24 Октомври 2020събота17:53 ч.

Лош достъп до лекарства установи КЗК

автор:Аида Паникян

visibility 691

Влошава се достъпът до лекарства заради нормативната уредба и е необходимо тя да бъде променена, е общият извод, който прави Комисията за защита на конкуренцията в две свои решения от 1 октомври – 785 и 786.

Една от причините за влошения достъп е липсата на надценка за търговец на дребно (аптека) на лекарства за домашно лечение, плащани 100% от НЗОК. Единственият стимул за аптеките е 2 лв. за обработване на въпросните рецепти. Това намалява стимула на аптеките, особено на малките и независими аптеки и тези в малки населени места, да доставят и да поддържат наличности на скъпи лекарства, напълно реимбурсирани от касата. В същото време разпоредбата не се отразява сериозно на аптечните вериги. Според Българската генерична   фармацевтична асоциация (БГФармА) това от своя страна "забавя достъпа на поциентите до скъпи лекарства, платени напълно от касата". От Българската асоциация на търговците на едро с   лекарства обаче не смятат, че от въвеждането на разпоредбата, съгласно която аптеките не начисляват надценка за търговец на дребно за 100% реимбурсираните от НЗОК лекарства, е намалял броят на аптеките, работещи с НЗОК, нито това е затруднило достъпа на пациентите до лекарства.

КЗК отново препоръчва на компетентните органи в сектора на   здравеопазването по отношение на разпоредбите, свързани с доставката на 100% реимбурсирани от НЗОК лекарства за домашно лечение, че е необходимо да бъде постигнат баланс между социалните и/или бюджетни цели и защитата на ефективната конкуренция на пазара. Оказва се, че 8 години държавата не е предприела действия за балансиране на интересите на гражданите и на бизнеса, тъй като не е изпълнена препоръката й в Решение № 676 от 2012 г.

Според КЗК разпоредбите на Наредба 10 за условията за заплащане на лекарства от НЗОК може да поставят в по-неблагоприятно положение малките и независимите аптеки, поради което Комисия предлага документът да бъде преразгледан, тъй като "липсата на възстановяване от НЗОК на отстъпката, предоставяна от търговците на едро за продажбата на 100% реимбурсирани лекарства поставят малките и независимите аптеки в по-неблагоприятно положение спрямо хоризонтално и/или вертикално   интегрираните вериги аптеки". От изводите на КЗК става ясно, че държавата прехвърля отговорността си за здравето на гражданите на аптеките и в същото време толерира веригите. "Вертикалната интеграция би могла да доведе до значително препятстване на ефективната конкуренция, в частност чрез създаване или засилване на господстващо положение и злоупотребата с такова положение".

"Комисията е на мнение, че е от изключителна важност е да се постигне баланс между необходимостта от постигане на определени социални или бюджетни цели и защитата на свободната конкуренция на пазара", пише в заключението й.

Тук може да видите решенията на КЗК:

http://reg.cpc.bg/AllResolutions.aspx?dt=1&ot=2

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 27

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 691

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1020

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 456

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ