Листните зеленчуци са най-полезни за сърцето
/ брой: 88
Специалистите споделят, че за здраво сърце е важно да се ядат много зеленчуци и плодове. Въпреки това, когато става въпрос за една от най-здравословните храни, листните зеленчуци като къдраво зеле и спанак са най-добрите. Това заключение са направили изследователи в хода на мащабно проучване, резултатите от което бяха публикувани в JRSM Cardiovascular Disease. Според анализа много хора вредят на здравето си, като елиминират или минимизират консумацията на споменатите зеленчуци. Според учените тези храни са богати на фибри, антиоксиданти и калий. Например спанакът съдържа голямо количество витамини А, К, С, желязо и фолиева киселина, а зелето - витамини В, С и калций. За да научат повече за ползите от листните зеленчуци, изследователите анализират 13 проучвания за връзката между консумацията им и различните сърдечно-съдови проблеми като инсулт и коронарна болест на сърцето. В резултат - стигат до извода, че редовното ядене на повече листни зеленчуци може да намали риска от подобни състояния с почти 16 процента. В сурово състояние тези зеленчуци са по-полезни за сърцето, но влияят добре и ако се консумират след топлинна обработка.