02 Март 2021вторник10:47 ч.

Лингвистична революция в Тбилиси

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 33

The New York Times

В Грузия започна реализацията на образователна програма, в рамките на която за изучаване на английски език в училищата се привличат доброволци - преподаватели от англосаксонските държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Политическият смисъл на тази инициатива се състои в това да се измести руският от позициите на най-разпространения втори език. Учителите биват настанявани в грузински семейства. А месечната им "стипендия" е едва 275 долара. В момента в страната работят 1000 учители-чужденци, а до септември, когато министърът на образованието Димитри Шашкини планира задължително обучение по английски, се очаква да бъдат привлечени още около 500. Тези 1500 доброволци ще служат и за "културни посланици в обществото, което и до ден-днешен е обременено от съветските времена", отбелязва авторът Клифърд Леви. Той нарича езиковата програма "една от най-забележителните  образователни инициативи на територията на бившия Съветски съюз и вижда в нея "отражение на амбициите на теглещия към Запада президент Михаил Саакашвили, който се старае да измъкне Грузия от орбитата на Москва и да я сближи със Съединените щати". По времето на комунизма властите в Москва с помощта на руския език свързваха най-отдалечените райони и автономни републики, правейки го задължителен за изучаване като втори език в обширното пространство от Естония до Узбекистан. Но след като преди две десетилетия Съветският съюз се разпадна, много бивши републики издигнаха статута на собствения си език и маргинализираха руския, за да подкрепят своята независимост и национална идентичност.
Според Клифърд Леви в Грузия, която има силни културни връзки с Русия повече от сто години, този поврат е впечатляващ. Повечето грузинци на възраст над 40 години говорят руски, а младите, които са влезли в пълнолетието си по време на управлението на Саакашвили, определено проявяват по-голям интерес към английския. Правителството е планирало да подкрепи и задълбочи тази тенденция. "Старата гвардия" е настроена скептично: "Каквато и да е политическата ориентация на страната, не можем да избягаме от географията и историята" - казват те. Самите учители се оплакват от грузинската система на образование. По думите на един от тях да разшириш изучаването на английски език в сегашните условия е равнозначно на това "да закупиш кафемашина, преди да си обзавел кухнята".
Във всеки случай изучаването на английския е полезно за подрастващите грузинци. Жалка и смешна е обаче русофобията, проявяваща се не в образованието, а в други области, като ресторантьорството например. В последно време в няколко престижни ресторанта в Тбилиси действа забрана за изпълнението на руски песни. Както споделя управителят на популярен ресторант, една вечер той бил привикан от шефа на местните данъчни власти. В офиса на въпросния държавен чиновник той видял няколко свои колеги. Там им е било наредено в техните заведения повече да не се изпълняват руски песни. Казано им е също, че за тази наредба не трябва да споделят с персонала и с клиентите. Разследващи журналисти, за да проверят истинността на информацията, която стигнала до тях, поръчали на оркестъра в един от най-известните ресторанти руска песен. Както и очаквали - получили отказ.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ