24 Януари 2021неделя21:37 ч.

СНИМКИ ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Актуално

Лъжи и манипулации за детските градини в София

Според Столичната община в града се строят 12 нови забавачки, но всъщност напълно новите са само три

/ брой: 133

автор:Деси Велева

visibility 1245

"В момента строим десет нови детски градини на територията на Столичната община. Предстои да започнем още две детски градини." 

27 май 

"Поне 100 детски градини в София ще могат да се разширят и да приемат повече деца. До момента сме построили над 100 сгради на детски градини." 

3 юни 

Йорданка Фандъкова, кмет на София  

"Общо 18 806 деца кандидатстваха за обявените 12 150 места. На първо класиране бяха приети 9102 деца. Главният недостиг остава в яслена възраст, което е съответно около 5000 места." 

17 май

Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието 

Дали седмокласниците, които се провалиха в тълкуването на цитат от Ботево произведение на Националното външно оценяване, ще се справят с интерпретацията на тези три изказвания на кмета и заместника й? Ще открият ли несъвместимостта на изявленията им или трябва да си родител на неприето в градина или ясла дете, за да схванеш несъстоятелността и противоречието между приказките по върховете на столичната власт? 

Недостигът на места в софийските детски градини не е от вчера и няма да се разреши утре. Той често е проблем на хиляди семейства, но е такъв за много кратко време - една или две години. За този период родителят някак успява (с пот и нерви) да вкара детето си в системата - била тя общинска или частна. Затова гневът идва на резки и дръзки талази, но и често отминава също така бързо. Това дава възможност на ръководството на общината да оцелява в критичните, но кратковременни ситуации и да се спаси до следващата пролет на недоволство. Последните два месеца обаче бяха малко по-драматични и затруднителни за администрацията, тъй като родителският гняв този път е по-остър и по-непримирим. Вече се състояха три протеста на възмутени майки и бащи, а вероятно се готви и четвърти. И от кметството леко се постреснаха. Започнаха да дават повече обещания, придружени от гръмки цифри, и да работят тук-там за някоя нормативна промяна, която уж ще олекоти ситуацията. Но заричането е едно нещо, фактите са друго. Затова има нужда от тълкуването на по-горните цитати. 

От една страна, са построени 100 детски градини за последните 10 години, от друга - недостигът все още се изразява в хиляди?! Простата сметка показва, че ако във всяка уж изградена градина има средно по 200 нови места, за този период трябваше да са осигурени 20 000 бройки! Това обаче видно не е така. Значи 100-те детски градини всъщност не са цялостно новоизградени детски заведения, а някак половинчати. Друго логично обяснение няма. Излиза, че много от новите градини всъщност са само пристройки към стари, които не увеличават в голяма степен свободните места. 

Оказва се, че в бомбастичната си бройка общината включва и напълно ремонтирани стари сгради, които изобщо не допринасят за преодоляването на недостига от места. Ако от кметството не бяха толкова арогантни в твърденията си за извършената от тях работа, може би нямаше да предизвикат много гняв, примесен със смях, тази година. Наглостта им преминава и в следващото изявление - за 10-те нови градини, строящи се нейде из кварталите през 2020 г. Бурен градеж върви, ама някой все им търси кусура... Един от тях е групата на общинските съветници от БСП. На последната сесия на Столичния общински съвет социалистите попитаха къде са новите градини, колко места ще осигурят и кога ще стане това. И получиха ясен и конкретен отговор. Но, о, каква изненада! В списъка има едва три напълно нови градини! Той се състои от 12 обекта, но 9 от тях са пристройки или основно ремонтирани сгради, които ще са капка в морето на дефицита.  

Под номер 1 е ДГ 135 "Мое детство" в с. Курило, район "Нови Искър". Тя е създадена през 1976 г. и в нея има 4 групи за 120 деца. Т.е. очевидно няма как да е нова детска градина. Затова пък е една от многото етернитови. При строителството й е използван азбестоцимент, който е вреден за здравето. Такива градини се нуждаят от основен ремонт, който на практика води до почти пълното им сриване. Та затова и от кметството запълват статистиката си с тази "нова" сграда. Единственият й принос към осигуряването на бройки е допълнителното пристрояване за 2 нови групи за около 50 деца.   

Номер 2 принадлежи на ДГ 124 "Бърборино" в район "Красно село". И тя е създадена през 1976 г. за 4 групи, но отново с етернитови материали. Сега се достроява за още 2 групи. Договорът за ремонт дава основание да вярваме, че до края на годината строежът ще е готов. 

Под номер 3 е ДГ "Света Троица" в район "Илинден". Тя е създадена през далечната 1948 г. Сега се изгражда пристройка за 4 групи или малко над 100 деца. Обектът също трябва да е готов до края на годината. 

Номер 4 от списъка на Фандъкова е късметлийски за някои хора. Под него е записана наистина нова цялостна детска градина, която ще бъде в "Кръстова вада", район "Лозенец", за 2 яслени и 4 градински групи. Те ще приемат 150 деца. Появата на тъй необходимата и чакана градина в района не минава без перипетии. Строежът й започна още през февруари 2018 г., но бе спрян временно заради липсата на средства. Градежът тръгна отново през октомври същата година, а точно преди 11 месеца Фандъкова се зарече, че ще е готова през пролетта на 2020 г. Това още не е станало. Новият срок е септември. Да видим. 

Основен ремонт заради етернитови материали тече в градина номер 5 - ДГ 30 "Радецки" в район "Изгрев". До новата учебна година тя трябва да започне да функционира, но с досегашния си капацитет.  

Шести номер - ДГ 4 "Слънчо" във Владая, район "Витоша", също е стара забавачка, която ще бъде разширена с 3 групи. Няма яснота кога ще бъдат пуснати.  

Щастлива цифра 7 стои за напълно новата детска градина в район "Овча купел". Тя ще е за 6 групи или около 160 деца. Строежът й започна през октомври миналата година и трябва да приключи през следващата.  

Номер 8 се пада на ДГ 20 "Жасминов парк" в кв. "Левски", район "Подуяне". Тя се води една от най-старите градини в София и също е с етернитови плоскости. Към нея се прави надстройка за още 2 групи или малко над 50 деца. Те обаче ще влязат едва през 2021 г.  

ДГ 16 "Приказен свят" в Студентски град грабва номер 9 с пълния ремонт на етернитовата сграда. В пристройката към нея ще има 4 нови групи.  

Юбилейният 10-и номер се пада на дългоочакваната детска градина в "Манастирски ливади - изток". Строежът започна преди малко повече от месец. Тя ще е за осем групи, които ще бъдат готови до края на следващата година.  

Под номер 11 отново с етернитовите си материали идва ДГ 36 "Пеперуда" в район "Искър". Именно тя е една от градините, за чийто ремонт се бори години наред бившият общински съветник от БСП Борис Цветков. Очаква се тя да отвори наесен с 10 групи - точно колкото и преди ремонта.

 

Последна в списъка е ДГ 31 "Люлин" в едноименния район. Тя е създадена преди 35 години отново с етернит. След реконструкцията ще си остане с досегашните 10 групи. 

 

До края на годината кметството замисля още 3 разширения на детски градини в "Кремиковци", "Триадица" и "Красно село", както и преустройството на бивш спортен клуб в "Традиаца" за 2 групи. Сигурно и те ще бъдат наричани нови детски градини в строеж... 

Едва ли за първи и последен път в Столичната община боравят така свободно с цифри и определения. Онези, които са бесни на Фандъкова, ще нарекат думите й лъжа. Другите, които са по-настрана, ще ги приемат просто за манипулация. И в двата случая фактите са налице и сочат неумолимо - достатъчно детски градини няма да има и другата, и по-другата година. Защото просто не се строят такива.

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 0

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Гърция облекчава част от противоепидемичните мерки

автор:Дума

visibility 133

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 1044

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 665

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 842

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 816

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 366

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ