06 Август 2020четвъртък22:56 ч.

Литературата - език на света

Завърши 77-ият конгрес на П.Е.Н. в Белград

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 35

Едно наистина рядко събитие - неколкостотин писатели от 80 страни, събрани на едно място. Мястото бе Белград, просторният хотел "Континентал", където се проведе форумът, носещ амбициозното мото: "Литературата - език на света".
Голяма изложба на книги, издадени на почти всички известни езици. Дискусии за свободата на творческото изразяване и подкрепа на писателския труд. Декларации за защита на хората на перото, хвърлени несправедливо в затвора. Възвания относно писатели, принудени да живеят далеч от родните места. Многолюдна пресконференция на балканските писатели - от Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия - за творческо сътрудничество и създаване на писателска интернет мрежа за общуване. От българска страна във форума участваха поетът Георги Константинов и белетристът Деян Енев.
В конгреса взеха участие редица световноизвестни писатели: Ана Бландиана, Андрей Битов, Анастасис Вистонитис, Георг Конрад, Давид Алдахари, Драго Янчар, Джон Соул - председател на Световния П.Е.Н. и др.
В рамките на форума се състояха редица литературни четения в Белград, Нови сад и Ниш, осъществени от паралелния фестивал "Свобода на думата", в които участва и нашият млад, но вече популярен белетрист Алек Попов.
Силно впечатление прави вниманието към конгреса на П.Е.Н. от страна на сръбската държава. В официалното откриване на 77-ия конгрес участва и президентът на република Сърбия Борис Тадич. Присъстваха още премиерът, министърът на културата, видни издатели и др.
В нашето посолство в Белград бе представена луксозната антология на българската проза, обхващаща автори, утвърдили се след падането на Берлинската стена - Виктор Пасков, Деян Енев, Алек Попов, Георги Господинов, Кристин Димитрова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Калин Терзийски и др. Представянето на антологията откри посланик Георги Димитров; за писателското сътрудничество между двата народа говориха сръбският прозаик и литературовед Михайло Пантич и поетът Георги Константинов, председател на българския П.Е.Н. център.
Един световен форум, впечатляващ както с рекордното участие на писатели от десетки страни, така и с изключителното внимание на сръбското общество към своята национална и голямата световна литература. Достатъчно е да се спомене, че десетките издания на книги, а така също немалко от концертите и сценичните постановки, посветени на конгреса, са спонсорирани от държавата. Сръбският П.Е.Н.  център обитава престижния дом-музей "Иво Андрич" в Белград, а държавната помощ за конгреса  достига почти половин милион евро...
Българските писатели могат само да завиждат на такова обществено внимание и държавна подкрепа. Та българският П.Е.Н. център няма даже свое място за събиране! Заедно с преклонението ни към световната писателска солидарност, за българските писатели възниква и чисто българският въпрос: докога ще продължи пренебрежението, липсата на внимание към българската литература от държавата?


 

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ