15 Юни 2024събота09:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Лесното отмина, остана трудното

Съберете, генерале, около себе си от всичко добро най-доброто! Иначе усилията ни ще отидат напразно

/ брой: 264

автор:Велко Вълканов

visibility 3338

Изборите за новия президент на България отминаха. Не бяха лесни избори. Срещу нас действаше целият държавен апарат (областни управители, кметове, разни други чиновници), движен от страха, че при евентуална загуба на изборите ще загубят и своите доходоносни служби. С пълно напрежение на силите работеше и   организационният апарат на ГЕРБ, изпълнен с дива ненавист към социалистите и всичко, което има някакво отношение към социалното битие.
И все пак крайното ми чувство е - странно! - че изборите не бяха чак толкова трудни. Ами самият факт, че на балотажа разликата между генерал Радев и Цецка Цачева е почти 17 процента не говори ли наистина за значителната лекота, с която постигнахме изборната си победа.

Краят й бе дори трагикомичен

На последния диспут с генерала кандидатът за върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната г-жа Цачева се разплака с горчиви сълзи, че не била достатъчно красива (и какво още имаше там?). Ще призная, че направо я съжалих. Но не остана скрито от погледа ми поведението на генерала. Той сякаш прояви определено съчувствие към изживяваната от г-жа Цачева лична драма. Поведението му бе поведение на истински джентълмен. Бях горд с него. Човек не бива да издевателства над противника си, особено когато той е очевидно безпомощен.
И така, изборите отминаха, но остана трудното, което трудно е наистина много трудно. Ние имаме една разсипана във всяко отношение държава, икономиката е в отчаяно състояние, няма законност, няма нравственост, няма взаимно уважение между хората. Преди 27 години бяхме едно голямо семейство, в което всеки имаше достатъчно, за да води един достоен и смислен живот. Сега имаме една обезлюдена България, в която никой не иска да остане, една, ще кажа по-страшната дума, изчезваща България, която всяка година намалява с населението на един средно голям град. Нямаме приятели, а приятелите, които уж имаме, по-добре да ги нямаме, защото те само ни използват в името на своите егоистични интереси.
В тази изключително неблагоприятна обстановка доброто начало в нашето развитие трябва да го сложи именно нашият нов президент генерал Румен Радев. По мое дълбоко убеждение той има всички необходими качества, за да се справи със задачите, поставяни му от новия най-висок държавен пост. Първата е да състави екип от хора, върху които да няма и сянка от съмнение в тяхната  лична и гражданска почтеност.
27 години нашите общественици се въргаляха в какви ли не социални мръсотии, но искам да се надявам, че все още тук и там са се запазили хора с чисти сърца и с чувство за достойнство. Генералът трябва да ги издири и да ги постави на съответните места, от които може с най-голяма точност да се наблюдава какво става в държавата и обществото и своевременно да предлагат съответните оздравителни мерки. Те няма да управляват, ще управлява правителството, но те ще бъдат будното око на генерала, който при първите нездрави признаци в поведението на управляващите ще предприеме бързо и решително всички необходими мерки. Той е главнокомандващ не само на въоръжените сили на страната, той е  главнокомандващ и на цялата ни държава. Не може да има никакво съмнение: Какъвто е президентът, такава ще и държавата и обратното.
На второ място новият ни президент трябва съвършено точно да установи приоритетите на задачите, които държавата има да решава.
Много, прекалено много са задачите в една държава, в която освен няколко скапани булеварда не е останало нищо читаво. Но по мое дълбоко убеждение предимство трябва да се даде преди всичко на икономиката. Именно икономиката и само икономиката може да ни даде парите, с които да нахраним гладните, да посрещнем нуждите на здравеопазването, на образованието на вътрешната и националната сигурност, за преодоляване на демографската криза и пр. Досега правителството отпускаше за отделните министерства по няколко лева, събрани от контрабандистите и джобовете на митничарите. Това е съвършено нетърпимо  положение.
Държавата трябва да се превърне в

активен участник в развитието

на икономическите отношения в страната. Дребният и среден бизнес трябва да получат цялата възможна помощ от държавата, за да се завърти по естествен път колелото на националната икономика.
И още един момент изисква особено внимание. Държавата трябва да развива собствени производителни сили. Тук нещата стоят твърде просто и ясно. Печалбата от едно частно предприятие, колкото и голяма да е, отива в различни частни лица - акционерите. Печалбата от едно държавно предприятие, колкото и незначителна да е, отива в държавния бюджет и оттам - в различните социални фондове, създадени да подпомагат социално слабите обществени слоеве. В десетки страни по света държавната собственост съставлява един твърде висок процент, а у нас тя е сведена до нулево състояние.
С много голямо внимание президентът трябва да се отнася към външнополитическите отношения на държавната ни. Принципът е много прост: мир с всички, но с Русия повече от мир, с Русия - приятелство! С необходимия такт, но и достатъчно упорито ние трябва да настояваме за отмяната на санкциите срещу Русия, които увреждат собствените ни национални интереси. Който иска, нека въвежда санкции, но неговата воля не бива да бъде задължителна за нас. Никой няма да компенсира вредите, които понасяме от неразумните действия срещу руската държава.
Участието ни в различни международни формации трябва във всички случаи да е подчинено също на националните ни интереси.

Ние се покрихме с истински срам

когато изпратихме наши военни части да воюват срещу суверенната светска държава Ирак. Така участвахме косвено в създаването на чудовището, наречено "Ислямска държава", която застрашава живота на хиляди хора по цялата земя.
В една статия не могат да се обхванат всички проблеми, които една възстановяваща се държава предстои да решава. Затова ще завърша с това, с което започнах: Съберете, генерале, около себе си от всичко добро най-доброто. Иначе усилията ни ще отидат напразно.
Във всички случаи Ви желая от цялото си сърце успех във Вашата нова високоотговорна мисия - мисия в името на Майка България.
 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 111

71% недоволни от управлението на Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 111

Сенатът в Аржентина одобри плана на Милей

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 111

Макрон призова леви и десни да се обединят

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 111

Масов бой в италианския парламент

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 352

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 413

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 376

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ