14 Април 2021сряда00:57 ч.

Легендата Уолт Дисни

Седемте правила на големия американски аниматор, сценарист, режисьор и артист за успех в бизнеса и киното

/ брой: 295

visibility 64

Димитрина ИВАНОВА

В началото на декември се навършиха 110 години от рождението на гениалния американски аниматор, с чиито герои живеят поколения наред. Името Дисни отдавна е марка в развлекателната индустрия - успя да прескочи границата между миналото и настоящето столетие. Корпорацията с неговото име (с почти 90-годишна история) освен че произвежда филми, има в дългия си списък от дейности и телевизия, и компютърни игри, и играчки, пъзели, комикси. Според публикуваните данни тя обявява над 35 милиарда долара годишен приход. Основателят й Уолтър Елиас Дисни - сценарист, режисьор, филмов продуцент, аниматор, артист, финансист, филантроп, е носител на 4 почетни награди "Оскар" и 7 награди Еми. Той е дал името и на най-популярните в света увеселителни паркове Дисниленд, които събират милиони посетители в САЩ, Япония, Франция и Китай. Но преди всичко подписът му стои под пренесените на екрана в рисунки приказки, които човечеството разказва на децата си поколение след поколение: за Пепеляшка, за Снежанка и седемте джуджета, за Спящата красавица; както и вдъхновени от любими детски книжки истории: за Алиса и Питър Пан, за трите прасенца и злия вълк, за Бамби; също и измислени от самия него истории за измислени герои: Мики Маус, патока Доналд, слончето Дъмбо, кучето Плуто, заекът Осуалд... 
Дисни е не само марка, но и символ на успеха. Историята на живота му е истинско въплъщение на американската мечта. Помните ли историята за оня американски милионер, който продал първо една ябълка, придавайки й търговски вид, после с получените пари купил две и продал и тях, докато натрупал купища долари? Уолт Дисни тръгва към славата и милионите с молив и лист хартия в джоба - и със страстта си да рисува. "Мечтите стават реалност само когато имаме куража да ги преследваме" - твърди той.
Смятан за един от най-преуспелите американци, той си е извоювал правото да формулира и да сподели със света (след Бенжамен Франклин, Марк Твен и Алберт Айнщайн) своите седем житейски урока, седем правила за успех.

Правило първо:
ГЛЕДАЙТЕ НА НЕЩАТА В ПЕРСПЕКТИВА, НО НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ. ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ ВАШАТА МЕЧТА...
Най-малкото от петте деца на семейство с ирландски корени, Уолтър обича да рисува - преди всичко животните в бащината си ферма в Канзас Сити (първото си пени спечелил като нарисувал любимия кон на местния ветеринар). Работата му в агенция за кинореклама в Чикаго му разкрива удивителните способности на кинокамерата и магията на движещите се изображения - и определя съдбата му. Ражда се първото му рисувано филмче "Смехорана" и първата му фирма - на 20 години Дисни е вече президент. Последвалият банкрут не го обезсърчава и той отива в Меката на киното Холивуд. С финансовата подкрепа на брат си Рой заснема няколко кратки истории за веселите приключения на момиченце на име Алиса. Двамата братя остават заедно цял живот: Рой е несменяемият стопански и финансов ръководител на  Дисни.

Правило второ:
КОНКУРЕНЦИЯТА Е СТРАХОТНО НЕЩО!
"Не знам как бих могъл да стигна толкова далеч без нея... Понякога ритникът в зъбите може да бъде най-доброто нещо в света".
Поредицата от рисувани приключения на Алиса носят успех на Дисни и той обогатява галерията си от герои с котарака Феликс и заека Осуалд. Любовта към животните и природата от детството дава своите плодове. Включилият се с финанси в предприятието нюйоркски търговец обаче му отмъква Осуалд и на хоризонта се очертана заплаха от фалит. И тогава се ражда... Мики Маус. Легендата разказва, че Уолт го нарисувал във влака на път за родителите си. Мишокът с големи уши, вирнат нос, дебеличко телце и тънки крачета в големи обувки - смешно ексцентрично подобие на мишка с човешки черти, Дисни поставя в невероятни приключения в реална обстановка и това си остава черта на цялото му творчество.
Когато Мики се ражда през 1928 г., в киното се случва важно събитие: екранът проговаря. Дисни е увлечен от звука. И в "Параходът Уили" всичко, до което се докосва Мики, издава звук. А създателят му подарява и гласа си.
През целия си живот Дисни експериментира - пръв в анимацията и с цвета. И естествено, и закономерно идва и големият пробив - със "Снежанка и седемте джуджета".
Двамата братя били поканени в Париж за връчване на награда. След тържеството разходката по улиците ги отвела до кино, от рекламата на което ги гледал техният мишок. Уолт и Рой решили да видят как изглежда той на френския екран. Какво било учудването им обаче, когато един след друг изгледали цели 6 свои филма! А публиката се забавлявала цял час и половина! Защо да не се направи пълнометражен анимационен филм? Може би ще се справи с конкуренцията на игралния? Тази мисъл се загнездила в ума на Уолт, а Рой бил ужасен от парите, които ще им струва това начинание. В крайна сметка Уолт се наложил. "Снежанка и седемте джуджета" донесла цели 8 милиона долара печалба!

Правило трето:
ПРАВЕТЕ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАТЕ
"Страстта е това, което ви кара да вървите напред, когато другите са уморени... Страстта е силата".
Рисуването и киното са двете страсти на Уолт Дисни. Той сам създава облика на своите анимационни герои и после ги поверява в ръцете на хора, които работят за него; сам измисля смешните им приключения, а експериментите определят цялото му творчество. За Снежанка използва като модел седемнадесетгодишна танцьорка - крехката и грациозна Марджъри Блечър. За гласа й от екрана прослушва хиляди кандидатки и избира Адриана Казелоти, дъщеря на оперни певци. Винаги в крак с постиженията на снимачната и озвучителната техника, успява сам да я усъвършенства за рисуваното кино. С Леополд Стоковски създава удивителната си "Фантазия", а Прокофиев му подарява партитурата на "Петя и вълкът" още преди да бъде изпълнена пред публика.
Годините на Втората световна война разстройват цялата филмова индустрия на САЩ и Дисни трябва да решава дали да продължи по стария път. Серията "Истински приключения от живота" се ражда от любовта му към природата и животните. За нея изпраща своите оператори да снимат в дивата природа, дори обзавежда зоопарк към студиото си, за да наблюдават поведението и привичките на героите, които ще се превърнат в рисувани.
Първият следвоенен пълнометражен филм на Дисни е "Пепеляшка", който донася добри постъпления. Загубите, които му донася "Алиса в страната на чудесата", компенсира "Питър Пан". Но най-успешен се оказва "Лейди и бродягата" (1955). Той показва на света, че Дисни все още не е изчерпал възможностите си. А "Мери Попинз" се нарежда сред десетте най-добри американски филми за 1964 г.
Правило четвърто: ПРАВЕТЕ НЕВЪЗМОЖНОТО!
"Когато вярвате в нещо, вярвайте в него през целия си път, мълчаливо и неоспоримо".
Въпреки всички финансови затруднения и клопки, през време на десетилетията работа в киното Дисни успява да запази самостоятелност. На фона на гигантите Туенти Сенчъри Фокс, Парамаунт, Уорнър Брадърз той остава кит самотник - свободен и независим.
Правило пето: СПРЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ И ДЕЙСТВАЙТЕ!
"Действието е най-добрият коз срещу бездействието".
В годините на войната Дисни успява да се справи с възникналите противоречия с работещите в неговата студия. Приема "мисия на добра воля" в Южна Америка, възложена му от правителството - последвалият това пътуване филм "Здравейте, приятели" съчетава натурни снимки с анимация. Студията му работи на военна вълна - правят се пропагандни, учебни и инструктивни филми, художниците му украсяват военната техника с емблеми. Но той действа - в очакване на нови по-добри времена.
Правило шесто: МЕЧТИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ХОРА
"Не забравяйте, че се нуждаете от хората. Когато служим на другите с нашите продукти, услуги, труд, добрина и т.н., ние служим на себе си".
Следващото голямо "действие" на Дисни е свързано с неговите дъщери - те са първите му консултанти в построяването на приказния свят, който е замислил. Той си представял приказен замък, в който да живее Снежанка, пиратски кораб с пълно снаряжение... Рой бил стъписан и от мащаба на замисъла, и от огромните средства, които ще погълне реализацията му. Годината е 1955. На 150 км южно от Холивуд започва строителството на приказната страна Дисниленд. Пред изумените очи на посетителите и днес стават чудеса, а по алеите се разхождат всички филмови герои на Дисни... Внимателно обмислените забавления привличат деца и възрастни - всяка година над 5 милиона. Дисниленд става любимата рожба на своя създател.
Правило седмо: ВИНАГИ ПРАВИ ДЕНЯ СИ ПО-ДОБЪР ОТ ПРЕДИШНИЯ
"Оглеждай се за начини и пътища да ставаш по-добър и по-интелигентен за себе си и за останалите".
Филмите на Уолт Дисни са етап в историята на световната анимация. Майсторство, изразителност, изобретателност, кинематографичност са достойнствата на киното, което той прави. Всеки следващ филм е стъпка в усвояването на нови територии и в утвърждаването на собствен стил. Излезлият на екран през 1959 г. "Спящата красавица" - грандиозна постановка в жанра на оперно-балетна приказка с частично изпълнение и модернизация на музиката на Чайковски обаче не открива нови пътища за Дисни. А в световната анимация започва период на обновление, тя се оттласква от натуроподобието, контурната рисунка   в неговите филми.
Само 10 дни след като чества 65-годишнината си, Дисни умира. Затваря се последната страница на един живот - своеобразна приказка за американската мечта. И като всяка приказка, в нея има и поуки. Дисни се е опитал приживе да ги завещае на идващите след него.
 

 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ