25 Април 2019четвъртък13:13 ч.

От редактора

Културна столица ли?

/ брой: 22

автор:Боян Бойчев

visibility 1209

Пловдив - европейска столица на културата. Не, тук няма да се спирам на откриването, което предизвика скандал с огромния финансов ресурс, който беше потрошен само за една вечер, за една кула, за една чужда продукция. И което предизвиква въпроса: Толкова ли няма български режисьори, сценаристи, специалисти, които да го направят? Нали сме европейска столица на културата...

Не, не бързайте да ме обвинявате в черногледство. И аз се радвам, че български град е културна столица. Още повече, че това е древният Пловдив. Достоен съперник и партньор на италианския каменен град Матера, също културен център на Европа за тази година.   

Инициативата "Европейска столица на културата" е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития. Целта е чрез културата да се постигне сближаване между народите на Стария континент. Събитието би трябвало да донесе огромни икономически ползи на града домакин в културно, социално и икономическо отношение. Дано това се случи, тепърва ще се тегли чертата. 

Но за мен малко парадоксално звучи български град да е столица, при положение, че парите от бюджета на България, отделяни за култура, са по-малко от мизерните 0,5 процента, най-малко в цяла Европа. Държавните и общинските фондове за културни проекти и програми също са крайно недостатъчни. Да не говорим за почти отсъстващите улеснения и облекчения за бизнеса, ако подкрепя проекти в областта на културата. 

През последните години сме свидетели, как националният културен капитал се пропилява, разрушават се традиции. Българската книга не се ползва с онези данъчни облекчения, които са практика в почти всички европейски страни. 

Да не говорим за опростачването на голяма част от населението, което, заливано с евтина псевдокултура, чалгизирано целенасочено в продължение на три десетилетия, вече няма културни потребности и всичко свежда до консуматорство. Ами деградацията на националните и морални ценности?  

Затова е хубаво, че Пловдив е европейска столица на културата. Хубаво е, че се говори за България с добро. Хубаво е, че ще дойдат туристи. Хубаво е, че гостите на културната столица ще посетят някои от мероприятията. 

И какво от това? Ще се промени ли обществото ни, след като изтече тази една година, ще стане ли по-взискателно културно? 

Едва ли. Защото е необходима политика, основана на разбирането, че колкото по-развита в културно отношение е една държава, толкова по-развита е и въобще. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ