22 Септември 2021сряда20:37 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Кяр или бъдеще?

/ брой: 137

автор:Велиана Христова

visibility 686

Всички партии предизборно повтаряха, че образованието ще им е приоритет. Кое образование обаче и какъв приоритетът? Щото Николай Василев ни обясни, че идеята на ИТН е свиване на публичния бюджет спрямо брутния продукт, а това означава свиване и на разходите за образование. Приоритет ли е - приоритет е, само че с обратен знак.

Образователният синдикат "Подкрепа" поиска вчера парите за училищата да се увеличат от под 4% сега на 6% от БВП, а учителските заплати да се вдигнат с 10% до края на годината. Правилно, само че при ГЕРБ заплащането на педагозите бе вдигнато, но паралелно бе предизвикан чудовищен дисбаланс, защото учителите на учителите - учените, останаха с много по-ниски заплати от начинаещия педагог дори. Нещата са тясно  обвързани във веригата образование-наука, затова едно нейно звено не може да бъде "лъснато" на парче без мисъл за другото. Защото веригата се къса, ако се разединят звената ѝ. 

Колкото до премахването на порочното правило "парите следват ученика", т.е. на делегираните бюджети, такава кардинална за образованието реформа може да се окаже възможна в новия парламент. БСП е категорично "за" премахването ѝ. Стига да не надделеят пак неолибералните позиции на други партии. Негативните последици от финансирането на бройка ученик доведоха до ликвидиране на стотици малки училища у нас, последвани от обезлюдяването на стотици селища. Синдикатът настоява финансирането да зависи и от паралелките, от физическата среда и от броя на учителите във всяко училище. Въведеното при ГЕРБ доплащане за малки училища не върши работа - общините продължават да искат закриване на школа, които са им "икономически неизгодни". А на демографската ни катастрофа не ѝ пука за "икономическата изгода". Кярът се превръща в крах. 

Прехвърлянето на учителстването към втора категория труд също е обосновано и разумно, понеже от хаоса и демонтирането на човешкото съ-общество у нас учителите са сред най-потърпевшите. Т.е. сред най-потърпевшите е гарантирането на бъдеще за децата ни.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 391

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 181

Предизвестеният край на ИТН

автор:Ростислава Иванова

visibility 0

/ брой: 182

Капитализмът като национална катастрофа

visibility 25

/ брой: 182

САЩ срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 30

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ