27 Февруари 2021събота14:20 ч.

Логично

/ брой: 150

автор:Евгени Гаврилов

visibility 397

Кредитната активност ще се забави, прогнозират от Асоциацията на търговските банки. Банките щели да обеднеят откъм приходи от лихви и такси. Да ги ожали човек, като вземе предвид, че за м.г. техните приходи само от такси възлизат на 1,32 млрд. лв., а от лихви - 2,75 млрд. лв. Като цяло печалбата им за 2019 г. е 1,675 млрд. лв. Оказва се, че в България те са по-печеливши от средното равнище за ЕС. Но да оставим статистиката и да се върнем към намаляващата кредитната активност. Тя е непосредствено свързана с икономическата активност, която в  условията на повсеместна криза, породена от пандемията и гьонсуратлъка на управляващите, е логично да намалява. От кредитната и икономическата активност обаче зависи и растежът на брутния вътрешен продукт. Реалният му ръст бе малко над 3% през 2018 г., през м.г. БВП се увеличи с 3,6 на сто. Всички прогнози обаче показват, че през 2020-а растежът отново ще падне до 3%, ако го има изобщо. С подобни темпове може само да поддържаме статуквото - за 13 години членство в ЕС страната ни е успяла да достигне едва до 49 на сто от средната покупателна способност на европейците. 

Случайни явления може да има, но безпричинни - никога. Факторите, които позволяваха страната да отчита някакъв ръст на БВП, макар и недостатъчен, постепенно изчезват. Държавата влиза от скандал в скандал, инвестициите се сринаха, инфраструктурата остава в плачевно състояние, нископлатените, но добри кадри отидоха  да работят в чужбина за много повече пари. България все още не успява да създаде завършен продукт, какъвто щеше да бъде автомобил "Фолксваген", например. 

Големият проблем е, че през последното десетилетие родната икономика се пристрасти към еврофондовете като към дрога. Като свърши ефектът обаче, следва депресия, т.е. растежът пада. Най-катастрофалният резултат е, че икономиката става все по-малко конкурентоспособна, бизнес средата мутира. Логично намалява и всякакъв вид активност на предприемачите.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ