21 Януари 2020вторник22:47 ч.

Курбанът

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 627

Премиерът махна поредния проблем от главата си - Бисер Петков. Не, че "натрупаните във времето основания" се трупаха само по времето на Петков - преди него в кабинетите "Борисов"-1 и 2 имаше не един и два случая на създаване и натрупване на стари проблеми и в пенсионните фондове, и при определяне на минимална заплата, и в ТЕЛК, социалните помощи, и болничните, и тристранката, и бюджетната процедура, и пазар на труда и прочее. Но очевидно следизборно редиците трябва да се стягат и най-лесно е социалният министър да бъде даден за курбан. А и както в здравеопазването, в социалната политика проблемите са толкова много заради изначално сбърканите основи, че колкото и министри да бъдат сменени, те трудно ще бъдат решени. Дори Стратегията за закрила на детето не може да бъде приписана като проблем на Петков, защото и тя бе оттеглена от Борисов. Пак той "реши" по най-примитивния и недалновиден начин проблема с плащането на първия ден от болничните, при това така, че той много скоро ще изплува на повърхността и тогава трудно ще му се махне от главата дори на премиера. Огънят в привидно овладените пожари в социалната сфера продължава да тлее и е въпрос на време да избухнат още по-силни пожари. 

Ясно е, че видими причини за искане на оставка точно в този момент няма. "Невидимата", която вече е обществена тайна, е пристъпването на думата на финансовия министър и, един вид, приемането на идея отляво - 5 млн. лв. за достойни възнаграждения на социалните работници. И защото премиерът ужасно се страхува от граждански протести и от действия на съпартийци, които биха хвърлили и петънце на собствения му имидж, може и този път да върне социалния министър. През юни 2018 г. родителите на деца с увреждания поставиха условие: или да бъде върнат министърът, или - оставка на правителството! Но дали този път ще проработи това условие или премиерът ще държи на своето с новото си предложение за Деница Сачева, тепърва ще разберем. Ясно е едно: и тази оставка няма да реши проблемите в социалната сфера!

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 14

Гешев сложи под спецнадзор разследванията за боклука

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 14

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 14

Кратки новини

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 27

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 35

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 33

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 24

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ