11 Август 2020вторник15:30 ч.

Летни опасности за децата

И най-внимателните родители могат да се поддадат на погрешни разбирания

/ брой: 156

автор:Гергана Алексова

visibility 2022

Ако попитате работещите в Бърза помощ как наричат дългите, прекрасни, мързеливи дни, сигурно ще се изненадате - сезонът на травмите. И това важи особено за децата. Статистиката сочи, че това действително е пикът на различни инциденти, свързани с жегата, включително и удавяния. Но това едва ли ще промени настроението на хората да търсят разнообразие и забавление в топлите летни дни, най-вече около морето и други водни басейни.
Ето няколко погрешни схващания, които могат да развалят доброто лятно настроение.
Партитата около басейн са безопасни, стига да има възрастен наблизо
Много фатални случаи стават именно когато има възрастен наоколо. Проблемът обикновено е в настъпващата суматоха, а решението е да има определен човек, който да наблюдава само водата, защото това е мястото, откъдето идва опасността. В басейна не трябва да има излишни играчки, които да пречат на видимостта.
Не трябва да се притеснявате от слънчево изгаряне през облачните дни
Можете да изгорите много и в напълно облачен ден. Мрачното време, без значение колко облачно е, не влияе върху количеството вредно UV излъчване, на което е изложен човек. Съветът на специалистите е особено децата задължително да носят шапка и дрехи, които ще намалят вредата от слънчевото лъчение. Това е особено важно за децата под 6 месеца. Нанасяйте и слънцезащитен лосион - SPF фактор 15 е достатъчен, особено ако е подбран така, че да предпазва и от UVA и от UVB лъчите. Слънцезащитните лосиони трябва да се нанасят поне 30 минути преди да излезете, а много от тях - и отново на всеки два часа или веднага след плуване или изпотяване.
Жегата не е проблем преди юли и август, когато са най-високите температури
Изтощението от жегата и ударът са по-често срещани в началото на сезона, защото човешкото тяло има нужда от време, за да се приспособи.
Надуваемите топки и играчки предпазват децата във водата
Тези играчки са направени за забавление, не за предпазване. Те създават погрешно чувство за сигурност и у децата, и у родителите им.
Нищо няма да се случи на децата в басейна през краткото време, през което ще вдигнете телефона или ще си вземете студена напитка
Всъщност само за секунди детето може да потъне. За две или три минути може да изгуби съзнание. За четири или пет минути под вода човешкият организъм получава необратими мозъчни увреди или се стига до фатален край. Според статистиката в повечето страни удавянето е втората основна причина за неволна смърт при децата между 1 и 14 години, повече са само фаталните случаи при транспортни инциденти.
Децата трябва да пият само когато са жадни
Докато ожаднее, детето вече може да е дехидратирано. На организъм с тегло 45 кг са нужни поне 150 мл вода на всеки 15 минути.
Безопасно е да се остави детето в столчето в колата, докато шофьорът излезе за малко
Температурата в колата може да се повиши изключително бързо през лятото, което може да доведе до мозъчна увреда, бъбречна недостатъчност и смърт за броени минути. Когато температурите навън са между 26 и 38 градуса, температурата в колата бързо може да се покачи до над 75 градуса. С температура навън 28 градуса вътрешната температура в колата може да достигне 42 градуса в рамките на 15 минути, дори с прозорци, отворени по 5 см всеки. Логично децата са по-малко способни да издържат на екстремна жега от възрастните.
Добрият родител никога не би забравил детето си в колата
Всъщност се случва нерядко децата да заспят на задната седалка, а стресираните и заети родители да ги забравят. Може да използвате визуални подсещания, например да слагате плюшена играчка в столчето за детето, когато самото то не е в него, и да премествате играчката на предната седалка до шофьора, когато детето е в колата. Плюшената играчка ще ви напомня, че детето е отзад.
 

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 192

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 397

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 443

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 632

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ