15 Септември 2019неделя13:21 ч.

Куриози

/ брой: 109

автор:Евгени Гаврилов

visibility 510

Оказа се, че страната ни заема незавидна позиция в още една класация - по достъпност на природен газ за населението. Сред 33 държави в Европа България е на 31-во място. Напоследък стана традиция темата за синьото гориво да е една от най-предъвкваните у нас. То не бяха хъбове, не бяха потоци (южни и турски), не бяха газови връзки, не бяха диверсификация и евродирективи. И какво се оказва в крайна сметка. Очаквано, подобен рейтинг се оглавява от богатия Люксембург. Обитателите на тази държава могат да си купят със средната си заплата близо 8 хил. куб.м природен газ, докато у нас парите ни биха стигнали за 1153 куб.м синьо гориво. 

И забележете куриоза. В тази държава, която е на второ място по големина на доходите в ЕС, природният газ е по-евтин, отколкото в България. А не може да се отрече, че той внася улеснение и комфорт в съвременния бит, стига хората да могат да си го позволят. За съжаление битовата газификация не е по джоба на повечето хора у нас. За нея трябва първоначална инвестиция от хиляди левове, а след това трябва да си готов да покриваш тлъсти за българските стандарти сметки. По груби изчисления се оказва, че за по-малко от две години природният газ у нас е поскъпнал с над 50%. Въпреки че има моменти на леко поевтиняване, само през 2017 г. неговата цена е скочила с 30%. Сега ни предлагат суровината да поевтинее с... 27 ст. за следващите три месеца. Забележителен е и аргументът, с който държавното дружество "Булгаргаз" обосновава своето предложение за поевтиняване към КЕВР. Вече имало диверсификация на доставките. Разбирай, че започналият внос на втечнен американски газ ни прави по-богати. Само дето никой не поставя въпроса за цената на щатските доставки и кой е посредникът, прибиращ комисионата. При руските доставки беше ясно, сега - вятър и мъгла. Изобщо - куриози.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ