22 Август 2019четвъртък09:16 ч.

Свещените символи на копимизма

Суета

Култ към копи/пейста, или различно за религиите

Никой не може насила да накара разумно същество да почита един или друг господ, всеки сам избира в какво да (не) вярва

/ брой: 12

автор:Альона Нейкова

visibility 1473

Световен ден на религията (World Religion Day) се отбелязва всяка трета неделя на януари. Празникът е учреден през 1950 г. с цел да се фокусира вниманието на обществото върху факта, че вярата всъщност е сила, служеща за обединяването в името на мира, а не енергия, пораждаща раздори. Защото историята на човешката култура и цивилизация в по-голямата си част е и хроника на множество изповедания. А чувството, че те имат обща основа, е сред водещите консолидиращи хората фактори. Така че върховната сплотеност е основната идея на необичайната дата, чествана в доста страни на планетата ни. Което също така дава повод да се обърне взор към някои религии не само като източник на неизчерпаемо разнообразие, но и от гледна точка на любопитното.

Всеки сам избира в какво да (не) вярва. Никой не може насила да накара разумно същество да почита един или друг господ. Но наред с най-разпространените изповедания и учения - християнството, исляма, будизма и т.н., се раждат и доста странни убеждения в притежаването на божествени сили от крайно необичайни предмети и дори храна...

Американският физик Боби Хендерсън в открито послание, публикувано на неговия сайт през 2005 г., шеговито описва свръхестествен създател, приличащ на... паста. И го нарича Летящото спагетено чудовище. Пародийната религия, измислена от студента в Орегонския университет, се ражда в знак на протест срещу решението на образователния департамент в Канзас да се изучава интелигентен дизайн като алтернатива на теорията на еволюцията. Постепенно сатиричното вероизповедание се превръща в истински медиен феномен, популяризира се не само в различни интернет сайтове и блогове, но и е отразено в световната преса. Създава се дори подигравателно Евангелие, в което се осмива креационизмът (възгледът, че човечеството, животът, Земята и Вселената са създадени от свръхестествен творец). Пастафарианството прави препратка и към десетте Божи заповеди, включващи аспекти на живота от сексуалното поведение до храненето, обединени с мотото "По-добре е да не го правиш". Според тази религия "Спагетеното чудовище е сътворило Вселената след силно алкохолно опиянение". Всички доказателства за еволюцията също са дело на макаронения господ, за да изпитат вярата на хората в него. А раят представлява бирен вулкан със стриптийз бар, докато адът е описан като море от вкиснало пиво.

Сред най-младите вероизповедания е Мисионерската църква на копимизма (от англ. copy me - копирай ме). Основана е през 2010-а от 19-годишния студент по философия Исак Герсон. Въпреки че е официално призната и законна религия (в Швеция - от 5 януари 2012 г.), последователите й не почитат каквито и да било божества и свръхестествени сили. За интелектуалците от паството единствено копирането на информация е неприкосновена добродетел. Философското им разбиране се свежда до убеждението, че новините трябва да бъдат свободно разпространявани и неограничавани. Това всъщност се противопоставя на приватизирането на познанието във всичките му форми, като правото върху копирането, и окуражава пиратството на разнообразни видове медия, включително музика, филми, телевизионни предавания и софтуер. Преките компютърни команди за копиране и поставяне - "Ctrl+C" и "Ctrl+V", се смятат за сакрални символи, а интернет е свещено място.

Църквата на всички светове е религия, основана върху "Странник в странна страна" - фантастичния философски роман на американския писател Робърт Хайнлайн. Концепцията на автора постепенно се разкрива като основополагаща идея за сексуалната революция, но едновременно с това са застъпени изключително много теми и идеи: интимното поведение, контактът с извънземен разум, обикновеното "схващане на нещата" срещу "грокването" (възможно най-пълното разбиране на даден предмет, процес или събитие, включително по интуитивен път, до степен на сливане на обект и наблюдател) и мн. др. Привържениците на това вярване се обединяват в Братство на водата, прекланят се пред богинята Гея и Господ-баща. Всъщност става дума за поклонници на езичеството, действащо в традициите на съвременното вещерство, мистичните, окултните и езотеричните течения.

Религиозното движение на остров Тана в република Вануату, намираща се в югозападната част на Тихия океан, издига в култ принц Филип. Племето яохнанен смята съпруга на кралица Елизабет II за истински господ. Според легендата, тачена от местните жители, син на планински дух ще замине в далечна страна, където ще се ожени за достойна дама, и ще се върне при тях. Тъй като държавата дълго време е част от Британската империя, за този божествен човек е признат именно херцогът на Единбург, който през 1974 г. гостува на аборигените с официална визита. Посещава местната болница и ферма за прасета. И (о чудо!) умиращите деца оздравяват, а свинете раждат по 14 малки, вместо обичайните 8-10. Общо взето, в рамките на посещението се наблюдават доста необичайни случки, но за щастие - все позитивни. А когато разбира за вярванията на туземците, принц Филип поръчва да им се пратят негови снимки с автограф, дълго време пазени от вожда на племето. Местните вярват, че техният бог ще се върне отново при тях, ще ги подмлади всички, след което ще има вечен рай. А засега само се молят пред фотографията му...

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ