Кулинар
/ брой: 238
Киш с картофи и шунка
Необходими продукти:
1 килограм картофи
3 супени лъжици зехтин
2 чаени лъжици сол
черен пипер
5 яйца
300 мл готварска сметана
1 домат
връзка зелен лук
100 грама шунка
200 грама кашкавал
чесън на прах
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица галета
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и нарежете на кръгчета. Поставете ги в купа и добавете зехтина, солта и черния пипер, 50 грама настърган кашкавал и разбъркайте.
Намажете форма за печене с масло и поръсете с галета. Върху нея наредете картофите. Покрийте и стените на формата. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 15 минути.
Разбийте яйцата, сметаната, малко черен пипер, сол и чесън на прах. Измийте, обелете и нарежете домата на кубчета.Същото направете и със зеления лук. Нарежете шунката на кубчета. Настържете 150 грама кашкавал. Добавете тези съставки към яйчната смес.
Извадете картофите от фурната и ги полейте със сметановата смес. Върнете и печете за още 30 минути на 180 градуса.
Апетитен домашен пастет
Необходими продукти:
450 грама пилешки дробчета
1 глава лук
400 грама масло
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка мащерка
1 супена лъжица ракия
2 супени лъжици зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете лука и чесъна. Поставете зехтина в тигана и в него запържете зеленчуците. След това загрейте маслото в дълбок съд и добавете пилешките дробчета. Изпържете ги и добавете мащерката. Добавете ракията и гответе 1-2 минути.
Свалете от котлона и поставете в блендер. Добавете лука и пасирайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Поставете в
подходящ съд. По желание поставете в буркан и
стерилизирайте.
Кекс с лимонада
Необходими продукти:
4 яйца
2 чаени чаши (по 200 мл) захар
1/2 чаена чаша олио
1 бакпулвер (10 грама)
2 1/2 чаени чаши брашно
250 мл жълта лимонада
1 ванилия
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата със захарта до удвояване на обема. Прибавете олиото, като не спирате да разбивате. Спрете миксера и постепенно прибавяйте, пресявайки брашното, смесено с бакпулвера. Разбъркайте с шпатула. Следва лимонадата и ванилията.
Намазнете правоъгълна тавичка с размери 20/30 см и застелете с хартия за печене. Изсипете готовата смес и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до златист цвят. Пробвайте изпеченето със суха клечка.
Охладете и поръсете с пудра захар.