14 Април 2021сряда01:50 ч.

Лъжете поне по-убедително

/ брой: 273

автор:Боряна Костова

visibility 991

В едно популярно телевизионно предаване в неделя водещата напомни между другото на Тотю Младенов, че е бил синдикалист, а той я пресече с недоумицата: "Не се срамувам от това". А би трябвало да се срамува, и то много. Не от работата си в КТ "Подкрепа", а от действията си като социален министър в правителството на Б.Б. Защото някак не върви до един момент да защитаваш правата на трудещите се, а после изведнъж да се извъртиш на 180 градуса. Най-малкото не е почтено. Дали Тотю си дава сметка за това?
Явно не. Инак нямаше да носи "от девет дерета вода", за да убеждава, че от екстреното вдигане на пенсионната възраст още от догодина нямало да има губещи, понеже и без туй хората продължавали да си работят след пенсионирането. Да бе, ама срещу две възнаграждения - пенсия и (най-често) маломерна заплата. И го правят не от добро здраве и любов към труда, а защото само с мизерните пенсийки не могат да си плащат тока, водата и отоплението, ако искат да ядат. Сега, след Дянковата риформа, ще карат само на заплата още една година. Ако карат - пак добре. Ама работодателите не умират от радост да държат работници в напреднала възраст. Включително и за да не платят 6-те или 2-те допълнителни заплати, които се полагат на всеки при пенсиониране. Така че потърпевши от поредната авантюра на правителството ще има и още как!
Тотю Младенов успокоява, че отлагането на пенсионирането щяло да засегне има-няма 15 000 души. Според бившия социален министър в две правителства Емилия Масларова става дума за повече от 90 000. И ако съдим по мрънкането на Тотю, това е истината. Мнозина от тези хора ще бъдат изхвърлени на улицата и вместо държавата да им плаща заслужените законно пенсии, ще им отпуска мижави социални помощи. Това ли са големите икономии за държавата?
Според вицепремиера Симеон Дянков от вдигането на пенсионната възраст НОИ ще спести догодина 40 млн. лева. Т.е. ще се запълни само 1 процент от финансовата "дупка" в осигуряването, която е близо 4 млрд. лева. За какво стопяване на дефицита се говори тогава? С това темпо той би изчезнал след 100 години! А пари в държавата няма, защото правителството не е кадърно да си събере приходите, но харчи на поразия каквото докопа. За няма и 2 години то успя да опапа половината от оставения от тройната коалиция резерв от 8,2 млрд. лева, а през минала година измъкна още 1,5 млрд. лева от резерва на НЗОК, които, според финансовия зам.-министър Владислав Горанов, са отишли за покриване на "неотложни държавни разходи". Сега кабинетът безогледно лъже, че избързването с пенсионната реформа се налага и заради увеличението на най-ниските пенсии до 145 лв. Обещаният "скок" ще бъде едва с по 8-9 лв. и ще струва общо около 10 млн. лв. Ако синдикатите отстъпят, сценарият на Дянков ще се повтори и през 2013 г. От тогава махат и Швейцарското правило, по което до сега се осъвременяваха пенсиите. Те вече ще се индексират само с темпа на инфлацията. Което означава, с почти нищо!
Проблемът с дефицита на НОИ зависи от съотношението между работещи и пенсионери, казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Решението било българските емигранти да се завърнат и да формират работната сила у нас. Но тъй като това не е реалистично, той очертава перспективата така: "Ако заетостта не се повиши чувствително, пенсионната възраст ще трябва да се вдигне с 10 или повече години". И понеже гербаджийската политика е на път да прогони и останалите млади от България, на старите - душа да им е яка. Майтапът, че ще работим до гроб, си е жива истина.        
         

      

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ