01 Март 2021понеделник18:01 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

От редактора

Култура или оръжия

/ брой: 21

автор:Боян Бойчев

visibility 1182

Срещу истината не може да се воюва, защото тя попада право в сърцето. Това са думи на световноизвестния руски режисьор и актьор Николай Бурляев. Разговарях с него по време на фестивала "Златен витяз" - едно от безбройните културни събития, провели се през годините на територията на СОК "Камчия". И още - конкурси, фестивали, форуми на изкуствата, семинари,  школи, изложби на картини, представяния на книги, концерти. Някои от най-големите руски поети и писатели, художници, артисти са се срещали на територията на комплекса с българските им колеги, за да обменят творчески идеи. Виждали ли сте библиотеката, в която всички гостували творци са дарили книги с автографи?

Но не е само това. Тук на лагер идват руски и български деца, които общуват приятелски, творят заедно, развиват своите заложби, забавляват се. А уникалната спортна база често се използва за подготовка на руски и български спортисти. 

Деца, млади хора, спорт, култура. Нещо лошо ли виждате? 

Поводът за тези думи е репортаж за СОК "Камчия" по една от телевизиите. Цитират се думите на руския външен министър комплексът да стане "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите на Русия в Европа. 

"Културно-хуманитарна"... Колко лоши думи! 

Обаче координационен център на НАТО - това е нещо супер. След време ще прерасне и в база. 

Култура или оръжия?! 

Всяка уважаваща себе си държава се стреми да прокарва собствена политика. Не виждам нищо лошо това да се случва чрез култура. 

Някои обаче предпочитат да го правят с оръжие и военни бази. На хиляди километри от държавата си. 

А американските екшъни, които заливат кината и телевизиите, не са ли чиста пропаганда? 

И случайно ли е съвпадението на поредната атака срещу "Камчия" с поредния епизод от лова на руски шпиони? 

А американските шпиони кой ще ги лови? Или няма такива? Или няма какво да се крие - всички тайни са им отдавна известни. 

Ако някого го притеснява "Камчия", негов си проблем. Да си строи милитаристичните центрове другаде. Най-добре извън България. 

Уникалният комплекс е факт. И никой не е закаран на територията му насила. 

Докато страната ни беше вкарана в НАТО, без някой да се допита до народа. Повечето българи бяха против.

Но и днес болшинството българи са за добри отношения с Русия. Мислещите хора разбират, че нашите народи са близки, че имаме общи корени и история. Но страдаме от продажни политици, които работят в името на чужди интереси. 

Да, културата е оръжие. Мека сила. Право на мнение и избор. По-добре, отколкото дрънкане на истински оръжия.  

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 974

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ