Кулинарната традиция е жива и в Гоце Делчев
/ брой: 50
Красивият ни южен град Гоце Делчев е последният, който ще бъде посетен днес от програмата "Жива кулинарна традиция" за 2012 г. След като премина през Поморие, Сопот, Видин, Враца и Сливен, проектът "Младежта в действие", организиран съвместно от Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7", ще проучи традициите в кулинарията и от този край. Целта е да се насърчат младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство, да развиват своя усет, талант и въображение, за да са по-успешни в бъдещото си развитие.
И този път учениците от Професионалната гимназия по туризъм ще са тези, от чиито ръце ще се възродят рецептите на техните баби, за да демонстрират колко богата е националната ни кухня и какво разнообразие от вкусове и аромати съдържа тя. Отново техен ментор ще бъде шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град".
Специално за присъстващите на празника бъдещите готвачи ще приготвят ястия с екзотични имена, които обаче се срещат в Гоцеделчевско: суловер, шупла, родопски клин, мафиши, хъртави уши, халва, библа, булгур за сватба, осменка с терноник и чакани, суелуварки и чомлек.
След края на проекта за тази година по 10 рецепти от 6-те града, участвали в демонстрациите, ще бъдат издадени в специална кулинарна книга.