04 Юли 2020събота14:07 ч.

Лицето като отпечатък на нашата мимика

Наистина ли всеки човек има физиономията, която... заслужава?

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1829

Когато имате навик често да приемате определен израз на лицето, постепенно този израз става обичаен и "се отпечатва" върху лицето ви. Не е ли по-добре този обичаен за вас израз да бъде привлекателен, а не отблъскващ? Дори и най-красивите лица изглеждат непривлекателни, ако те изразяват недоволство или нелюбезност. Забележете какъв неприветлив вид придават на лицето вертикалните бръчици между веждите.

Начинът, по който държите главата си,
също оказва влияние върху
възприемането на лицето ви

Ако прекалено вирвате брадичката си, хората ви възприемат като прекалено самовлюбен, а когато постоянно леко накланяте глава към едното си рамо  изразявате съмнение.
Истината е, че ние оглеждаме лицата на околните с предубеждение. Например в съда подсъдимите с добър външен вид е по-вероятно да бъдат обявени за невинни. Ние съдим хората според техния израз на лицето, докато не ги опознаем по-добре: пухкавите устни са чувствени, тънките - знак за алчност, високото чело е показател за интелигентност, малките очи - белег за нечестност и т.н. Но не забравяйте, че изразът на лицето ви казва повече за личността ви, отколкото дадените от природата черти.
Изразителността на лицето ви, вашата мимика зависи от вашата личност, култура и пол. Ако не сте склонни експресивно да изразявате чувствата си, лицето ви няма да бъде прекалено подвижно. Някои хора от азиатски произход почти не показват своите емоции и често лицата им са неподвижни. В нашата култура жените обикновено са по-емоционални в сравнение с мъжете.

Не бъркайте спокойното
изражение на лицето
с напрегната "вдървена" мимика

Понякога ние изразяваме с лицето си напрежение - лицевите ни мускули се вдървяват и не позволяват да проявим естествените ни реакции.
Трябва да следите за мимиката си, ако искате да оцелеете в околния свят. За някои хора това е всекидневна необходимост. В някои професии, например в полицията или армията, проявите на емоции в екстремални ситуации могат да навредят на работата. Нищо чудно, че често полицаите и военните имат "бетониран" израз на лицата. Те потискат много инстинктивни мимически движения и лицата им стават относително неподвижни. Ние всички в някаква степен имаме "маска" на лицата и ако "маската", която обикновено "използваме", изразява тревога или раздразнение, то хората ще ни възприемат по съответния начин.

На някои им е трудно
да се усмихват, защото
не си харесват зъбите

Но умението да се усмихвате е едно много ценно качество. Не забравяйте, че поведението поражда поведение и когато се усмихвате на някого, незабавно му ставате по-приятни. Усмихвайте се по-често! А проблемите със зъбите се решават с няколко посещения при зъболекар.
Ако ви се налага да демонстрирате някоя черта от характера си, която, както знаете, не ви е присъща, например авторитарност, вие можете да "създадете" съответния израз на лицето си. Този израз може да стане обичаен за вас, но ще демонстрира вашата несигурност в себе си, а не авторитарност, която не ви е присъща.
Тази нервна "маска" ще изключва всички други изрази на лицето ви. Диапазонът, в който ви възприемат другите хора, ще бъде крайно ограничен. Говорейки със своите подчинени с този застинал авторитарен израз на лицето, вие вероятно ще ги накарате да се чувстват несигурни в себе си. По същия начин хората, без да го осъзнават, могат да си слагат "маската" на осъждащи или агресивни хора.

Понякога, опитвайки се
да отстояват своята индивидуалност,
мъжът или жената могат да потискат
своята мимика и да приемат напълно
непроницаем израз на лицето

Така те установяват известно разстояние между себе си и другите и това им дава възможност да се чувстват значими. Тук се крие известна опасност! Хората, които изглеждат емоционално затворени, се възприемат от нас като заплаха. Човекът, които е придобил навик да се държи по този начин, едва ли заслужава доверието на другите. Внимавайте, подобен "затворен" израз на лицето да не ви стане обичаен.
Продуктивните и равноправните отношения между хората изискват човекът да разкрива част от информацията за себе си, запазвайки някои неща скрити от чуждите погледи. Трябва да станем разбираеми за другите хора, запазвайки за себе си личния си живот. Но в някои ситуации, като например по време на преговори, преговарящите хора могат да показват напълно неподвижни изрази на лицата си, защото не биха искали отсрещната страна да "прочете" истинските им мисли по израза на лицата.
Внимавайте за мимиката на лицето си! Ако полагате малко усилия да имате приветлив израз на физиономиятя си, след време той ще стане обичаен за вас. Мислете за хората добре, усмихвайте им се по-често и ще ви бъде по-лесно да общувате!

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 144

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 217

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 547

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 567

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1154

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ