво е мисленето на хората, които са ги изрекли. Затова темите, че испанският посланик Хосе Кодерк е седесар, Христо Стоичков - ловчалия, а журналистите трябва да бъдат нахранени, бяха подети веднага от "Монитор", "Стандарт", "24 часа", "Сега", "Дума", БНР, а след малко време и от "Труд" и "Капитал". Всеки по своему, но допълващо се в търсене на истината. Сега на мнозина това ще се стори невъзможно. Заради монопола в медиите, заради политическото подлизурство на голяма част от изданията. И естествено - заради истината, че България вече е на 111-о място по свобода на словото...

Преди доста време всички разследвания по "Ловечгейт" са приключили. Не се знае дали са унищожени папките, които прашясваха в някой шкаф на прокуратурата, защото всички взети от въздуха обвинения рухнаха. Отдавна е известно заключението на следователите, че 

няма данни да е огласена информация, набавена от СРС, 

и в тази му част делото бе прекратено. Унищожени са касетите, които бяха иззети от журналистите по нощите. По делото обвиняеми не са привличани, разпитани са много и различни свидетели, но не и външният министър Надежда Михайлова. За последно то е наблюдавано лично от бившия окръжния прокурор на Ловеч Петър Балъков, свидетелстват документи.

Така стоят нещата 20 години след онази знаменита сбирка на 13 септември 1999 г. в ловешкото читалище "Наука", на която външният ни министър Михайлова даде указания как се печелят местни избори. Десет дни по-късно - на 23 септември, касета с най-силните пасажи от тази реч бе разпространена сред журналисти и обилно отразена в медиите. В същия ден прокуратурата нареди проверка извършено ли е престъпление спрямо гражданското политическо 

право на министърката да споделя мисли 

в тесен кръг. Тогавашното пресаташе на Филчев Иван Вълков обясни, че магистратите са се самосезирали от съобщението на БТА по случая (в което освен коментар на Михайлова нямаше нищо друго). 

Но властите се развихриха, ловешката полиция набързо прибра за разпит местните кореспонденти, изтършува офисите на тамошните издания, търсейки касети, записи и прочее улики. "Нахранен" с две кебапчета, но от полицията, бе раздалият касетата кореспондент на "ДУМА" Милко Недялков след въздлъшък престой в участъка. Едно кебапче заслужи и тоноператорът на ловчанското читалище Виктор Цанков.

МВР не откри автора на записа, макар да го знаеше, след като направи експертизи на три касети с различна продължителност. Не го откри, защото не се връзваше политическата схема на управляващите - нямаше бандити, тайни ченгета, "бръмбари", чужди посолства и други ужасяващи неща. Имаше само разкриване на голата истина за похватите на силните тогава управляващи.

И те започнаха да сипят гаф след гаф

Още в края на септември 1999 г. тогавашният главен секретар Божидар Попов, вече покойник, обяви, че записите са монтаж, и така защити честта на първата ни дипломатка. Откъде да знае, че месеци по-късно тройната експертиза ще установи, че записът на ловешката касета е автентичен, сиреч - верен до болка.

Дори тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев първо обяви, че авторът на "Ловечгейт" е за затвора, съзря пръста на "кръгчето "Орион", а после се извини на журналистите за престараването на подчинените си. И направи това извинение на няколко пъти достатъчно убедително.

Самата Надежда Михайлова убедено твърдеше, че зад записа и разпространението му стоят тъмни сили. "Самият факт, че компроматът е забавен с десет дни, говори, че това време е използвано за манипулиране на записа", сподели тогава тя. "Скандалното е, че срещу опонента се използват методите на политическата полиция", обобщи Михайлова.

Правосъдието пък се задейства с неподозирана скорост - проверката приключи бързо, откри данни за престъпление и на 8 октомври 1999 г. прокуратурата нареди разследване по два текста от Наказателния кодекс - чл.145а и чл.339а. С което

журналистиката бе приравнена към спецслужбите

Защото по първия текст се наказва този, който използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство. Вторият визира неразрешеното по установения ред произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. И в двата случая наказанията са затвор. И двата текста са приети през 1997 г., за да няма злоупотреби с данните от спецслужбите при използване на спецсредствата, и не са променяни досега.

Само че случаят не беше такъв. За да стане, трябваше да е налице, примерно "бръмбар" (спецтехническо средство), поставен в ловешкото читалище от оперативно-техническа служба на МВР, с който е осъществено подслушване (оперативен способ) и е направен запис (веществено доказателствено средство). А Надежда Михайлова трябваше да е била разработвана от спецслужбите по подозрение за извършено престъпление или за да се опази националната сигурност. И някое от спецченгетата или друго недобросъвестно лице, докопало записа, да го е пуснало на медиите.

Магистратите обаче подминаха с лека ръка тези подробности. Особено след като лично премиерът Иван Костов констатира, че министърката му е записвана "незаконно". 

Девет месеца след "Ловечгейт" експертизата на Института по криминалистика и криминология на МВР все пак установи, че спецсредства не са използвани, записът е направен с микрофон от залата, а гласовете от касетите са истински. С което стореното от журналистите придоби реална същност - те си бяха свършили работата. Неслучайно преподавателят в три университета на Запад и член на Международната федерация на журналистите (МОЖ) Ронан Брейди заяви:

"Ловечгейт" е достоен за учебниците по журналистика

"Случаят с ловешката касета е показателен, че във вашата страна политици се опитват да държат журналисти настрана от истината. Лошото е, че така застрашават човешките права на хора от медиите и свободата на самите медии" - това е изводът на Брейди. По никакъв друг начин не може да се обясни среднощният арест на журналисти в Ловеч, освен като опит да се възпрепятства дейността на средства за масова информация, казва той. А на него няма как да не се вярва...

 

О, спомняте ли си, госпожо?

(Избрани пасажи от ловешката касета)

Тези микрофони сигурни ли сте, че не чуват", опасява се от подслушване лидерът на сините в града. "Е-е, че к'во", отвръща външната министърка по време на скандалния инструктаж в Ловеч. Скандална касета е със запис на разговор-инструктаж в Ловеч между външната министърка Надежда Михайлова и няколко сини функционери. В сбирката на сцената на ловчанското читалище "Наука" освен Михайлова участват ловешките депутати от СДС Владислав Костов (шеф на парламентарната комисия по земеделие), Кирил Баев, Васил Мандев (лидер по това време на СДС в града), местният кандидат за кмет на сините Иван Арабаджиев, водачът на листата на съветниците Добри Атанасов, областният управител Гето Джурковски.

Надежда Михайлова: Използвайте механизми. Слушам тука Гриша Ганчев сте завъртели... Хубаво, ако е с вас - с вас. Използвайте го да дръпне конци тук-там. Политиката е, зле звучи, но не е така просто, щото е симпатичен кандидатът и ще го изберат. Не става въпрос за непочтени методи, но има хора, които държат работни места. И които могат да кажат за кого да се гласува. Нямате много такива хора обаче, защото всички предприятия се ръководят от комунисти. Но имате централната власт. Значи, говорете с министри, които могат да повлияят на определени ръководители... Значи да се види кои фирми... Аз не познавам региона, защото познавам моите региони във Варна и Велико Търново. Но може да се седне и да се види, кои са фирмите, кои са шефовете, кои са приватизирани. Ако може, да се удари 1-2 приватизационни сделки, да се ударят публично... Така че, сигурна съм, че нищо не ви пречи да направите една проверка. Да им видите.... Вие, дето се казва, им знаете кътните зъби, ако не ги знаете, трябва да ги научите. Да се види тия, аджеба, какви са. Там, където имаме наши държавни предприятия с ръководители - Божков ли, към кое министерство ли, да се говори тия хора да бъдат ангажирани, ако щат да са комунисти. В крайна сметка, те работят за държавата...

Гето Джурковски и Васил Мандев: Всичко държавно сме сменили...

Михайлова: Вие трябва да седнете и да си изчислите гласовете, на какви гласове може да разчитате. Защо? Дори и да загубите - резултатът трябва да бъде висок. Защото това е авторитет. Всички знаем, че Ловеч е тежък град. Никой няма илюзия по отношение на това, че Ловеч просто ей така, просто ще го спечелим... Но идеята ми е - аз ще дойда пак. Ще намериме дата, защото ми се иска да ви подкрепя по начина, по който трябва да бъдете подкрепени. Защото сте се хванали на тежка битка. Но го направете събитие.

Владислав Костов: Да, да...

Михайлова: Просто го направете събитие. Щото покрай всичко друго, аз наистина съм външен министър. Имам достатъчно висок авторитет. Имам рейтинг втори след министрите - използвайте го. Дето се казва, аз ще ви прелея моя авторитет на вас. Това е смисълът.

Мандев: Не направихме най-добрата, но направихме, мисля, добра разгласа....

Михайлова: Не сте спечелили журналистите!

Мандев: И аз се чудех от малкото хора...

Михайлова: Журналистите не сте спечелили.

Джурковски: За съжаление всичко е червено тука.

Михайлова: Няма значение...

Джурковски: Те... При журналистите всичко е червено. С изключение на един или двама.

Михайлова: Този от "24 часа" кат' го гледам какъв агресивен.

Джурковски: Охо, охо...

Мандев: Абе те всичките... Има само един-двама наши.

Костов: Стела Бочева от радиото и тя е червена.

Джурковски: Червена е, разбира се. С изключение на Емилия от БТА - всичко е червено.

Михайлова: Хубаво е, че са затворени медиите. Те нищо не могат да вкарат в централната мрежа.

Мандев: Направили сме екипи по всички направления - техническо обезпечаване, финансово обезпечаване, медийна политика...

Михайлова: Абсолютно по всички въпроси. Намерете си разтропан човек да ви води пресцентъра. Направете си пресцентър.

Мандев: Имаме го пресцентъра, разтропани хора - не.

Михайлова: Грубо казано, намерете начин тия журналисти да ги хванете по някакъв начин....

Мандев: Част от тях, въпреки че не са комунисти....

Михайлова: Нахранете ги.

Мандев: ... не изопачават нещата... 

Михайлова: Това ви казвам, нахранете ги!

Костов: Да, да, да...

Мандев: Не изкривяват нещата, макар да са червени. Има от тях обективни хора. Не ни помагат, но не ни и вредят, не го правят така, че да...

Костов: Не, след като нямаме собствени медии, които съществуват. И да намерим подхода към тях. Така правилно...

Михайлова: Вземете медии от централните. Има варианти, просто трябва да седнете и да мислите!

Мандев: Не бе, така са ловчалии. Те на гласуване ще дойдат, но тука няма да дойдат... Мачовете са много показателно нещо.

Михайлова: Не ходят на мачове? Не ходят на мачове?

Мандев: На международните мачове на "Литекс" ходят по 4-5 хиляди души.

Костов: Чешити са, бе...

Джурковски: Имай предвид, че са без вход.

Михайлова: Аз също не ходя на мачове. Но мисля, че всички мъже ходят на мачове.

Мандев: По принцип би трябвало да ходят...

Михайлова: Търсете обществени прояви - на мачове, такива неща.

Джурковски: Ходим отдавна. На всички срещи досега сме били на централната трибуна.

Михайлова: Ама някой... Стоичков от тука ли е, от къде е?

Джурковски: Не, той е от Пловдив. Пловдивчанин е.

Михайлова: Пловдивчанин... А какви други имаше?

Арабаджиев: Петър Хубчев.

Добри Атанасов: Хубчев, но той е в Германия, не може да го докараме тука...

Михайлова: Ще му пишете едно послание: Това е моят кмет!

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ