23 Септември 2020сряда11:42 ч.

Логично

/ брой: 150

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

Кредитната активност ще се забави, прогнозират от Асоциацията на търговските банки. Банките щели да обеднеят откъм приходи от лихви и такси. Да ги ожали човек, като вземе предвид, че за м.г. техните приходи само от такси възлизат на 1,32 млрд. лв., а от лихви - 2,75 млрд. лв. Като цяло печалбата им за 2019 г. е 1,675 млрд. лв. Оказва се, че в България те са по-печеливши от средното равнище за ЕС. Но да оставим статистиката и да се върнем към намаляващата кредитната активност. Тя е непосредствено свързана с икономическата активност, която в  условията на повсеместна криза, породена от пандемията и гьонсуратлъка на управляващите, е логично да намалява. От кредитната и икономическата активност обаче зависи и растежът на брутния вътрешен продукт. Реалният му ръст бе малко над 3% през 2018 г., през м.г. БВП се увеличи с 3,6 на сто. Всички прогнози обаче показват, че през 2020-а растежът отново ще падне до 3%, ако го има изобщо. С подобни темпове може само да поддържаме статуквото - за 13 години членство в ЕС страната ни е успяла да достигне едва до 49 на сто от средната покупателна способност на европейците. 

Случайни явления може да има, но безпричинни - никога. Факторите, които позволяваха страната да отчита някакъв ръст на БВП, макар и недостатъчен, постепенно изчезват. Държавата влиза от скандал в скандал, инвестициите се сринаха, инфраструктурата остава в плачевно състояние, нископлатените, но добри кадри отидоха  да работят в чужбина за много повече пари. България все още не успява да създаде завършен продукт, какъвто щеше да бъде автомобил "Фолксваген", например. 

Големият проблем е, че през последното десетилетие родната икономика се пристрасти към еврофондовете като към дрога. Като свърши ефектът обаче, следва депресия, т.е. растежът пада. Най-катастрофалният резултат е, че икономиката става все по-малко конкурентоспособна, бизнес средата мутира. Логично намалява и всякакъв вид активност на предприемачите.

Социолози: Протестът се партизира и губи от това

автор:Дума

visibility 0

Лятото продължава с температури до 30 градуса

автор:Дума

visibility 94

Полицията обвини провокатори за снощните сблъсъци

автор:Дума

visibility 122

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 83

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 204

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 213

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 182

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 261

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 263

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 170

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ