11 Август 2020вторник04:12 ч.

Курбанът

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 1145

Премиерът махна поредния проблем от главата си - Бисер Петков. Не, че "натрупаните във времето основания" се трупаха само по времето на Петков - преди него в кабинетите "Борисов"-1 и 2 имаше не един и два случая на създаване и натрупване на стари проблеми и в пенсионните фондове, и при определяне на минимална заплата, и в ТЕЛК, социалните помощи, и болничните, и тристранката, и бюджетната процедура, и пазар на труда и прочее. Но очевидно следизборно редиците трябва да се стягат и най-лесно е социалният министър да бъде даден за курбан. А и както в здравеопазването, в социалната политика проблемите са толкова много заради изначално сбърканите основи, че колкото и министри да бъдат сменени, те трудно ще бъдат решени. Дори Стратегията за закрила на детето не може да бъде приписана като проблем на Петков, защото и тя бе оттеглена от Борисов. Пак той "реши" по най-примитивния и недалновиден начин проблема с плащането на първия ден от болничните, при това така, че той много скоро ще изплува на повърхността и тогава трудно ще му се махне от главата дори на премиера. Огънят в привидно овладените пожари в социалната сфера продължава да тлее и е въпрос на време да избухнат още по-силни пожари. 

Ясно е, че видими причини за искане на оставка точно в този момент няма. "Невидимата", която вече е обществена тайна, е пристъпването на думата на финансовия министър и, един вид, приемането на идея отляво - 5 млн. лв. за достойни възнаграждения на социалните работници. И защото премиерът ужасно се страхува от граждански протести и от действия на съпартийци, които биха хвърлили и петънце на собствения му имидж, може и този път да върне социалния министър. През юни 2018 г. родителите на деца с увреждания поставиха условие: или да бъде върнат министърът, или - оставка на правителството! Но дали този път ще проработи това условие или премиерът ще държи на своето с новото си предложение за Деница Сачева, тепърва ще разберем. Ясно е едно: и тази оставка няма да реши проблемите в социалната сфера!

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ