16 Ноември 2019събота04:23 ч.

Ангел Найденов:

Левицата е в подем

Недоволството от управлението на ГЕРБ ще бъде трансформирано в негативен вот и хората ще изберат социално отговорната БСП, категоричен е левият депутат

/ брой: 248

автор:Юлия Кулинска

visibility 899

Ангел Найденов е роден в Кърджали. Завършил е ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна, специалност инженер-навигатор. О. р. капитан трети ранг. Специалист по проблемите на държавното и местното самоуправление, отбраната и националната сигурност. Бил е кмет на Димитровград и областен управител на Хасково. Депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. Зам-председател на Парламентарната група на Коалиция за България. Зам.-председател е на комисията по външна политика и отбрана. Член е на Изпълнителното бюро на БСП и негов говорител. Владее английски език.


Цитат:
"Това е мисия и е възможна - БСП и ПЕС да се погрижат за младите и възрастните хора"

 - Г-н Найденов, след избора на Сергей Станишев за президент на ПЕС в БСП има подем и това е неоспорим факт. Освен за българската левица, какви са очакванията ви за промяна в Европа?
-  Все още съм под впечатление от проведения през септември конгрес на ПЕС, който премина при неповторима атмосфера и емоционалност. На форума лидерът на БСП Сергей Станишев бе избран за президент на европейските социалисти с впечатляващите 93%.  Заедно с него ПЕС има нови зам.-председатели и нов главен секретар. Но по-важното е, че изборът на лидера на българската левица е облечен с много очаквания и надежди, свързани с доброто представяне на БСП на националните избори. Това са оптимистични надежди и очаквания, които до голяма степен са свързани със самия Станишев. В обсега на времето, през което временно изпълняваше функциите на председател на ПЕС, той успя да покаже, че има качества и възможности да даде не просто друго лице, но и друга посока на движение на европейските социалисти. И тя е на успех и на победа.
- Левицата неведнъж посочи категорично, че европейската десница, към която се числи и ГЕРБ, се провали в противодействието на кризата. Вашият коментар?
 - Да, така е. Неоспорим факт е, че десните партии в ЕНП се провалиха - в управлението и в мерките и инструментите, които афишираха и прилагат в противодействие срещу кризата. Трябва обаче да отбележа, че същата тази криза беше предизвикана именно от самата десница с нейните политики и с нейните управленски решения. А това са съкращенията, орязването на разходи, отмяната на социални програми.
Резултатът от дясната рестриктивна политика се измерва не само с високи нива на безработица, но и с крайна тенденция на обедняване. На този фон не е за учудване, че нараства масовото недоволство, че имаме протести, част от които се радикализират. Резултатите и последиците от управлението на ГЕРБ в България не се различават от това, което партиите от ЕНП правят в Европа. Нивата на безработица ни нареждат на едно от първите места в ЕС, а афишираните от официалната статистика нива от 12,4% със сигурност са с най-малко 5 на сто отгоре.
- Един от приоритетите на ПЕС е борбата с младежката безработица, която и у нас е доста висока.
- Според Агенцията по затостта безработните млади хора у нас са над 30%, но сигурно реално те са доста повече. Кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица е показала, че когато всички в ПЕС работят заедно, са по-силни и посланията им достигат до повече европейци. А това е от голямо значение за предстоящите европейски избори. Европейските социалисти са категорчни, че Европа първо трябва да се погрижи за младите, които нямат работа, и за възрастните, които не могат да посрещнат основните си нужди с ниските си пенсии. Това е мисия, тя е възможна, и това беше заявено категорично от Сергей Станишев на форума на ПЕС. Той смята, че дебатът за кризата вече е променен благодарение на социалистите и акцент в него сега е икономическият растеж, а това се оценява от хората.
Икономическият растеж, работните места и социално насочените мерки за изход от кризата са в основата на стратегията, с която ПЕС и БСП ще променим политическия пейзаж в Европа. Затова левицата трябва да спечели изборите и у нас догодина, и в ЕП през 2014-а.
- За първи път от управлението си ГЕРБ обявиха, че повишават доходите на българите. Как оценявате подобно обещание?
- Като популистко и предизборно. Три години те управляваха, без да повишат заплатите и пенсиите на хората, и то при висока инфлация, която надхвърля 14-15%. Тези нива означават, че българите автоматично обедняват със същия процент. Сега, половин година преди изборите, обявяват, че вдигат доходите, но с доста по-нисък процент. Това не може да бъде определено по друг начин, освен като цинизъм, арогантност, високомерие, несоъбразяване с мнението и нагласите на хората. Всички у нас, които искат увеличаване на доходите, имат основание. Но парадоксална е ситуацията, в която правителството твърди, че сме излезли от кризата и че няма защо да се се реализират антикризисни мерки. Резонен е въпросът, след като сме излезли от кризата, защо доходите продължават да бъдат замразени.
Не е тайна, че имам определени пристрастия по темата, свързана с възнагражденията на военнослужащите. Без, разбира се, да оспорвам правото на всички останали категории хора, просто не намирам основание в обвързването на очакванията за повишаването им с промени в условията и възрастта за пенсиониране. Аз съм против подобен подход. Такова е и мнението на моите колеги от Коалиция за България и ние няма да подкрепим подобни предложения, внесени в пленарна зала.
- БСП заяви, че при дебатите за бюджета за догодина ще развенчае лъжите на управляващите.
- Така е. Първата от лъжите на управляващите е не само, че не увеличават доходите на българите, но и въвеждат нов данък - върху лихвите по депозитите. Никой не говори, че от 1 януари 2013 г. ГЕРБ ще увеличи акцизите на някои горива, а това ще доведе до оскъпяване на всички стоки и услуги.
Втората лъжа е, че бюджетът е обърнат към социалната сфера. Само че увеличението на доходите не компенсира увеличението на цените. Управляващите твърдят, че има повече средства за наука, образование, култура и здравеопазване.  Истината обаче е, че има повече пари за МВР. Лъжат и че ще реализират ръст на икономиката. В бюджета обаче няма заложени механизми за стимулиране на потреблението и на чуждестранните инвестиции, а без тях няма как да се постигне растеж.
- В обществото тлее недоволство, но то все още няма онази публична изява, както го виждаме в някои съседни държави. В същото време социологически проучвания сочат подем на доверието в БСП. Към какво ще са насочени усилията на левицата в тази насока?
 -  Част от нашите усилия трябва да бъдат насочени към преобразуването на това недоволство в протестен вот, който ще помете ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори догодина. Друг индикатор за това, което се случва в страната, са социологическите проучвания. Дори фактът, че имаме само 18% подкрепа за правителството и 55% неодобрение, показва как хората оценяват политиката на ГЕРБ, която се характеризира единствено с безработица и бедност. Срещам се с много хора и съм склонен да вярвам в резултатите от анкетите.
БСП е в подем и за растящото й самочувствие допринесе несъмнено и резултатът от кампанията за събиране на подписи за предизвикване на първия от последните 23 години насам национален референдум. Убеден съм, че недоволството от управлението на ГЕРБ ще бъде трансформирано в негативен вот. Много ми се иска и вярвам, че българите ще осъзнаят да превърнат гнева си към сегашната власт в протестен вот към Борисов и компания и да гласуват против ГЕРБ, против онова, което те причиняваха и причиняват на българите. Убеден съм, че разумните хора ще дадат вота си за друга политическа формация, която им предлага социално отговорни решения на проблемите им. Аз нямам колебание да заявя, че това е БСП.
 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 317

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 267

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 476

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 242

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ