23 Септември 2019понеделник23:13 ч.

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

Работодателите пречели на разследване за картел на пазара на ток

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 571

Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията й за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на регулатора, разпратено до медиите. КЗК следи случващото се на пазара на електроенергия по свободно договорени цени, разясняват от комисията във връзка с разпространената информация за отказ на КЗК да разгледа сигнали, свързани с пазара на ток.
Комисията информира, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени са присъединени и се разглеждат в рамките на производството за извършване на секторен анализ на електроенергийния пазар, което КЗК извършва в момента. Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на КЗК да се самосезира в рамките на своята компетентност и при спазване целите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), обяснява се в съобщението.
КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия.
През миналата седмица от БСП алармираха, че КЗК не си е свършила работата по подадения сигнал за монопол на енергийния пазар. Малко по-късно пък енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката.
 
Въпроси дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електроенергия с помощта на държавата, подразниха премиера Бойко Борисов в петък. Повод бяха обвиненията на работодателите за цените на тока, отказът на КЗК да разследва енергийни фирми, свързвани с Ковачки, участието на бизнесмена в търга за АЕЦ "Белене" и заявката на БСП, че ще сезира прокуратурата за монопола на бизнесмена. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал Електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят". "Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", заяви Борисов.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ