09 Декември 2019понеделник10:49 ч.

Кучета тормозят София откакто е столица

От архивите става ясно, че кучетата тормозят София, откакто е столица, а Централната гара била проектирана за „Дондуков”, но бурният растеж на града я избутал на запад

/ брой: 268

автор:Веселка Венкова

visibility 752

С изложбата "София - позната и непозната" Държавен архив - София ознаменува 60-годишния си юбилей. Известни и неизвестни документи, снимки и скици на емблематични сгради - построени или останали проект, институции и личности, свързани с историята на столичния град, подредиха архивистите в залата на Държавна агенция "Архиви".
За сведение на екозащитници и врагове на сегашната кметица, София винаги е имала проблем с уличните псета. В експозицията е показан приказ от 1879 г. на софийския губернатор Тодор Бурмов, който дава предписание "до софийския градски съвет за изчистване на града от бездомни кучета". В него пише: "По городу бродять всякого порода собаки, часто бросающеся на проходящим людей. Прошу Городской Советь издав обязательное постановлению, чтобы вси, кто имеет собаки для своим надобностей, надели бы имъ намордники и обявив что собаки без намордников подлежатъ истреблению..."
До този документ, свидетелстващ за вечния, уви, софийски проблем, стои приказ на кмета от 20 януари 1884 г. "за унищожаване на бездомните кучета".
Почти в началото на експозицията е поместен и регистър с публичните домове в София - стотици шантани, описани поименно. Тогава тази общественополезна дейност, става дума за края на ХIХ век, е била законна и общината е прибирала данък за търсената комунална услуга.
Подобаващо място архивистите са отделили на столичния кмет, управлявал най-дълго и плодотворно София - инж. Иван Иванов. Специална витрина е посветена на венеца на неговото кметуване - водопровода Рила-София. Изложена е карта на забележителностите на София и за първи път е показан планът на главната фасада на пивоварната на "Братя Прошекови", която до разрушаването й през 2005 г. се издигаше близо до Орлов мост, построен също от братята Богдан и Георги (Иржи) Прошек.

Софийската гара, 1 август 1888 г.


Един от градоустройствените проекти предвиждал Централната гара да е на "Дондуков". Очевидно и тогава реализацията била бавна и мъчителна работа и докато се стигне до строеж, градът се разраснал доста на запад.
Нарочна витрина има и фотоателие "Карастоянови", в която могат да се видят фотографиите им - произведения на изкуството, издържали всички изпитания на времето и вкусовете. Те се показват за първи път и архивистите особено се гордеят със сбирката. Дали снимките, от които ни гледат кокетни дами и изискани господа, някога са били черно-бели, или още тогава са тонирани, не става ясно.
Уникални са и фирмените печати на гърба на фотографиите - пример за калиграфия и неповторим вкус. От 1885 г. е снимката с всички членове на тогавашното Народно събрание, събрани пред сградата на парламента за празника на Кирил и Методий. Впрочем всеки столичанин с вкус и възможности се е увековечил в известното фото "Карастоянови".
От протоколните книги на общината, на Музикалното и Рисувалното училище, на Народния театър и Софийския университет могат да се научат интересни и любопитни факти. Импозантна е някогашната диплома на първото у нас висше училище - с големината на две мъжки носни кърпи.
Подобаващо място е отделено и на православните християнски храмове - строежа на "Александър Невски", възстановяването на "Св. Неделя" след атентата през 1925 г. Във витрината с патриаршеската катедрала са и пощенски картички и отчет за събраните суми от даренията за построяването на храма.
От 1645 г. е най-старият документ, написан на османотурски върху кожа, по повод спорните мери между селата Лопян и Брусен. В експозицията са кондиките на столичната черковна община.
За първи път публиката вижда план-скици на арх. Никола Лазаров, подготвени за строежа на Военноисторически музей, който трябвало да бъде издигнат в Борисовата градина, но проектът остава нереализиран. В летописната книга на Първа Софийска мъжка гимназия е записано: "Софийската класическа гимназия е отворена на 7 януари 1879 г. при управлението на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при управляващия отдела на народното просвещение и духовните дела професор Марин Дринов". В гимназията е учил и цар Борис III, а част от учителите там влизат в преподавателския екип на първото българско висше училище - Софийския университет.
Учрежденски архиви и лични фондове на граждани с чувство за историчност и обществен ангажимент са събрани в експозицията.
Особено интересен за родените след 1989 г. ще е мавзолеят на Георги Димитров с цялата техническа документация по строежа му, послужила при разрушаването на сградата. Според архивистите без нея мъките на Евгений Бакърджиев щели да са още по-продължителни, а напъните - безуспешни. Любопитни са списъците на посетилите мавзолея, по часове. Данните уж били необходими за преброяване на хората, дошли на поклонение. Пази се и препис от решението на МС за преместването на тленните останки на героя от Лайпциг.
Особено любопитни са шаржовете на преподаватели от Държавната музикална академия, рисувани през 1940 г. Богат е и снимковият архив на Народната опера от турнетата й в чужбина. Асовете на инструменталното и певческо изкуство са запечатани на сцената, на екскурзия, в приятелски разговори.
Пазителят на паметта на столицата - Държавен архив-София - е приемник на Общинския музей и библиотека с исторически архив, основан с разпоредба на столичния кмет ген. Владимир Вазов от 22 октомври 1928 г. През 1951 г. архивът се реорганизира и започва работа през юли 1952 г. като орган за управление на Държавния архивен фонд на територията на София и бившия Софийски окръг.

 

Верижна катастрофа затвори Кресненското дефиле

автор:Дума

visibility 0

Сбогуваме се със Стоянка Мутафова

автор:Дума

visibility 42

Радев свиква среща за промени в изборния закон

автор:Дума

visibility 36

Опасно мръсен въздух отново над София

автор:Дума

visibility 37

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 179

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 218

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ