31 Май 2020неделя10:53 ч.

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

Работодателите пречели на разследване за картел на пазара на ток

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 1203

Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията й за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на регулатора, разпратено до медиите. КЗК следи случващото се на пазара на електроенергия по свободно договорени цени, разясняват от комисията във връзка с разпространената информация за отказ на КЗК да разгледа сигнали, свързани с пазара на ток.
Комисията информира, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени са присъединени и се разглеждат в рамките на производството за извършване на секторен анализ на електроенергийния пазар, което КЗК извършва в момента. Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на КЗК да се самосезира в рамките на своята компетентност и при спазване целите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), обяснява се в съобщението.
КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия.
През миналата седмица от БСП алармираха, че КЗК не си е свършила работата по подадения сигнал за монопол на енергийния пазар. Малко по-късно пък енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката.
 
Въпроси дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електроенергия с помощта на държавата, подразниха премиера Бойко Борисов в петък. Повод бяха обвиненията на работодателите за цените на тока, отказът на КЗК да разследва енергийни фирми, свързвани с Ковачки, участието на бизнесмена в търга за АЕЦ "Белене" и заявката на БСП, че ще сезира прокуратурата за монопола на бизнесмена. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал Електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят". "Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", заяви Борисов.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ