22 Септември 2019неделя15:53 ч.

ГЕРБ носи отговорност за хаоса и кризата, предизвикана от чумата по свинете, заяви от парламентарната трибуна депутатът от левицата Драгомир Стойнев

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

Министърът на земеделието получи правото да променя сроковете за ловуване

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 430

Министърът на земеделието ще може да променя сроковете за ловуване в случаи на епизоотични заболявания, каквато е африканската чума по свинете. Това предвиждат приетите на второ четене от парламента промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Те бяха единодушно одобрени от депутатите, като само четирима се въздържаха.

Промените в закона бяха внесени от депутата Александър Сабанов от "Обединени патриоти". Целта на промените е да се спре разпространението на заразата на африканската чума по свинете.

Промените предвиждат земеделският министър да издава заповед за промяната на ловните срокове. Тя ще се съгласува с министъра на околната среда и ще се издава по предложение на директора на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение, гласят още промените.

Аргументите за въвеждането им се мотивират с щетите, които се нанасят в резултат на увеличаването на запасите от дивеч при възникването на усложнена епизоотична обстановка.С промените ще помогнем да се извършат и допълнителни санитарни дейности, коментира заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, който отговаря за храните. "Българските ловци ще бъдат готови да ги изпълнят, като имаме тяхното уверение след проведени срещи. Те също подкрепят този законопроект с две ръце. Министърът трябва да има възможност да регулира сроковете", каза Добрев.

Той разясни, че начините и методите на ловуване ще бъдат по-различни от друг период досега. По думите му ще се ловува извън сроковете и "ловците трябва да се пречупят в себе си". Предстои да се направи сериозна депопулация на дивата свиня, за да може да прекратим разрастването на коварното заболяване, каза Добрев.

В хода на разглеждането на промените в закона Филип Попов от БСП каза, че се създава някакво усещане за бърза реакция, за пожароопасност, тъй като въпросните разпоредби влизат в сила веднага след обнародването им в "Държавен вестник".

"Защо се прави това бързане, защо след като веднъж това Народно събрание прие закон, с който възложи на министъра подобни правомощия, той се отказа от тях? Влезе африканската чума по свинете в България и сега постфактум бързаме с този закон. Той принципно е добър като текстове, но не е навременен", каза Попов. Колегата му Драгомир Стойнев отбеляза, че правителството отново прехвърля отговорността на парламента. "Министерски съвет отново прехвърля топката към Народното събрание, а то няма абсолютно никаква вина за разразилата се африканска чума. Това е изцяло вина на Министерство на земеделието, защото преди няколко години то проспа този момент", каза Стойнев. 

По думите му в продължение на три, четири години се знае, че африканската чума по свинете настъпва към страната и единственото, което е предприето, е изграждането на телена ограда. За хаоса и кризата вина носи политическа партия ГЕРБ, а мерките са ненавременни, каза Драгомир Стойнев.

Междувременно ловци от Русенско и Великотърновско обявиха, че готвят протест на 15 септември заради въведените от държавата мерки срещу африканската чума по свинете. Те искат да отпадне забраната за групов лов в районите с огнища на болестта и да се разреши ловът на дива свиня от средата на септември до края на март при засилени мерки за биосигурност. Със заповед от началото на август земеделският министър забрани лов в зона от 200 кв. км около всяко огнище, което лишава около 250 дружинки в страната от лов. Преди ден земеделският министър Десислава Танева каза, че е учудена от реакцията на ловни дружинки, защото ръководствата на браншовите им организации са подкрепили мярката, която се базира на науката. Забрана да влизат в горите с огнища на зараза имат още и билкарите. През седмицата Танева обяви, че заради чумата е унищожена една пета от родното свиневъдство.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ