Кулинарен журналист предприема апетитно околосветско пътешествие
/ брой: 91
Обичате да пътувате, обичате да опознавате местните обичаи, обичате да се потапяте в автентичната атмосфера на мястото, на което сте? Храненето е един от най-свързващите ни феномени. А уличната храна е хапка от живота на различните култури, парадната врата към неподправения бит. Някъде между ресторанта и дома са нравите на всекидневието, на дребните удоволствия, които дебнат зад всеки ъгъл - буквално.
В това зашеметяващо вкусно четиво - "Най-добрата улична храна" (пътеводител с рецепти от цял свят) от Том Паркър Боулс, издадено от "Вакон" в превод на Цветелина Лакова, се намират 100 съблазнителни ястия от 55 страни по цялото земно кълбо, подробни рецепти в три различни категории на трудност, произхода, историята, културния контекст на консумацията, начина на ядене, къде да го намерите и колко приблизително би струвало това удоволствие. Освен с изкусителни снимки рецептите са придружени и със специфични съвети и възможни вариации.
От малко познати кулинарни шедьоври до любими популярни ястия - разнообразието в тази книга би задоволило всяка прищявка. В нея има множество любопитни подробности като например разгорещения спор за произхода на фалафела, който продължава и до днес; изобретателния дух на кубинската песо пица; както и толкова подробно описание на начина, по който се отхапва турският балък екмек, за да се усети как по езика се разлива главозамайващото съчетание на сочни аромати.
Том Паркър Боулс е кулинарен журналист. Списва колонка в седмичника "Мейл ъв сънди", а също така е кулинарен редактор на сп. "Ескуайър" и сътрудник на сп. "Дипарчърс". Първата му книга "Я като ядене: Азбука на лакомника" има голям успех в кулинарните среди. Втората - "Годината на опасната храна", съдържа необичайни и екзотични рецепти от цял свят. Третата - "Английска закуска: Пътешествие през Британия и нейната кухня", е издадена през 2009 г., а през 2010 г. печели наградата на Гилдията на кулинарните журналисти в категория "Британска кухня". Последната му книга е "Хайде да ядем" (2012). В нея Том Паркър Боулс е събрал любими рецепти от цял свят, претворени в собствената му кухня. Том е известен също като един от водещите на предаването "Market Kitchen" по канал "Good Food" от 2007 до 2010 г. За да не си развали фигурата с толкова ядене, Том веднъж отишъл на фитнес, но за съжаление, спортът не се отразил добре на крехката му физика...