10 Декември 2023неделя14:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Янко Янев:

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

Ако някой мисли, че ще продължим во веки веков да експлоатираме "Марица-изток", искрено се заблуждава, казва топекспертът

/ брой: 184

visibility 99

Интервю на Таня КИРКОВА, "Телеграф"

- Проф. Янев, какъв е потенциалът на българската ядрена енергетика? Кои са нейните големи победи и провали?
- Българската ядрена енергетика има половинвековна история от пускането на първия реактор през 1974 г. Ние минахме през много успешни години, минахме и през години, в които имаше проблеми - особено след 1989-90-91 г. Тогава за първи път светът узна, че ние сме сериозна ядрена държава, с 6 реактора, с повече от 50% от електричеството, произведено от АЕЦ „Козлодуй“.
Но след промените ние нямахме стратегия за развитие на ядрената енергетика. Загуби се специфичната връзка - развитието на електропроизводството да отговаря на развитието на индустрията. Имаше и успехи. Успяхме да модернизираме трети и четвърти блок, но, за съжаление, политическата класа не успя да ги защити правилно.
- Действително ли ЕС ни постави условие да закрием блоковете, за да ни приеме в общността?
- Дълга и сложна история. Сигурно някой ден ще я опиша, тъй като съм останал един от малкото хора, които се вариха в тази каша. България премина през хиперинфлация. Представете си - купувате си гориво в конвертируема валута, когато в държавата доларът сутрин е 300 лв., следобед е 350, а вечерта - 400. Имали сме случаи, в които операторите в АЕЦ "Козлодуй" получаваха заплата от десетина долара. Някои от тях казваха: "Аз по-добре да карам такси, за да мога да занеса нещо на децата." Но въпреки всичко благодарение на невероятния дух на хората в "Козлодуй", на техните познания, ако щете и на упоритостта, която поне тогава Комитетът за използване атомната енергия за мирни цели и Комитетът по енергетика поддържахме, успяхме да я запазим.
Така и не разбрахме, че ядрената енергетика е първо - геополитика, второ - финанси, и най-накрая идва технологията.
- Сега ще сложим нов тип гориво. Вашият коментар?
- Няма лошо. Друг е въпросът, че слагайки гориво от друг производител, променяме ядрения цикъл. Когато използвахме руско гориво, цикълът беше облъчване, за да получим енергия, след това им го връщахме. А сега ще вземем гориво от друг производител, което аз считам, че е напълно възможно. Ще го облъчим - дали ще бъде по-евтино, е въпрос на калкулация. След това ще трябва да го държим на наша територия во веки веков.
В момента всички стъпки в развитието на ядрената енергетика на България се вършат на парче, днес е така, утре е по друг начин. Няма единна и стройна цел и идея как ще развиваме атомната енергетика.
- Продаваме оборудването на "Белене". Можем ли да построим в тази геополитическа ситуация руски блок?
- Ако погледнем какво прави Унгария, може би може. Защото те сключиха и договор за строителство на руски блок. Като гледам какви са дискусиите в парламента, може би не можем, защото се занимаваме с други неща - готвим се за война, ще правим бази и т.н.
- В този момент, ако ще продаваш нещо, каквото ще да е, първо трябва да докажеш, че то ти е безполезно и ненужно. Къде е анализът, който показва, че оборудването е безполезно, ненужно?
- Повече от сигурно е, че Украйна ще го използва за резервни части. Ако не можем да построим "Белене", по-добре да си върнем парите и по някакъв начин да ги използваме полезно. Но отново казвам - къде е програмата за развитие на атомната енергетика? Атомната енергетика не е нещо, което можеш да развиваш като соларния панел от година за година. Тя трябва да има стратегия поне за 30 години напред.
- Служебното правителство прие визия, че ще построим четири блока.
- Как ще построим 4 блока, като в момента продаваме оборудването за 2-та блока и все още строителството на нов реактор в "Козлодуй" е на неясен етап?
В Англия, когато реакторите, тяхна собствена конструкция, свършиха живота си, англичаните направиха стратегия за по-нататъшното развитие. За тази стратегия нямаше никакво значение дали торите ще бъдат на власт или някой друг.
- Има ли държава в света, която да поръчва ядрени блокове, да ги продава и после пак да прави същото... и то не един, а два пъти?
- Не, не. Това не е политика, а липса на всякаква политика. Няма такава държава. Нашите политици, които се намесват в ядрената енергетика, трябва да знаят, че големите ядрени държави - САЩ и Русия, ще се разберат рано или късно. Тези държави седят върху огромни запаси от ядрени резерви, ядрено оръжие. Те имат отговорността да се разберат. Когато те се разберат, каква ще бъде нашата позиция? Ами едните ще ни наричат предатели, другите няма да ни обръщат внимание, защото се въртим наляво и надясно.
Геополитиката днес е една, утре може да бъде друга. Един ядрен блок живее 80 години, за следващите 80 години някой може ли да ми каже каква ще бъде геополитиката? Дали Русия и Америка няма да се съюзят, защото, видите ли, Китай е сложната, голяма държава, която започва да играе изключително важна роля на международната сцена? Не знам.
- А имаме ли нужда от нова ядрена мощност?
- Разбира се, че имаме нужда. Започват т.нар. екстремални събития. В последните 20 години, когато в Международната атомна агенция се занимавахме с изменение на климата и ролята на атомната енергетика да се бори срещу него, винаги се говореше, че измененията ще доведат до екстремални явления. Погледнете Либия, погледнете какво стана с нас, с Турция? Има едно изследване на Международния комитет за изследване на климата, което показва, че когато температурата се повиши до еди-колко си, Средиземно море ще набира енергия, за да се получават огромни урагани като тези, които разрушават американското крайбрежие. Целият Лазурен бряг може да бъде сравнен със земята. В момента ядрената енергетика е абсолютно необходима като безвъглероден и стабилен източник.
- А как е в други държави?
- Ако попитате чат-бота за политиката на държавите в енергетиката, ще се учудите от отговора му колко много държави вече разчитат на ядрената енергетика. Швеция, която имаше негативна политика, сега казва, че ще строи още 6 блока. Полша, която изцяло разчиташе на въглищата, ще строи 6 блока. Макрон обяви, че ще строят нови 6 блока...
За да можем да поставим повече възобновяеми, чисти, но трудно регулируеми източници, трябва да имаме базов източник, който да е много стабилен. Т.е. ядрена енергетика и фотосолари, ядрена енергетика и ветрогенератори и т.н.
Ако някой си мисли, че ние ще продължим во веки веков да експлоатираме "Марица-изток", искрено се заблуждава. Точно така, както през 90-те години беше упражнен натиск върху източните страни да спрат руските блокове. Мнозина като нас ги спряха. Някои ги модернизираха. Ние модернизирахме 3-ти и 4-ти блок до състояние, в което те бяха много по-добри от редица западни блокове. Но пак ги спряхме. Тогава написах: "Към България се отнасят като апартейд. За едни може, за други не може." В момента сме почти в същата ситуация.
- Какво ще правим с отработеното ядрено гориво?
- Това е една от неяснотите в развитието. Очевидно е, че промяната на доставчиците по геополитически причини води до проблеми в ядрената безопасност. Не е страшно, че ще купим от друг горивото. Страшното е, че вече няма да можем да го върнем за преработка. Има някакви намерения да разговаряме с Франция. Но не е ясно дали Франция иска да преработва наше гориво, тъй като нашият цикъл е затворен. А ние смятаме да съхраняваме во веки веков облъчената касета, както някои държави си въобразяват, че ще направят, което е много глупаво. Не знаеш какво ще стане с нея след 50-100 години на площадката на "Козлодуй".
Когато отработеното гориво се преработи и получим остъкления отпадък, знаем, че той няма да се промени, както скъпоценните камъни, стояли в земната кора милиони години, не са се променили.
- Как ще коментирате избора на реактор AP 1000 за 7-и блок в Козлодуй. АЕЦ "Козлодуй Нови мощности" подписа договор с "Уестингхаус" за подготовка на изграждането на такъв блок.
- САЩ са голяма ядрена държава и тя трябва да бъде уважавана. За съжаление по чисто икономически съображения в последните 30 години и поради добива на фракинг газ там се оказа, че е по-евтино да се гори газ, който извличат в огромни количества. Те загубиха строителни и компетенции за технологично производство. И проектите за АР 600, които разработваха, а след това и на АР 1000, не можеха да бъдат построени. Построиха два блока в Джорджия за 35 млрд. долара. Сега са се насочили основно да се занимават с малки и средни реактори, тъй като са по-евтини.
- Те не са ли по-опасни?
- Не. Категорично не са по-опасни. Но няма опит. В ядрената енергетика има правило. Покажи ми къде е построено, как е работило, за да го построя и аз. АР 1000 е построен в Китай, с 85 000 изменения. Построиха го сега в Джорджия. Технологията е интелигентна. Тя в голяма степен съвпада с това, което искахме да построим в "Белене". Но като ще строим АР 1000, трябва да е публично достъпна цялата информация, как и кой ще го построи. Полша също ще строи 3 блока АР 1000. И почти целият американски фокус ще бъде насочен към Полша. Не само защото имат по-голямо лоби в Америка от нас, но и защото са по-сериозна държава във всяко отношение.
- Могат ли да съществуват заедно безопасна ядрена енергетика и чиста околна среда?
- Безопасната ядрена енергетика е гаранция за чиста околна среда. Ядрената енергетика е една от най-чистите технологии за получаване на електроенергия, тъй като безопасността е абсолютно задължителна. Тя трябва да бъде гарантирана преди всичко от технологията, от културата на безопасност, от разбирането на държавата на най-високо равнище, че тя е ядрена държава. Този въпрос не може да бъде отлаган, лишаван от средства и т.н. АЕЦ "Козлодуй" трябва да работи по Търговския закон и да си плаща дивидента на държавата като държавна фирма. Но трябва да бъде ясно, че ядрената безопасност и развитието й изискват ресурси. Когато ограничиш ресурсите, недей да очакваш кой знае какво развитие.

Със съкращения


Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 816

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 783

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ