04 Юли 2020събота12:19 ч.

Личности, които създават непреходността в българския духовен живот

/ брой: 133

visibility 628

Ростислав Йовчев


Преглеждайки наскоро новите издания в книжарницата на Съюза на българските композитори, вниманието ми бе привлечено от красиво отпечатана и подвързана в твърди корици книга. На черен фон ефектно се открояваше нейното заглавие - "Неизвестно за известни български музиканти", част първа.
Оказа се, че книгата е отпечатана през 2007 г. и оттогава се продава в няколко книжарници. Отговорен редактор и съставител е известният наш диригент Емил Янев, който в своя съдържателен увод ясно определя необходимостта от създаване на подобна книга. Във времената, в които живеем, когато все повече ни заливат елементите на бездуховността, а единственият белег на успех в обществото са парите и тези, които ги притежават, напомнянето за личностите, които създават непреходността в българския духовен живот е повече от необходимо. Младото поколение не знае мнозина от споменатите високоерудирани музиканти в тази книга. Не е чувало имената им, да не говорим за подробности от дейността им. А е било време, през което само появата им в някоя българска институция е предизвиквало дълбок поклон и искрено уважение от тези, на които са били пример за подражание.
Съставителят е разделил книгата на пет части, четири от които групират представяните изпълнители съобразно тяхната музикална специалност. Проф. Емил Янев е автор на всички текстове за диригенти. Тук влизат имена като Асен Димитров, Саша Попов, Асен Найденов, Васил Стефанов и др. Всеки от тях е представен в контекста на неговата роля в развитието на оркестровото изкуство в България и ролята на диригента като ръководител на този труден процес.
Известната наша пианистка, преподавателка в НМА "П. Владигеров" и изследователка на историята на българския пианизъм - проф. д-р Правда Горанова, пише за представители на нашата клавирна школа. Ярките личности Андрей Стоянов, Тамара Янкова, Ото Либих, Юрий Буков, Алексис Вайсенберг и др. са представени както в професионалния им живот, така и в редица техни житейски събития. Така по-отчетливо се разбира ролята им в изграждането на българската култура от близкото минало. Припомнени са концертни изяви, с които те стават уникални в българския изпълнителски живот, като например първото изпълнение на 32-те клавирни сонати на Бетовен от Тамара Янкова през 1972 г., както и други върхови постижения на останалите.
Изявени педагози и на духови инструменти като Марин Вълчанов, Стоян Караиванов, както и отново Емил Янев представят Никола Стефанов, Кирил-Карел Стари, Сава Димитров, Добри Палиев и други майстори на интерпретацията на духови и ударни инструменти. В този раздел не са подминати и концертиращите активно в наши дни професори Петко Радев, Лидия Ошавкова и Владислав Григоров.
Картината на българската музика не би била пълна без наличието на четвъртия раздел, в който утвърденият наш познавач и изследовател на фолклора Михаил Букурещлиев разказва интересни факти от творческия и житейския път на знакови фигури от нашата народна музика. Достатъчно е да споменем имената на Гюрга Пинджурова, Атанаска Тодорова, Йовчо Караиванов, Надка Караджова и много други, за да имаме ясна представа за богатия и разнолик образ на творците на българския народен гений.
В края на книгата съвсем логично се дават кратки бележки за тези, без които това издание не би могло да съществува. Читателят се запознава с бигорафичните данни на авторите, които с голяма любов и уважение разкриват неизвестни страни от живота на хората, които им служат за пример.
Написана на достъпен език, в който лични и професионални факти логично се преплитат, книгата "Неизвестно за известни български музиканти" ще достави радост на по-възрастното поколение, което помни, и на по-младото, което иска да научи повече за живота на големите в българската духовна култура.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 113

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 152

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 101

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 536

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 546

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1143

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ