01 Юни 2020понеделник16:39 ч.

Няколко думи

К'во мислят в КЗК

/ брой: 227

автор:Мая Йовановска

visibility 869

И застрахователите ни "зарадваха" предновогодишно. Сещате се с какво, нали? Че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпва. И това увеличение е извън очакваното поскъпване заради въвеждането на дълго "мътената" от Комисията за финансов надзор система "бонус-малус". С въвеждането на която цената на полицата за неизрядните шофьори ще скача до 400%. Но и въпреки обещанието, че за дисциплинираните тя трябва да поевтинее, макар и с доста скромните 23-25 на сто. Реално "бонус-малус" се предлага да влезе в сила през 2021 г. Междувременно обаче застраховката ще си поскъпва. Честито! 

Представителка на бранша обясни това с факта, че всички застрахователи щели да имат нови базови тарифи. Въобще всяка година си намират оправдание. През миналата поскъпването дойде след оповестяване на анализ на КФН, според който събраните премии за автомобилите през предходната 2017-а са недостатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. Още тогава беше лансирана версията, че е необходимо двойно поскъпване. Даже за проба, беше пусната из медиите сумата от 1000 лв. за полица, която впрочем няма да е мираж за големите нарушители на пътя с "бонус-малус". А най-нагъл беше един, който заяви, че застраховката трябвало да поскъпне 5-6 пъти.

У нас всеки търговец е с развързани от закона ръце, когато трябва да оправдае поредното повишение на цените си. И на всеки приходите се оказват недостатъчни, за да функционира или за да не фалира. Само гражданите никой не ги пита достатъчни ли са заплатите им, за да си покриват екзистенциалните сметки. Ниските доходи са основната причина българите да карат стари таралясници, за които данъците, с оправданието за по-чист въздух, стават все по-високи, а задължителната застраховка не спира да поскъпва. Както е тръгнало скоро застраховката ще е по-скъпа от колите ни (половината автопарк у нас е над 20-годишен).

И докато застрахователите ни "радват" с поредно поскъпване, а и не само те (пример: банките също вдигат пак таксите), въпросът е с какво се занимават онези от Комисията за защита на конкуренцията. Щото нали от закона определението за спекула беше разкарано още в зората на демокрацията и за чистата търговска среда се грижи КЗК. А означава ли това, че щом нещо не е забранено, то на практика е разрешено? Въобще какво мислят по тези въпроси в КЗК?

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ