24 Март 2019неделя15:38 ч.

Снимки "БГ саунд стейдж"

Петолиния

Кубанският казашки хор с турне в България

Легендарният ансамбъл представя най-доброто от 200-годишния си репертоар в пет града

/ брой: 2

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 535

Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор, ще направи първото си турне в България през лятото. От 18 до 22 юни легендарните казаци ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив, научи ДУМА от Дима Моллова от продуцентската агенция "БГ саунд стейдж", организатор на гастрола. Билетите се продават в билетните каси на залите, в мрежата на Ивентим и на www.eventim.bg.

Кубанският казашки хор е основан в град Екатеринодар - днешен Краснодар, преди 207 години. Ансамбълът пази, развива и пренася през вековете богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история на една велика патриотична общност - казаците. Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на воина с верния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие. Изпълненията на хора са грандиозни, емоционални и въодушевяващи.

В състава на ансамбъла са над 100 души - певци, танцьори и музиканти. Художествен ръководител и главен диригент на хора е народният артист на Русия, Украйна, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко. За концертите у нас ще дойде пълният състав от певци, музиканти и танцьори и всички солисти. Избрана е програмата "Най-доброто за 200 години". Сред песните са любимите "Любо братцы, любо", "Ты прости меня, родная", "Когда мы были на войне", "Распрегайте, хлопцы, кони" и други емблематични казашки песни.

Хорът е основан на 14 октомври 1811 г. под името Черноморски военен певчески хор, благодарение на усилията на протойерей Кирил Россински и регент Григорий Гречински. И досега ансамбълът прави почетни участия в празнични  тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм. След 50-годишно съществуване, през 1861 г. съставът е преименуван на Кубански военен певчески хор, като започва да изпълнява и светски концерти. През 1921 г. хорът е разпуснат, за да бъде съживен отново през 1936 г. от Григорий Концевич и Яков Тараненко. Година по-късно Концевич е арестуван и разстрелян от властите. Въпреки това хорът се разраства и през 1939 г. в състава му се включва и танцова група. През 1961 г. ансамбълът отново е разформирован. Повторното възраждане на Кубанския казашки хор става през 1968 г. под ръководството на Сергей Чернобай.

Виктор Захарченко застава начело на ансамбъла през 1974 г. и днес, 40 години по-късно, той продължава да изпълнява тази длъжност. Под негово ръководство на сцената се внасят повече автентични фолклорни елементи. Самият той взима дейно участие в изучаването на казашката култура и събирането на народни песни и стихове. В този период хорът получава и най-големите си признания и почетното звание "Академичен". А по случай 200-годишния юбилей на името на Кубанския казашки хор е наименуван астероидът 243204 като Кубанхория. 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56