14 Юни 2021понеделник20:40 ч.

Така реагираха аржентинките, след като бе бе одобрен закона за легализиране на абортите. Дори хиляди буквално се преселиха и спаха на площада пред парламента в Буенос Айрес, докато няколкото дни течеше обсъждането на законопроекта

ГЛОБУС

Легализирането на абортите победи и в Аржентина

Феминистките в Латинска Америка ликуваха, но там все още властват табутата, застрашаващи общественото здраве

/ брой: 7

автор:Елиана Иванова

visibility 1362

"Това е мъжки свят, но той не би имал смисъл без жена или момиче" изпява през 1966 година великият Джеймс Браун. Ако следваме това твърдение, логично е тогава от време на време да се грижим за добруването на жените и да отстъпваме пред някои техни искания, свързани с еманципацията им в обществото. През XXI век проблемът за правата на жените, тяхното гарантиране и защита продължава да бъде болезнена и належаща тема в редица държави по света. Борбата за равенство между жените и мъжете се разиграва в световен контекст, който е под влиянието на  сложни процеси, включително рязкото намаляване на бедността в някои страни, която контрастира с нарастващата бедност при десетки други. Това е доказателство, че в много части на света ползите от икономическия растеж не се разпределят справедливо. Заплахи за мира и сигурността включват не само международна война и конфликти, но също така граждански вълнения, организирана престъпност, тероризъм и оръжия за масово унищожение. В тях се включват още бедността, смъртоносните инфекциозни заболявания и разрушаването на околната среда.

Историческо завоевание

Докато феминистките движения стават масови в Европа и Северна Америка през 60-те и 70-те години на миналия век, жените от Латинска Америка се опитват да се противопоставят на диктатурите и гражданските войни в техните страни. С разпространението на демокрацията в региона феминистките движения постепенно започнаха да настояват за повече права. Въпреки, че се полагат видими усилия от страна на управляващите елити за разширяване на законодателните рамки в тази посока, практическата реализация е все още твърде слаба. Мястото и ролята на жената в консервативната Латинска Америка продължава да бъде нестабилно и в определен смисъл назадничаво. Насилието и издевателствата, основани на пола и убийствата на жени са нормално ежедневие в редица страни от региона. В Мексико, например, има тенденция на видима омраза, насочена срещу жените. 

Събитията от месец декември в Аржентина дадоха лъч надежда на хиляди жени в страната за едно по-оптимистично бъдеще. По принцип там достъпът до абортите в бе силно ограничен. Но на 30 декември Сенатът одобри дългоочакваният законопроект за легализиране на абортите в Аржентина. Законопроектът бе гласуван с 38 "за", 29 "против" и 1 "въздържал се". Неописуема еуфория и радост заля площада пред Националния конгрес на Аржентина. Приемането на законопроекта  е голяма и историческа победа на движенията за правата на жените не само в страната, а и в целия регион. Според законопроекта аборт ще бъде възможен до 14-та седмица на бременността. Прокарването на такъв законопроект беше и едно от предизборните обещания на левия президент Алберто Фернандес. Непосредствено след гласуването в Конгреса на 30 декември Фернандес написа в социалната мрежа Туитър: "Сигурният, легален и безплатен аборт е вече закон. Днес ние сме едно по-добро общество, което разширява правата на жените и гарантира общественото здраве." 

Легализирането на аборта в Аржентина раздели обществото. Не са малко и поддръжниците на обратната теза: за неговото криминализиране. Както е известно, ролята и влиянието на Католическата църква в страните от Латинска Америка са значителни. Църквата е категорична по отношения на позицията си срещу абортите. 

Католическата църква и евангелистката общност, които обединиха усилия в борбата срещу исканията за легализиране на абортите, притежават сериозно влияние в Аржентина и категорично се противопоставиха на приемането на този законопроект. Всъщност, в продължение на няколко десетилетия, следвайки предписанията на вярата на католическата църква, дори продажбата на контрацептиви е била забранена в страната. Когато през 2018 година бе направен опит в страната за прокарване на закон за легализиране на абортите, той се провали в Сената под натиска на Католическата църква. Тогавашният президент Маурисио Макри обяви, че самият той е срещу легализирането, но няма да налага вето при евентуално одобрение на законопроекта. 

Алберто Фернандес разглежда темата за абортите като въпрос, свързан с общественото здраве в страната, а не като проблем от религиозен характер. Неслучайно е негово изказване: "Аз съм католик, но законодателствувам за всички." 

От какво се спасява "слабия пол"?

Раздел 86 от Наказателния кодекс от 1921 г. налага наказания на жени и на момичета, които предизвикват аборт, както и на медицински персонал, който извършва аборти по всяко време на бременността, с изключение на случаите на изнасилване или риск за живота и здравето на бременната жена. Наказание лишаване от свобода за извършване на незаконен аборт със съгласието на бременна жена варира от една до 4 години затвор и до шест години, когато абортът причинява смъртта на жената. Наказанието за извършване на аборт без съгласието на жената варира от 3 до 10 години затвор и може да достигне до 15 години, ако жената умре. Строгото законодателство по отношение на абортите принуждава хиляди жени да прибягват до услугите на шарлатани и некомпетентни лица, вследствие на което много от тях умират, заради неправилно извършените процедури, а голяма част постъпват в болници за лечение на появилите се усложнения. Срещат се много случаи, когато жени или момичета искат да направят аборт в резултат на изнасилване, но неясното формулиране на законодателните текстове често принуждава медицинските лица да отказват процедурата с оправданието, че не може да се докаже дали наистина забременяването е било следствие на изнасилване. Ето защо въпросът с легализирането на абортите се разглежда като въпрос на общественото здраве. Извършването на процедурата в контролирана среда от специалист ще гарантира в голяма степен опазването живота на жената и избягването на последващи усложнения. Законопроектът ще позволи по-голяма самостоятелност на жените спрямо собственото им тяло и контрол върху техните репродуктивни права, а също така ще осигури по-добро здравеопазване за бременни жени и млади майки.

Аржентина стана четвъртата страна в региона заедно с Куба, Гвиана, Гватемала и някои щати в Мексико, които позволяват абортите.

Абортът е силно противоречив аспект на репродуктивните права. Докато всяка държава в Латинска Америка има различни закони и разпоредби относно абортите, общата тенденция е на неодобрение на процедурата. В същото време в тази част на света се наблюдава непрекъснат ръст на активисти за легализиране на абортите, въпреки че религията превръща темата в табу. 

Гражданска непримиримост

Историческата победа с легализирането на абортите в Аржентина е само малка част от продължителната борба за правата на жените в страната и региона, а като цяло и срещу насилието спрямо жените. В тази връзка демократичните процеси в страните от региона и борбата за равенство и социални права водят до раждането на силни феминистки движения. Най-влиятелното сред тях е движението #NiUnaMenos. To e латиноамериканско масово феминистко движение, чието начало бе положено в Аржентина и бързо се разпространи в няколко латиноамерикански страни. Движението е ангажирано с провеждането на кампании срещу насилието, основано на пола. Кампанията стартира от малка група жени в сферата на изкуството, журналисти и академици и прераства в масова сила в редица страни от региона. Движението редовно провежда протести срещу убийства на жени, но също така засяга теми като ролята на половете, сексуалния тормоз, разликата в заплащането между половете, законността на абортите, правата на секс работниците. Движението набра популярност с използването на хаштага #NiUnaMenos в социалните медии, с който организира и проведе масови демонстрации на 3 юни 2015 г. Протестът беше организиран след убийството на 14-годишната Киара Паес, намерена заровена под къщата на приятеля си на 11 май, бита до смърт и бременна от няколко седмици. Участничките в движението носят отличителни зелени шалчета, с което превърнаха зеления цвят в символ на защитата правата на жените в Латинска Америка. Движението има силно присъствие и в Мексико.

Докато опонентите им в Аржентина срещу легализирането на абортите използваха за свой отличителен цвят синьото. 

Новият закон със сигурност ще доведе до широка национална полемика, както и ще допринесе за разделянето на аржентинското общество. Специалисти считат, че легализирането на абортите в Аржентина, ще създаде прецедент и други страни от региона да легализират абортите, като например в Чили, където се води кампания за конституционни промени. Проблемът за репродуктивните права е част от международното движение за защита на правата на жените и съществуващите международни конвенции в тази сфера.

Друга характерна особеност, свързана с правата на жените в Латинска Америка, е свързана с положението на жените от индиански произход. Те често биват репресирани и на практика са силно ограничени права. В този смисъл и темата за абортите и репродуктивните права става още по-належаща сред тази част от латиноамериканското население.

Стачка спира морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 106

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 223

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 361

Датата

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 112

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 463

/ брой: 111

Преди 98 години убиха Александър Стамболийски

visibility 311

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ