23 Септември 2021четвъртък13:09 ч.

На фокус

Квалифицираните кадри влизат в Бяла книга

Специалисти предупреждават: Недостигът на талантливи "занаятчии" може да спре бъдещия икономически растеж

/ брой: 242

автор:Ева Костова

visibility 2324

Неотдавна компания, лидер при новаторските решения, свързани с човешкия капитал, предупреди, че ако бизнесът, правителствата и търговските асоциации не разработят заедно дългосрочни стратегии за намаляване недостига на квалифицирани работници, бъдещото развитие на икономиката ще пострада. В целия свят тези позиции са най-трудни за попълване според новото глобално изследване на Manpower Inc. "Недостиг на таланти", което обхваща 35 000 работодатели от 36 държави. Тази категория включва широк диапазон от професии, които изискват специфични умения, напр. месари, електротехници, дърводелци, строители, водопроводчици, оксиженисти и др.
Същата компания в новата Бяла книга, наречена "Стратегическа миграция - краткосрочно решение за недостига на талантливи "занаятчии" предупреждава и за друго - че докато глобалната икономика се възстановява, трябва да се въведат

политики за стратегическа миграция

за да се създаде мобилна работна сила, която да намали недостига от квалифицирани работници, които да подпомогнат икономическото здраве и бизнес растежа.
Особено трудна става тази задача при днешните условия у нас. Дясното управление преди изборите се закани да налее солидни средства в тази сфера, но резултатът е повече от плачевен. Не се очертава по-добър и занапред, тъй като образованието ни стана "последна дупка на кавала", особено в прогнозите за бюджета за догодина, който ни най-малко не отчита кризисната ситуация. 
София харчи около 4% от БВП за образование - 18% под средното за ЕС, а това означава бавно излизане от кризата и неконкурентна икономика. Това припомни неотдавна и изследване на Ройтерс. България трябва да реформира остарялата си образователна система, за да реши проблема с хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка, който спира чуждите инвеститори и подкопава усилията да се помогне на боледуващата й икономика - се казва в анализа на Ройтерс от София за образователната система в България.
Най-бедната страна членка на ЕС има и най-ниска продуктивност на труда и някои чужди компании се притесняват от

цената на вноса на работници

сочи още анализът.
Докато глобалното възстановяване набира скорост, отглеждането на бъдещи таланти и облекчаването недостига на квалифицирани работници се превръща в жизненоважен фактор за икономическия растеж на една страна, предвид нивото на безработица в целия свят и миграцията, категорични са специалистите. Джефри A. Джорес, председател на борда на директорите на Manpower например твърди, че ще е нужна стратегическа миграция за създаването на глобална работна сила и намаляването на настоящия недостиг на таланти. Всички държави трябва да развиват политики, които да улеснят положителната миграция, за да стимулират икономическия растеж, като осигурят квалифицирани работници там, където е нужно, вместо да създават имиграционни граници.
Според изследването на Manpower "Недостиг на таланти през 2010 г." се наблюдава остър дефицит  на кадри в много от най-големите световни икономики, в т.ч. САЩ, Германия, Франция, Италия, Канада и Бразилия, където работодателите поставят квалифицираните "занаятчии" на първо или второ място сред предизвикателствата при наемането на кадри. Бялата книга "Стратегическа миграция" призовава за

дългосрочни стратегии за сътрудничество

които да облекчат недостига на квалифицирани работници, като поощряват положителното отношение към тези професии, както и гарантират, че работниците, които преминават техническо обучение, получават точна информация за търсенето на таланти в техния сектор. Въпреки че миграцията може да предостави незабавно решение, тези национални политики трябва да станат приоритет, за да оформят производителна работна сила в дългосрочен план, предупреждават специалистите. Неадекватните обучения и негативните стереотипи, свързани с квалифицираните работници, допълнително подхранват опасния недостиг на талантливи занаятчии, категорични са експертите. Споменатият Джеф Джорес добавя: "Работодателите и правителствата трябва да върнат уважението към тези професии. Те трябва да гледат напред, да предвиждат бъдещото търсене в тези области и да започнат да работят в тази посока още сега. Нивата на безработица остават високи в целия свят, особено сред младите хора и предоставянето на обучителни програми, докато се популяризират квалифицираните занаятчийски професии като приложим кариерен избор, могат да осигурят по-голяма база от таланти за тези позиции, както и ще помогнат на бизнеса да се справя постоянно и ефективно с недостига на кадри, от които има нужда".
Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) по-малко от един на всеки трима 15-годишни в Германия и Чехия виждат себе си на висока позиция в някоя занаятчийска професия, когато станат на тридесет, и тази цифра е дори по-малка в Италия, САЩ и Япония.
"Недостигът на квалифицирани работници е свързан с няколко основни проблема -

по-старите и опитни кадри се пенсионират

без да имат адекватни заместници; техническото образование не следва нуждите на бизнеса; липсата на ентусиазъм в младото поколение да започне кариера в тези области", твърди Надя Василева, управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия. "Трябва да се изкоренят отрицателните асоциации с тези професии, защото един млад човек без работа винаги има обещаващата алтернатива пред себе си да научи занаят и да развие свой собствен бизнес. Да, всяка държава има нужда от своите лекари, ИТ специалисти, математици и физици, но тя със сигурност има нужда и от своите строители, шофьори и готвачи. Ето защо по-тясното сътрудничество между правителството, работодателите и образователните институции е повече от наложително, за да стимулираме заедно икономиката на страната", допълва Василева.

Къде сме ние?

България е под средното равнище за страните членки на ЕС по брой дипломирани висшисти, сочи скорошно проучване на Българската стопанска камара на образователната и професионално-квалификационната структура на заетите и работната сила на национално, секторно и регионално равнище. Развитието на образователната система сериозно се отдалечава от реалните потребности на икономическите сектори, показва проучването.
При заетите българи се наблюдава концентрация в групите и в професиите с по-ниска квалификация и професионална подготовка. В страната през 2004-2007 г. по-малко от половината завършващи средно образование продължават в степените на висшето образование. Въпреки че има положителни тенденции по този показател, България все още е на едно от последните места в Европа. При това, разликата с водещите страни трудно ще бъде преодоляна при съществуващите тенденции в развитието на системата на образованието, отчитат експертите. Независимо че за периода процентът на участващите в образование и обучение като цяло нараства, страната ни е на едно от последните места и изостава сериозно от средните стойности за ЕС. България продължава и в началото, и в края на периода да бъде в групата на страните с най-нисък процент на учениците и студентите на възраст от 15 до 24 години спрямо общия брой на населението от тази възрастова група.
Професионално-квалификационната структура на заетите лица е неефективна и деформирана, твърди Людмила Векова, ръководител на екип, разработил анализа на тази тема в БСК.
Според анализа с малък процент се увеличават работещите в първата най-висока група - президент, законодатели, висши служители и ръководители и същевременно спада заетостта в по-нискоквалифицираните групи.
По данни към 31 декември 2009 г.

най-висок е процентът на персонала, зает с услуги

за населението, охрана и търговията. В този сектор са заети 17%. Следващата група - 16% са професиите, неизискващи специална квалификация. Третата група са операторите на машини и съоръжения - 14%. Същевременно по-нисък е процентът на хората, заети в групите, които предполагат по-висока квалификация, коментира Векова.
Продавачи и снабдители са най-често срещаните професии. На следващо място са шофьорите - 11%, толкова са сервитьорите и барманите. 10% от заетите лица работят като охранители и пазачи.
Препоръките на експертите са за подобряване системата на допълнителна квалификация и преквалификация.
Нещо, което само на пръв поглед изглежда лесно осъществимо.


Продавачи и снабдители са най-често срещаните професии, след тях са шофьорите - 11 процента

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ