20 Февруари 2019сряда02:57 ч.

Левицата иска държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 760

Държавата да е ангажира ясно и категорично с изпълнението на проекта АЕЦ "Белене", призоваха депутатите от БСП. От левицата са категорични, без държавни гаранции и без ясни правила, които отново държавата да определи, рестартът на ядрената централа няма как да бъде успешен.
Социалистите подложиха на остри критики политиката на енергийното министерство по отношение на проекта. Министър Теменужка Петкова бе изслушана днес от депутатите именно по темата АЕЦ "Белене" и плановете на държавата какво и как ще се случва при избора на инвеститор.
Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Министър Петкова ни казва, че евентуално в началото на следващата година ще изпратим покана към евентуалните участници да заявят интерес – ние сме на първи етап на поканата, възмути се от трибуната Жельо Бойчев от БСП.
Колегата му Васил Антонов бе категоричен, че не може, когато се изпълнява такъв голям проект, държавата да отсъства
АЕЦ „Белене“ се строи повече от 30 години, но това, което се случва от 2012 г., не може да ни даде увереност, че този проект ще се реализира. Това съмнение се потвърждава от изказването на министър Петкова, коментира Антонов. Според него попадаме в голям лабиринт от изисквания, поставяйки се на мястото на инвеститорите, които очакваме да дойдат, а от другата страна е държавата- с липсата на ангажименти. „От едната страна имаме проект номер 1 за държавата и най-голяма инвестиция до сега, а от другата страна – зле формулирани ангажименти на държавата. Убеден съм, че този проект, за да се случи, трябва първо управляващите да повярват и да поставят железни правила и тяхното изпълнение, категоричен е депутатът от левицата.

Този проект е необходим за България, добави Таско Ерменков. Той е убеден, че страната ниняма как да се развива без модерна електроенергия. Той припомни, че 2,5 години след арбитражното дело и година и половина, след като оборудването дойде в България, единственото нещо, което сме направили, е да го обвием в найлони.
Реакторите, които бяха най-модерните за своето време, с всяка година остаряват. С темповете, с които управляващите работят, силно се съмнявам, че ще доживеем времето, когато ще имаме ядрена централа „Белене“, коментира Ерменков. Той опроверга твърдението на министър Петкова, че в края на 2019 г. ще бъде избран инвеститор. Това няма как да стане. Ако се пусне обявата в европейския официален вестник, тя ще излезе март месец. 6 месеца е срокът за подаване на писма за проявен интерес – означава септември. Тепърва трябва да бъдат разгледани, след това извикани евентуалните инвеститори, които да започнат да правят предложения за оферти, обясни народният представител. Според него, когато държавата абдикира от ангажиментите си, няма как проектът да стане по-интересен за инвеститорите. Ерменков настоя министърът да направи сериозен анализ- дали, при така поставените условия, този проект може да се реализира или трябва да се направят промени.
А не само да показваме колко много работим, но не знаем какво ще бъде неговото бъдеще, каза още Таско Ерменков.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35