22 Август 2019четвъртък08:30 ч.

От редактора

Културна столица ли?

/ брой: 22

автор:Боян Бойчев

visibility 1445

Пловдив - европейска столица на културата. Не, тук няма да се спирам на откриването, което предизвика скандал с огромния финансов ресурс, който беше потрошен само за една вечер, за една кула, за една чужда продукция. И което предизвиква въпроса: Толкова ли няма български режисьори, сценаристи, специалисти, които да го направят? Нали сме европейска столица на културата...

Не, не бързайте да ме обвинявате в черногледство. И аз се радвам, че български град е културна столица. Още повече, че това е древният Пловдив. Достоен съперник и партньор на италианския каменен град Матера, също културен център на Европа за тази година.   

Инициативата "Европейска столица на културата" е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития. Целта е чрез културата да се постигне сближаване между народите на Стария континент. Събитието би трябвало да донесе огромни икономически ползи на града домакин в културно, социално и икономическо отношение. Дано това се случи, тепърва ще се тегли чертата. 

Но за мен малко парадоксално звучи български град да е столица, при положение, че парите от бюджета на България, отделяни за култура, са по-малко от мизерните 0,5 процента, най-малко в цяла Европа. Държавните и общинските фондове за културни проекти и програми също са крайно недостатъчни. Да не говорим за почти отсъстващите улеснения и облекчения за бизнеса, ако подкрепя проекти в областта на културата. 

През последните години сме свидетели, как националният културен капитал се пропилява, разрушават се традиции. Българската книга не се ползва с онези данъчни облекчения, които са практика в почти всички европейски страни. 

Да не говорим за опростачването на голяма част от населението, което, заливано с евтина псевдокултура, чалгизирано целенасочено в продължение на три десетилетия, вече няма културни потребности и всичко свежда до консуматорство. Ами деградацията на националните и морални ценности?  

Затова е хубаво, че Пловдив е европейска столица на културата. Хубаво е, че се говори за България с добро. Хубаво е, че ще дойдат туристи. Хубаво е, че гостите на културната столица ще посетят някои от мероприятията. 

И какво от това? Ще се промени ли обществото ни, след като изтече тази една година, ще стане ли по-взискателно културно? 

Едва ли. Защото е необходима политика, основана на разбирането, че колкото по-развита в културно отношение е една държава, толкова по-развита е и въобще. 

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ