08 Май 2024сряда09:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лабораторни пържоли струват 400 000 евро

Откритието на холандските учени бе приветствано от Организацията за етично отношение към животните

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1242

На пресконференция в Лондон ще бъде представено първото годно за ядене и отгледано в лабораторни условия от учени в холандския университет в Маастрихт телешко месо, съобщи Би Би Си. Технологията е "проста": специалистите взимат стволови клетки от мускули на крава, от тях отглеждат мускулни влакна, които после се превръщат в бургери. Създателите на лабораторните пържоли твърдят, че откритието им е стъпка към задоволяване на растящите потребности от месо в световен мащаб. Критиците на нововъведението пък са на мнение, че проблемът може да бъде решен с намаляване консумацията на месни продукти. Би Би Си уточнява, че стойността на проекта е около 400 000 евро.
Ръководителят на екипа проф. Марк Пост защитава творението си: "Ще представим на света първото месо, отгледано от клетки. Направихме го, защото животновъдството влияе негативно на околната среда, има проблеми с осигуряване на необходимото търсене на месо в световен мащаб и класическият начин не е добър за животните". Проф. Тара Гарнет от университета в Оксфорд прави друга трактовка на откритието на колегите си от университета нв Маастрихт: "В света има 1,4 млрд. души с наднормено тегло и затлъстяване. В същото време налице са около 1 млрд., които си лягат гладни всяка вечер. И двете неща са неприемливи. Така че въпросът не е просто да произвеждаме повече храна, а да се промени коренно системата на достъпност. Т.е. не само повече храна, но качествена храна да достига до хората, които имат нужда от нея".
От Организацията за етично отношение към животните (Peta) приветстваха откритието на холандските учени: "Отгледаното в лабораторни условия месо ще сложи край на камионите, претъпкани с крави и пилета, край на кланиците и промишленото животновъдство. Така ще бъдат намалени емисиите от парникови газове (основно въглероден диоксид - бел. ред.), ще се пести вода и доставките на месо ще бъдат гарантирани".

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ