22 Февруари 2019петък06:25 ч.

От редактора

Културна столица ли?

/ брой: 22

автор:Боян Бойчев

visibility 1015

Пловдив - европейска столица на културата. Не, тук няма да се спирам на откриването, което предизвика скандал с огромния финансов ресурс, който беше потрошен само за една вечер, за една кула, за една чужда продукция. И което предизвиква въпроса: Толкова ли няма български режисьори, сценаристи, специалисти, които да го направят? Нали сме европейска столица на културата...

Не, не бързайте да ме обвинявате в черногледство. И аз се радвам, че български град е културна столица. Още повече, че това е древният Пловдив. Достоен съперник и партньор на италианския каменен град Матера, също културен център на Европа за тази година.   

Инициативата "Европейска столица на културата" е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития. Целта е чрез културата да се постигне сближаване между народите на Стария континент. Събитието би трябвало да донесе огромни икономически ползи на града домакин в културно, социално и икономическо отношение. Дано това се случи, тепърва ще се тегли чертата. 

Но за мен малко парадоксално звучи български град да е столица, при положение, че парите от бюджета на България, отделяни за култура, са по-малко от мизерните 0,5 процента, най-малко в цяла Европа. Държавните и общинските фондове за културни проекти и програми също са крайно недостатъчни. Да не говорим за почти отсъстващите улеснения и облекчения за бизнеса, ако подкрепя проекти в областта на културата. 

През последните години сме свидетели, как националният културен капитал се пропилява, разрушават се традиции. Българската книга не се ползва с онези данъчни облекчения, които са практика в почти всички европейски страни. 

Да не говорим за опростачването на голяма част от населението, което, заливано с евтина псевдокултура, чалгизирано целенасочено в продължение на три десетилетия, вече няма културни потребности и всичко свежда до консуматорство. Ами деградацията на националните и морални ценности?  

Затова е хубаво, че Пловдив е европейска столица на културата. Хубаво е, че се говори за България с добро. Хубаво е, че ще дойдат туристи. Хубаво е, че гостите на културната столица ще посетят някои от мероприятията. 

И какво от това? Ще се промени ли обществото ни, след като изтече тази една година, ще стане ли по-взискателно културно? 

Едва ли. Защото е необходима политика, основана на разбирането, че колкото по-развита в културно отношение е една държава, толкова по-развита е и въобще. 

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37