15 Юни 2021вторник15:42 ч.

Право, куме, в очи!

Лотария без печалба

/ брой: 96

автор:Светлана Михова

visibility 3372

В неделя пак на избори. На европейски. Какво на практика ще рече това, малцина си дават сметка. Дори онези, които вечер са имали сили и нерви да се втренчат в екрана на тв каналите. Там бе разгърната мощна общонационална образователна програма. Белким българинът разбере що е то Европарламент, за какво се бори и от какъв зор той трябва да му хариже в неделя част от свободното си време.

Политици и партийни активисти месеци наред тъкмяха листи с имената на фаворити, които да попаднат в отредените на България 17 от 751 места в Европарламента, да отморят милите за пет години в супер санаториума. Казват, че от тази европейска лотария зависи бъдещето на всеки от нас. Неслучайно по цялата брюкселска вертикала се трудиха неуморно. Усетиха, че билетите за лотарията не се харчат, и за да предизвикат интерес към търга, подложиха гражданството на информационен тероризъм. Поведоха битка срещу навъдилите се "врагове на светлото европейско бъдеще", срещу ширещия се евроскептицизъм.

С това витиевато клише бе закичен всеки, който е дръзнал да поиска промяна, да се усъмни в ефективността на "вертикалата", в смисъла да се влагат средства в сладкия живот на няколкостотин евролюбимци. Истинска война бе поведена и срещу всеки понечил да заподозре, че европейските ценности, които са духовната тъкан на Европа, се унищожават тъкмо от тези фаворити, спечелили от лотарията и щастливо увиснали на гроздове по брюкселския пилон в скъпия политически бар.

С наближаването на деня на тегленето на лотарията битката става все по-люта. Вече стигна до долнопробно меле. Политически лидери, които се опитват да защитят реални национални интереси и същностни европейски и християнски ценности, са обвинявани в ревизионизъм, в предателство, в популизъм. Заплашвани са с какви ли не санкции. С едно око обаче от Брюксел гледат да не се повтори гафът с Брекзит. Стискат здраво някой да не се отскубне от юздата. В действие влиза всичко - от закани за спиране на еврофондове до мръсни унищожителни трикове.

Австрийският канцлер има куража да заяви, че антируските санкции бият по страната му и по цяла Европа и трябва да се отменят. Настоя да бъде намален броят на чиновниците в Брюксел и те да се заемат не с измислени, а с реалните заплахи. В резултат му бе подложена динена кора. Спретнат му бе скандал с коалиционната ненавистна в Брюксел евроскептична Партия на свободата, който мигновено доведе до политическа криза. Компроматът в по-голямата си част се оказа фалшив, но това вече не е интересно. Стана ясно, че е готвен от две години, но се пусна в обращение точно в навечерието на европейската лотария. В Италия, където евроскептиците са на власт, пак броени дни преди тегленето на лотарията, се организират бурни протести на "съзнателните европейци". Италианците трябва да се уплашат и да помислят, когато идат до урните.

Объркване цари по властовите върхове на Европа. До задъхване говорят за единство, а то се топи като ледената шапка в Арктика. Елитът обаче не знае какво да предприеме срещу глобалното евроскептично затопляне. Стожерът на единството Ангела Меркел подреди САЩ в списъка на враговете. В Източна Европа това не се хареса, защото там предпочитат Вашингтон пред Брюксел. Макрон отдавна и открито зове за разслояване на ЕС. Кой тогава клати европейското единство, кой е истинската заплаха за европейската вертикала? Докато тя все повече заприличва на пилон в политически бардак, около който се въртят непотребни особи, европеецът се чуди дали в неделя да си купи билет от лотарията. Все едно, няма да спечели. 

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 334

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 361

/ брой: 112

Дядото

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 271

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ