23 Февруари 2020неделя20:14 ч.

снимка Благовеста Цветкова

Легенда е, че половината инвалидни пенсии са фалшиви

Категоричен е изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски:

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 741

- Г-н Коралски, как стана така, че проблемът с ТЕЛК-овите решения стигна до МВР и Прокуратурата?

- Основният проблем с ТЕЛК-овите решения се свежда до това доколко информацията, въз основа на която се издават те, е достоверна. Информация с висока степен на достоверност, която могат да приемат комисиите, са записите в НЗОК за отделното лице и евентуално информацията, която ще съдържат бъдещите електронни здравни досиета. Само така може да стане ясно каква е диагнозата, какво лечение е приложено на съответния човек. Само тогава ще бъде ясно, че ТЕЛК-овото му решение не е просто бележка, бутната в досието му. С електронното досие ще може лесно да бъде проследен целият процес на отпускане на решението. 

- В момента няма електронно здравно досие. Какво да се направи до появата му?

- Да, няма, но имаме електронна информационна система в НЗОК, където всички процедури, направени на един здравно осигурен се отбелязват. Дори само данните от НЗОК могат да дадат достоверна информация, а и ще бъдат спестени пари от това, че няма да се налага за нуждите на ТЕЛК да се дублират изследвания, които вече са направени. Това е един от основните пътища за премахване на т.нар. фалшиви ТЕЛК-ови решения.

Това, че има пропуски в системата, е ясно отдавна и е редно прокуратурата да се заеме - така ще бъдат идентифицирани пропуските, довели до проблемите. В резултат на това разследване би трябвало да се подобри както нормативната база, така и администрирането на процеса, тъй като действително става въпрос за голям ресурс. Безспорно, когато се появят ударно ТЕЛК-ови решения от едно и също населено място, е основание за проверка. Одобрявам действията на прокуратурата, но не вярвам, че половината инвалидни пенсии са фалшиви. С такова изявление се подава лош сигнал към обществото. Воденето на разговора по този начин не помага на хората с увреждания, които са изключително уязвима група от обществото. Подобни твърдения може да бъдат представени, само когато бъдат дадени неопровержими факти. Хората с увреждания не го заслужават! Те са пълноценни членове на обществото, които имат капацитета да работят и да имат реален принос. 

Смятам, че когато приключи разследването, ще видим за какви точно нарушения става въпрос. 

- Не смятате ли, че има и пробойни в системата?

- Със сигурност има. В същото време твърдение, че половината пари за инвалидни пенсии отиват при здрави хора, е обвинение към много системи в държавата, но не мисля те да са толкова "пробити". 

Освен това бе направена промяна на Наредбата за медицинската експертиза, където вече има едно водещо заболяване, а не както бе по-рано степента на увреждане да се разглежда като кумулативно действие от различните заболявания, които има един човек. За различните заболявания има различни проценти по таблица. 

- С какво регистърът на хората с увреждания ще помогне?

- Това е електронна платформа на сайта на Агенцията за хората с увреждания, на която всеки човек с увреждане с електронен подпис или със своя ПИК на НОИ може да види в кои системи фигурира. 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ