09 Юли 2020четвъртък10:52 ч.

Стоян Проданов:

Лоши управленски решения докараха шапа

Заради изоставянето на оградата по границата, която на места е разрушена, заразата премина от Турция, казва бившият депутат от Коалиция за България

/ брой: 10

автор:Мая Йовановска

visibility 1361

Стоян Проданов е роден през 1953 г. в с. Зимница, Ямболска област. С висше инженерно образование. Депутат от Коалиция за България в 40-ото народно събрание от избирателен район Ямбол. В 40-ото народно събрание участва в Комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство и в Комисията по земеделие. Сега, както и преди влизането в парламента като депутат, се занимава с бизнес.
Владее руски и немски език. Женен, с две деца.

- Господин Проданов, вие бяхте в Комисията по земеделие в предходното Народно събрание, следите ли развитието след откритото огнище на шап?
-  В голямата си част - може би над 90 на сто и повече от случаите, през последните 100 години шапът е навлизал от територията на Турция. Там имат по-друг тип законодателство по този проблем, много различно от нашето - както от старото, така и по-различно от европейското, което сега е наше. В Турция, в селата там, винаги има от порядъка между 500 и 700 огнища на шап. Турците имат друг начин на лечение, друг начин на профилактика. Нашият е по-добър. Освен това ние сме малка държава, европейска държава, и поради това нашата профилактика е по-добра. То е очевадно.
- Това казват и други, но все пак трябва да има причини за това, което се случи?
- Още отпреди 9 септември 1944 година между България и Турция винаги е имало заграждения по границата. Винаги! Заразата се носи основно от чифтокопитни животни, главно диви, може да се предава и чрез питомни, които преминават границата. По въздух тази зараза много трудно се разпространява. Това означава, че ако се поддържа в цялост оградата, която съществуваше, този проблем с шапа нямаше да се случи. Тази ограда трябва да се ремонтира и поддържа постоянно, защото тя спираше движението на животни от Турция към България, както и от България към Турция, разбира се.
- Говорите в минало време. Няма ли я вече?
- Тя е по цялата граница между България и Турция. Вероятно все още я има, но не е цяла, затова през нея може да преминават животни. Преди година, може и повече от година, уволниха санитарните инспектори, които я поддържаха. От известно време никой не отговаря за нея.
- Предполагам, че е имало сигнали за това, че тази ограда липсва на определени места, отправени към държавен орган, който все пак носи някаква отговорност?
- Без съмнение е имало сигнали от ветеринарните кадри по места, но доколкото знам, са оставали като глас в пустиня. Всъщност фактите го показват. И в момента може да проверите - няма санитарни инспектори по места, които да отговарят за целостта и поддържането на оградата. Именно това е причината да преминат от Турция у нас диви животни, заразени с шап, и да станат тези поразии. Сега поголовно се избива добитъкът, загубите са колосални.
Другата причина е премахването на лабораторията за ветеринарни изследвания в Ямбол. Тя беше много добра, а причината да е окомплектована точно в Ямбол е да е близо до граничния пункт Лесово. Тази лаборатория преди една година бе пренесена в Сливен. Питам коя е причината лабораторията да се премести, да се отдалечи от границата - това не е естествено. Бе изградена заради долната ни южна граница, която е и граница на ЕС. Оборудването в лабораторията е за 400 хил. лв. Допускам, че бе преместена през миналата година в Сливен по настояване на депутатка от този избирателен район. Но няма никаква логика лаборатория да не е на долната ни южна граница, откъдето идват и шап, и чумата. Това са двете причини за шапа, който ни застигна - оградата, която на места я няма и която много години преди това е поддържана заради епидемиологични проблеми, и второ - лабораторията, която беше създадена и оборудвана с модерна апаратура, за да е близо до границата. Лабораторията е за изследване на животинската продукция. Това преместване е абсолютно нелогично. Да оставиш оградата да се разруши и да отдалечиш лабораторията на 20-25 км... Това не само, че е несериозно, това е пълно безхаберие!
- Какъв е вашият извод от това?
- Става въпрос за лошо управление, за управление, което вреди.
- Преди няколко дни от браншова организация на животновъдите заявиха, че санитарите ще си свършат работата и не се боят. Колко опасна е тази зараза?
- Много е опасна за животните, за хората няма опасност от заразяване. Но за хората последиците ще дойдат като удар върху икономиката на страната. Веднага много цехове за месо ще спират да работят, ще спре да се обработва свежо месо от вътрешността на страната, спира се износ от тези райони. Това как ще повлияе на икономиката, на обикновените хора, на работодателите, на работниците, дори на нас като консуматори? Това е една огромна щета, особено ако я сравним с минималните сили за поддържането на оградата, за която бяха необходими 4-5 санитарни инспектори на територията. Разходите за поддържането на тази ограда са минимални и изобщо не можем да ги сравняваме дори, мащабите са сигурно 1:1000 в полза на това да поддържаш ограда. Трябваха само няколко човека, да отделяш средства за текущо поддържане на оградата и да я проверяваш, което е елементарно. Това нещо е правено 60-70 години и изведнъж - от година и нещо не се прави. Е, шапът веднага цъфна, резултатът нямаше начин да не дойде. Щом е направена тази ограда и се поддържа толкова години, това означава, че има необходимост. Но някой идва и с лека ръка прави "икономии", които сега ни излизат солени. Заради някакви измислени икономии на минимална сума сега щетите на държавата ще са за милиони, макар че е трудно да се изчислят дори.
На всички производители в Сливенско, Бургаско, Ямболско и Хасковско им забраниха да колят животни. Това означава, че те просто спират да работят, а това са и работни места. Започват да носят месо някъде отдалеч, има транспортни разходи... Ако някой изчисли, ще разбере, че хиляди пъти повече сме имали интерес просто да си поддържаме оградата, имаме интерес като държава, хиляди пъти е разликата в това да поддържаш едно елементарно съоръжение или да търпиш милионни загуби от елементарна немарливост и неразбиране.
- Какво трябва да се направи?
- Най-простото нещо, което трябва да се направи, е спешно да се възстанови оградата във вида, който беше. И да се организира нейната експлоатация и поддържане. Второто нещо - да се възстанови лабораторията, ветеринарномедицинската служба в Ямбол. Не може да се изследват животните на километри от границата. Аз не знам защо това се случи тихомълком и никой не разбра. Трябва да има и основен пункт за преминаване през антисептични вани за автомобилите на хората, за да не се пренася заразата, защото бактерията на шапа е много устойчива.
Питам, къде са сега народните представители от Комисията по земеделие и гори? Има 5-има депутати от Ямболско, които също са отговорни. Това е нарушение. Но те даже и нямат обща култура по този въпрос. Те са избрани от този район и трябваше да се вслушат в своите избиратели. Когато се руши такова нещо, трябва някой да пита защо?
- А смятате ли, че ватеринарите ще открият още болни животни, освен тези от с. Кости?
- Ще се появят. Министър Найденов е ветеринарен лекар и той трябва да бъде попитан защо оградата е изоставена. Или да отговори сегашният шеф на НВМС д-р Войнов: как стана така, че в ХХI век, в 2011 г., когато искаме да влизем в Шенген и се бием в гърдите, че правим велики работи за Шенген, една ограда не можем да поддържаме. Всичко друго, дето го приказват, е ала-бала.

 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ