28 Ноември 2021неделя14:57 ч.

Куба реже държавния сектор

Хавана ще съкрати над 500 000 работни места до края на първото тримесечие на 2011 г.

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 66

Куба ще съкрати над един милион работни места в огромния държавен сектор, като 500 хиляди ще останат без работа до края на първото тримесечие на 2011 г. Радикалните мерки целят да се увеличи производителността на икономиката и да облекчи натиска върху бюджета. Това съобщи единственият кубински профсъюз, цитиран от ДПА.
Хората, останали без работа, ще бъдат насърчавани да станат самонаети лица или да се присъединят към нови частни предприятия, за които няма да важат част от настоящите ограничения, допълни Би Би Си. За първи път ще бъда позволено на частни компании да наемат лица, а самонаетите ще имат социални осигуровки и ще могат да откриват банкови сметки и дори да вземат заеми, за да увеличат бизнеса си. Печалбите им ще бъдат облагани с данъци, налози ще се плащат и за работниците, което вероятно ще донесе големи печалби за правителството, смятат експерти. Анализатори коментират, че това е най-голямата промяна, която касае частния сектор, след революцията през 1959 г.
"Държавата не може и не бива да продължава да поддържа компании с раздут личен състав, които са в тежест за икономиката, работят на загуба, създават лоши практики и деформират поведението на работниците", обявиха от Кубинската работническа централа.
"Необходимо е да се повиши производителността и качеството на услугите, да се намалят големите разходи в държавния сектор и да се сложи край на неуместните подаръци, разточителните субсидии, използването на образованието като източник на заетост и ранно пенсиониране", обяви работническата централа в седмичника "Трабахадорес".
На 1 август президентът Раул Кастро заяви в парламента, че заплатите в държавния сектор ще бъдат намалени. В този сектор се развива 65 процента от икономическата дейност в комунистическа Куба. Като алтернатива държавата ще се старае да насърчава частния сектор, като позволи на кубинците да започнат малък бизнес. Кубинската икономика е в сериозно затруднение заради световната финансова криза, продължаващото от десетилетия американско ембарго, опустошенията от ураганите през 2008 г., но и също от ниската производителност на много от държавните компании. Правителството на Раул Кастро започна бавни реформи към либерализиране на икономиката, но твърди, че няма да се откаже от социализма.

 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1485

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1697

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 228

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1547

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1492

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5859

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 982

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ