29 Май 2023понеделник14:50 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Отзвук

Лъжи в името на истината

По повод самоуправството на един бесен районен кмет в София

/ брой: 108

автор:Анко Иванов

visibility 3

Чета статия (4 юни 2021 г.) под заглавие "Триумф за закона и антикомунизма", написана по повод самоуправството на един дясно-бесен районен кмет в София, унищожил паметна плоча на убит без съд и присъда млад човек - студент, през 1943 г.

Авторовата теза е, че правилно кметът-антикомунист е унищожил паметната плоча. Видите ли, тя не съответствала на закона! И е посочен: "Зaкoн зa oбявявaнe нa кoмуниcтичecкия рeжим зa прecтъпeн". И си припомняме този закон от 5 май 2000 г. В него има идеологеми, развити в четири члена. Това е втори подобен закон в съвременната история след фашисткия закон на известния в цяла Европа кръволок Александър Цанков от 1924 г. - Закон за защита на държавата (ЗЗД), с които се забраняват лявата идеология и партии. Въпросният автор явно не е прочел закона и/или не го е разбрал.
Първо. В закона е вложено идеологическо и политическо съдържание. В демократичния свят не съдят за политика и идеология. В България може. Под термина "политически режим" е включено управлението на БКП. Но то е грешно записано в закона - от 9 септември 1944 до 1989 г. БКП управлява от 23 ноември 1946 г. с първото правителство на Георги Димитров. Студентът по ветеринарна медицина Марин Иванов Боев е убит на 3 март 1943 г. - 3 години преди установяването на "комунистическия режим".
Второ. Никъде в закона не пише, че могат и/или трябва да се унищожават паметници, паметни плочи на борци срещу фашизма, загинали преди Девети септември. Никой самовлюбен и самопроизволен антикомунист-кмет няма право да унищожава паметни плочи. И на мен не ми харесват паметните плочи на убийците-фашисти, но не отивам да ги унищожавам.
Трето. Внушението на автора, че "петолъчката е над закона", е твърде манипулативно.

Петолъчката не е символ само на комунизма

както твърди авторът. Петолъчки има навсякъде. Има я на знамената, издигнати над немския Райхстаг в последния ден на Втората световна война. Знамето на ЕС, в което на син фон има 12 петолъчки (скромно наричани в Уикипедия звезди), не е ли символ на отнемане на национална независимост на европейските страни от брюкселската бюрокрация?
Четвърто. Авторът твърди, че такова нещо като "фашистка полиция" не е имало, а имало "царска полиция". Дали полицията преди Девети септември 1944 г. е била фашистка или царска, е излишен спор. Тя е била и фашистка, и царска. Още по-драстично е лъжовното твърдение: "царската полиция не е стреляла и убивала невинни хора". Българската царско-фашистка полиция, жандармерията и войската масово са убивали невинни хора, дори деца. Ето от част от жертвите: Николчо Здравков Чампоев на година и 7 месеца, убит с 12 куршума на 22 февруари 1944 г.; Гроздьо Гроздев Желев (14 месеца) - с отказана в ареста медицинска помощ умира; Марийка Александрова Мъглова (15 г.) - убита заедно с майка си; братовчедите Кокарешкови на 16 години - убити, а с телата им са хранени жандармерийските кучета; ястребинчетата Стойне Калайджиев (7 г.), Иван Калайджиев (9 г.), Димитринка Стоичкова (11 г.), Надежда Калайджиева (12 г.)...; Тодорка Истратиева (16 г.) убита по време на сватбата си, понеже имала брат партизанин... И още огромно множество малолетни, непълнолетни (под 18 г.) и млади хора.
Пето. Твърдението, че

"в България никога не е имало фашизъм"

прилича на папагалско повторение на твърдения на някои пребоядисали се стари историци и соросоидно подплатени млади историци и журналисти. Съгласен съм с твърдението, че трябва да "обърнем внимание на историческата истина". Още Буда твърди, че "Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него". Струва ми се, че твърде много хора в България въобще не тръгват по пътя към истината, друга голяма част не стигат до нея, вземат изолиран факт и от него правят гигантски обобщения и историко-политически оценки. Истината е сложно нещо, тя се налага не със закон, а с обективен анализ и оценка на редица факти. Наличието или отсъствието на фашизма се доказва с факти.
Фашизмът (от итал. fascismo, от fascio - съюз, сноп, обединение) е в три проявления: идеология; политическо движение; политически режим. Главното във фашизма са ултрарадикален национализъм; расизъм, антисемитизъм и шовинизъм; недопускане на класови, политически и синдикални борби; антилиберализъм и антикомунизъм; етатизъм; милитаризация, терор и насилие. Има ли ги тези неща в България?
1. В България след Първата световна война доминират ултранационализмът и желанието за реванш към съседните държави, откъснали части от територии, населени с българи; преувеличаване на достойнствата на българската нация и отричане тези на съседните народи. Развити са ултранационалистически организации като "Хан Кубрат", "Съюз на българските фашисти", "Народно социално движение", "Съюз на българските национални легиони", "Съюз на ратниците за напредъка на българщината", Съюз на запасните офицери, Съюз на запасните подофицери, Военната лига и др. Излизат множество националистически вестници, списания, книги, хиляди статии. Национализмът пронизва всички дейности в обществото - политика, образование, култура, военно дело и т.н.
2. Има множество прояви на

расизъм, антисемитизъм и шовинизъм

В страната са приети седем фашистки антиеврейски закона (Закон за защита на нацията и др.), от София са изселени и интернирани десетки хиляди евреи. Евреите носят жълтите звезди. Почти всички мъже евреи, годни за военна служба, са вкарани в т.нар. трудови лагери (полуконцлагери) на Строителни войски. Създадени са еврейските лагери край Сомовит и Плевен. Предадени за унищожение са българските евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия (над 11 000). Има шовинизъм. Българският окупационен корпус (над 33 000 военни) окупира почти цяла Сърбия на север до Дунав (без Белград и мини Бор), участва в сражения срещу югославските партизани под командването на немски офицери, дори в Черна гора и Босна и Херцеговина. Ген. Христо Козаров твърди, че "един сърбин по-малко на земята ускорява немската и нашата победа". И за да се постигне тази "немска и наша победа", полк. Хр. Стоянов на 17.02.1942 г. заповядва в района на Пуста река масово убийство на мирни жители, на около 500 деца, жени и старци. Това не е ли шовинизъм и фашизъм?
3. Пълно единение на нацията, без класови, политически и синдикални борби. Националсоциалистическата държава не признава "класи" (Хитлер). Такава е позицията на Александър Цанков, който (в. "Миръ", бр. 6923 от 9 юли 1923 г.) в реч заявява, че е постигнал "край на всяка класова и съсловна политика". Подобна позиция заемат по-късно и Б. Филов, и П. Габровски, и други ръководни дейци на българската държава.
4. Политическият режим в България, особено по време на Втората световна война, е антидемократичен и антилиберален. Формално има Народно събрание. Политическите партии са забранени. Депутатите от БРП (к) са изпратени в концлагери. Всички важни решения са еднолични - на цар Борис III, определян като "Великия вожд" (т.е. фюрер). Управлението е тоталитарно, със строг контрол на всички дейности. Има властващ антикомунизъм. През 1924 г. е приет ЗЗД, преследващ комунистите и левите земеделци, а по време на войната е въведена смъртна присъда за малолетни.
5. Въведен е фашисткият етатизъм по рецептата на Мусолини - всичко в държавата, чрез държавата и нищо извън държавата. Държавата е милитаризирана, на всички държавни органи са предоставени военно-мобилизационни права и задължения. Синдикатите са поставени под държавен контрол. Чрез закон е създадена, по подобие на немския Хитлерюгенд, младежката организация "Бранник". Местните органи са овластени да извършват полицейски и военно-наказателни действия. Нещо повече - всички български граждани и предприятия подлежат на т.нар. гражданска мобилизация.
6. В страната има милитаризация, терор и насилие. Приети са Закон за гражданската мобилизация, Закон за реквизицията, гигантски военни бюджети, увеличен е съставът на армията. На нея са й придадени командни права спрямо полицията, жандармерията, държавната и местна общинска администрация. В страната има убийства и преследвания, инквизиции, повсеместно насилие. Ето няколко примера. На 8 юли околийският управител на Новоселска околия раздава на 94 полицаи общо 1 милион лева за убийствата на партизани (ЦДА, ф.1449, опис 1, а.е.138, л.209-210). Дирекцията на Пловдивска област с писмо до МВРНЗ представя списъци на убити 144 души нелегални от отряд "Антон Иванов" и на 34 от Пазарджишко с искане за 8 900 000 лева "за възнаграждения" за убийството им (ЦДА, ф.1449, опис 1, а.е.23, л.49). Редица офицери и полицейски началници издават заповеди за масови убийства без съд и присъда. Ген. К. Стоянов заповядва да се убиват всички заловени или разкрити партизани, ятаци и конспиратори, даже и предалите се такива, без да бъдат давани под съд (ЦДА, ф.1449, опис 1, а.е.138, л. 215-216). В страната има концлагери - "Рибарица", "Гонда вода", "Свети Никола", "Св. Кирик", "Св. Анастасия", "Еникьой" и с. Тодоровци (Ксантийско), еврейските лагери в с. Сомовит и "Кайлъка", лагерите за донаборници с лява ориентация, край с. Гиген и Белене (Плевенско), лагер за английски и американски летци край Шумен.
В международно отношение България след присъединяването към Тристранния пакт е разглеждана от всички като фашистка държава, подобно на Германия, Италия, Унгария, Румъния, Хърватия и Словакия. И в Парижките мирни договори 1947 г. е разглеждана като фашистка държава, независимо от опитите на българската делегация и тази на Съветския съюз да я определят като съвоюваща страна на Антифашистката коалиция. В средствата за масова информация в другите страни България е определяна като фашистка.
Нека читателите сами преценят имало ли е фашизъм в България и трябва ли да се унищожават варварски паметни плочи на антифашисти.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 236

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 195

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ