27 Февруари 2021събота18:30 ч.

БСП започна консултациите си по осигуряване на честни и прозрачни парламентарни избори

Левицата предлага активна регистрация в Изборния кодекс

Социалистите предлагат видеа от броенето на бюлетините да са доказателства в съда при оспорване на резултатите

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 726

БСП внесе в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс за изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация и за видеонаблюдение. Социалистите предлагат актуализация на гласоподавателите чрез създаване на публичен регистър, който ще включва ЕГН, постоянен и настоящ адрес. ЦИК ще има достъп до данните в регистъра на населението, като се изчистят и т.н. "мъртви души". Централната комисия трябва да провери актуализираните списъци не по-късно от 42 дни до датата на вота.

От левицата настояват във всяка СИК да се осигурява онлайн излъчване чрез камери на преброяването на гласовете. Видеонаблюдението би трябвало да е включено от обявяването на края на изборния ден до броенето на гласовете и съставянето и подписването на протоколите от СИК, за да могат записите да бъдат използвани като доказателства в съда при оспорване на резултатите. Данните от тях да се сравняват с тези, подадени в ЦИК, не по-късно от 27 дни от датата на вота, а резултатите от засичането да бъдат записани в протокол, информацията от който да се съхранява 6 месеца. Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че очаква законопроектът да бъде обсъден в парламента идната седмица. Социалистите не са се отказали от идеята за гласуване по пощата, но според тях то ще е възможно едва след въвеждането на активна регистрация. 

Ръководството на БСП проведе първата си среща с 12 извънпарламентарни партии и неправителствени организации, които ще обединят усилията си за честен вот. Сред тях са Велизар Енчев от "Българската пролет", Георги Христов от движение "Днес", Симеон Славчев от партия МИР, Александър Паунов от КПБ, Владимир Симеонов от партия "Свобода", Катя Колева от ИСИ, Валентина Николова от Съюза на пенсионерите и др.

Искаме да гарантираме сигурност и спокойствие на вота и да дадем гаранции, че гласът на хората ще бъде отчетен за когото е подаден, заяви Нинова в началото на разговорите. Тя припомни, че БСП има структури в цялата страна, а като парламентарна формация има членове в СИК. "Предлагаме този организационен и човешки потенциал да бъде обединен с извънпарламентарните партии за участие на застъпници, наблюдатели, за обмен на информация и за паралелно преброяване. Дори и с различни програми, и идеологически да сме различни, може да ни обедини надпартийната ценност - честност на изборите", обясни Нинова. Досега заявка за участие в срещите са потвърдили 20 извънпарламентарни и 10 граждански сдружения. Дискусията ще продължи днес и през другата седмица. В тези консултации не става въпрос нито за предизборни, нито за следизборни коалиции, уточни Нинова. 

По-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ще представи медицинския протокол за провеждането на изборите 45 дни преди 4 април. Припомняме, че той пришпорваше президента да насрочи възможно по-рано дата, за да можели здравните власти веднага да обявят протокола. Явно указанията още не са готови, а приетите изменения, предложени от управляващото мнозинство, прехвърлиха отговорността за здравните мерки върху ЦИК.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ