06 Август 2020четвъртък09:42 ч.

Снимки Емилия Костадинова

Леви партии поискаха нов модел на управление

Правителството на Борисов се провали в социално-икономическата политика, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 110

автор:Юлия Кулинска

visibility 1164

37 партии, неправителствени организации и съюзи за лява политика поискаха промяна на модела на управление у нас. Те участваха в кръгла маса "Лява политика в следкризисен период", организирана от Изпълнителното бюро и Политическия съвет на коалиция "БСП за България. Модератори на дискусията бяха Росен Карадимов и Янаки Стоилов. Сред присъстващите бяха представители на партиите МИР, "Екогласност", Комунистическа партия на България, "Нова зора", "Българската пролет", Съюз на тракийските дружества, Общобългарския комитет "Васил Левски", синдикат "Защита", Отечествен съюз, форум "България-Русия" и др.

 "Тази среща е първата, но не последна. Тя е началото на мобилизация за промяна в модела на управление на България", заяви в началото председателят на БСП Корнелия Нинова. "Пандемията доведе до срив в икономиката, увеличаване на неравенствата, обедняване и загуба на работни места. Правителството на Борисов се провали в социално-икономическата си политика. Ние, левите партии, сме призвани да дадем решения на тези въпроси. Защото ние сме автентичните носители на идеите за борба с неравенствата, защита на правата на хората на труда, развитие на малкия и среден, на семейния бизнес. Време е нашата идеология да получи реализация чрез повишаване ролята на държавата в икономиката като равнопоставен конкурент, защита на българското производство, гарантиране на здравеопазване, образование, право на труд и достойни доходи, чиста околна среда - въздух, вода и храна",  подчерта Нинова. 

 Нужно е преосмислянето на идеологическата основа на лявото, заяви Росен Карадимов. Той направи ретроспекция на политическата ситуация в Европа и предизвикателствата, които стоят пред левите партии. Карадимов беше категоричен, че левицата е призвана да направи ренесанс на икономическата политика като постави ясен фундамент и очертае своите приоритети. Това са равенство, свобода и солидарност и те трябва да бъдат отстоявани в контекста на 21 век", подчерта той.

 Участниците в дискусията се обединиха около стновището, че основен акцент в политиките на левите партии е, че държавата трябва да се превърне в гарант на конституционните права на гражданите. Първата задача на левицата е възстановянето на правовата държава и на демократичните процеси в нея, връщането на доверието към институциите, премахване на бедността и липсата на перспектива на хората. 

"Вече става твърде очевиден начинът, по който се упражнява властта в България през последните години - олигархичният характер на парите, които диктуват на властта, и властта, която чрез ресурсите, с които разполага, се опитва да преразпределя бизнеса. Трябва тези въпроси да бъдат изяснени с всички правни и парламентарни средства", коментира по-рано Янаки Стоилов. Според него е тревожно, че обществото започва да свиква с този модел на управление и мисли, че всеки, който разполага с властта, ще я упражнява по подобен начин. Трябват амбициозни действия, които да извадят България от опашката на Европейския съюз, да съкратят огромните неравенства и да извадят хората от бедността", категоричен бе той.

"Никога през живота си не съм стъпвала в офиса на Васил Божков. Никога не съм искала или получавала пари, облага или подкрепа за каквото и да е от него. Няма общ разговор между мен, Златев и Божков", отговори на журналистически въпроси Нинова. Според нея казусът Божков-Борисов ще продължи дълго и ще се подхвърлят димки, въвличайки и БСП. "Тактика на Борисов е, когато е притиснат в ъгъла, да се опитва да прехвърля отговорността на опозицията. Откакто съм председател, не съм въвлякла партията в нито един задкулисен сговор за пари, облаги и договорки.  Отговори трябва да дават тези, които управляват в последните 11 г., раздават лицензи, следят приходите в НАП и т.н. Да си носят отговорността и да не се опитват да я прехвърлят от болната глава на здравата", допълни тя. Нинова уточни, че политическият проект на Божков не я интересува, че всеки е свободен да прави каквото иска и БСП не се чувства застрашена.

На заседанието на НС утре Нинова ще предложи за одобрение решението на ИБ за организирането на  всенародна подписка за сваляне на правителството. Тя ще започне след решение на пленума и ще се потърси подкрепата на левите партии, някои от тях сами изразили желание за подкрепа в разговорите преди дискусията. Ще внесем вот на недоверие в НС след като съберем подписите, искаме зад него да стоят реалните хора и подписката ще е допълнение към парламентарните инструменти, обобщи Нинова. Пленумът ще обсъжда още отчета на партията за финансовото състояние за миналата година, щата и бюджета за този година, както и социално-икономически план за излизане от кризата след коронавируса.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 342

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 274

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ