03 Март 2024неделя12:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Роджър Касале:

Ксенофобията е мръсна, срамна и евтина политика

Искаме публично извинение от всички, които участваха в кампанията срещу българите във Великобритания, казва британският политик, създател на асоциацията "Новите европейци"

/ брой: 114

автор:Велислава Дърева

visibility 3413

Роджър Касале (1960) е завършил Оксфорд и университета "Джон Хопкинс", депутат в Британския парламент от Лейбъристката партия (1997-2005), избиран два пъти с рекорден брой гласове, създател и ръководител на асоциацията "Новите европейци".

 

"Трябва да се роди нова Европа, фокусирана върху интересите на гражданите"

- Г-н Касале, кога, как и защо се роди идеята "Новите европейци"? Нови ли са "новите" европейци и "стари" ли са старите?
- Когато казваме "Нови европейци", ние не мислим за гражданите на вече не толкова "новите" страни членки на ЕС. Ние говорим за нов вид европейски граждани - които са ангажирани с политическите процеси в Европа, които живеят и работят в друга държава от ЕС, независимо от тяхната националност. Например - 2,2 млн. британски граждани живеят в друга дьржава от ЕС. За нас те всички са нови европейци. Аз вярвам, че европейските граждани, които живеят и работят извън своята родина, но в рамките на ЕС, са авангардът на едно ново, вълнуващо и изключително важно чувство - да бъдеш европеец в 21-и век. Извън това растящо чувство на европейска идентичност и гражданство ние вярваме, че една нова, фокусирана върху гражданите Европа, може и трябва да се роди.
Това даде идеята за основаването на "Новите европейци" - асоциация, която да работи активно с гражданите на ЕС, живеещи в друга държава от съюза, поставяйки на първо място тяхното право на свободно движение и правото им да гласуват. Ние искаме да се учим от техния опит, да разберем какви промени трябва да се направят на местно, регионално, национално и европейско равнище. Ние искаме европейските граждани да гласуват за националните и европейските избори, политическите партии да се ангажират с тях. Ние искаме да създадем възможности те да участват активно и равноправно в социалния и икономическия живот на страните, където живеят. В едно изречение - ние искаме да дадем на новите европейци глас.
През 2011 г. бяха публикувани статистическите данни от 2010-та, които показват, че броят на гражданите от ЕС във Великобритания се е покачил за период от 10 г. до 2,3 млн., т.е. 3% от населението. Към днешна дата вероятно това число  е по-високо. Аз искрено се надявам да е така, защото вярвам, че това е добре за Великобритания. Когато тези резултати бяха оповестени, Дейвид Камерън поиска референдум за членството на Великобритания в ЕС. Ако Великобритания напусне ЕС, как това ще се отрази върху живота на тези 2,3 млн. Европейски граждани, живеещи тук, на базата на правото да живеят, пътуват и работят свободно в ЕС? Освен нас никой не задава този въпрос. Ние сме свидетели на засилена антиимиграционна политическа риторика в публичният живот на Обединеното кралство, съвместно с набиращата популярност Британска партия за независимост (UKIP). Отношението на много британци кьм гражданите на ЕС, идващи да работят тук, и специално кьм граждани от Румьния и България, стана изключително ксенофобско. Ние от "Новите Европейци" сме силно загрижени и се опитваме да се противопоставим на тази тенденция.
- На дискусията в Уестминстър юнивърсити на 8 май казахте, че отношението към имигрантите е срамно, създава неоснователни страхове в обществото и експлоатира тези страхове заради конюнктурни политически интереси. Как може да се промени тази политика (по-скоро - пропаганда)?
- Това е евтина и мръсна политика, но аз вярвам, че може да бъде променена. Ако не спрем този процес сега, ще се превърне в ксенофобия, после в дискриминация, после в расизъм. Има три неща, които политиците могат да направят:
Първо, те трябва да изговорят този проблем, да кажат, че имиграцията е позитивна сила в нашето общество, че разнообразието обогатява нашата култура и социален живот, че ние зависим и разчитаме на имиграцията да подхрани икономическия растеж. Политиците трябва да отидат още по-напред. Те трябва да кажат, че има недостиг на места в училищата и болниците в районите на Великобритания с висока концентрация на хора, които не са британски граждани, но това не е по вина на тези хора, а по вина на местното и централното ръководство в страната, което не отговоря на тези потребности. Политиците трябва да кажат, че новите места в училищата и болниците ще бъдат заплатени от данъците, които тези хора ще плащат, и че тези хора са дошли във Великобритания не за да почиват или да живеят на социални помощи, а за да работят.
Второ, политиците са длъжни да подпомогнат участието на тези хора в социалния живот на обществото. Много хора във Великобритания не харесват идеята за свободно движение на хора в ЕС, но те променят своето виждане, когато се запознаят или работят с някого от друга държава от ЕС.
Трето. Политиците трябва да заклеймяват актовете на дискриминация. Това, което виждаме, е точно обратно на това, което трябва да се прави. Политиците подхранват дискриминационни политики, примерно в случая със забраната за студентски заеми на българи и румънци.
- Месеци наред британските медии пишат за "българска опасност", за "българско нашествие", което грози Обединеното кралство, въпреки че българите във Великобритания са под 1%. Г-н Фараж твърдеше, че във Великобритания ще дебаркират 26 млн. българи (тъмни балкански субекти). Кои слоеве от британското общество са склонни да повярват на такава пропаганда?
- Нека се надяваме, че никой повече няма да повярва на тази пропаганда, не на последно място защото националната статистика показва, че броят на гражданите от България и Румъния, работещи във Великобритания, де факто е намалял с 4000 от януари 2014 г., когато рестрикциите бяха премахнати. Ние изискваме извинение от Британската партия за независимост, от всички политици, организации и медии, които отправяха фалшиви обвинения без доказателства за броя на българите и румънците, които евентуално биха дошли да работят и живеят във Великобритания. "Дейли мейл" дори написа, че на 31 май, автобусите и самолетите от България и Румъния ще бъдат претъпкани. Ние помогнахме тези обвинения да бъдат опровергани, като напълно неоснователни и безпочвени и сме изложили този случай пред Комисията за нарушения и оплаквания по повод медийната кампания - Press Complaints Commission.
Ние имаме петиция, изискваща публично извинение от всички, които взеха участие в тази кампания против българите и ние ще бъдем щастливи, ако вашите читатели я подпишат. В някои части на Великобритания съществува латентен страх от "другите", от "чуждите". Тази карта ще се използва от политици като Фараж, но вече няма да могат да използват термина "българската инвазия". Никой няма вече да им повярва, че такава "инвазия" е възможно да се случи.
- В България имаме една поговорка - една лъжица катран е достатъчна да развали каца с мед. Британските медии и г-н Фараж напълниха една каца с катран по отношение на българските имигранти, но напоследък сякаш се опитват с една лъжица мед да подсладят кацата с катран. Възможно ли е това? Или по-скоро ще се сбъдне вашата прогноза, че след евроизборите негативното отношение към имигрантите ще се засили?
- Аз се страхувам, че антиимигрантската кампания ще започне отново и ние трябва да направим всичко по силите ни, за да не се повтори. Ние сме в постоянен контакт с депутати от Британския парламент, полагаме постоянни усилия да предотвратим това. Ще вземем участие в националната предизборна кампания, ще покажем новото лице на имигрантите, ще работим с други организации, които също са загрижени за този въпрос. Предварителните сондажи на общественото мнение показват, че разликата в подкрепата за двете най-големи партии във Великобритания - лейбъристите и консерваторите, е толкова малка, че те ще бъдат изкушени да включат тази тема в предизборната битка с цел да не загубят гласове от Британската партия за независимост. И тук идва големият въпрос. Гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, нямат право да гласуват при национални избори за парламент във Великобритания. Ние се стремим да формулираме имиграционната тема като позитивна и ще се опитаме да направим всичко възможно да неутрализираме имиграцията като въпрос, който се отнася към изборите във Великобритания. Но се страхувам, че няма да успеем напълно, защото изкушението за политическите партии да разиграват тази антиимигрантска карта е твърде голямо.
- Икономическата криза и събитията в Украйна поставиха въпроса "Каква Европа"? Европа като инструмент за интересите на САЩ, Европа на лицемерието, на бюрократите, на алчния капитал, на банките, на егоистичните интереси, на безгласния човек, на ксенофобите, на двойния стандарт, на пренебрежението към източноевропейските страни и към гражданите на тези страни, представяни като хора второ качество - както е сега? Или Европа на нациите, Европа на свободните, равноправни граждани?
- Определено твърдението, че има много Европи, е вярно. Аз вярвам, че Европа е базирана на убежденията на Френската революция - свобода, равенство и солидарност. Ние би трябвало отново да се позоваваме на тези убеждения в началото на 21 век и да сме сигурни, че каквото и да правим, те са в основата на нашите разбирания. Аз също така вярвам и в стратегията на "малките победи ". Много големи промени е необходимо да се осъществят в Европа, но е по-добре да се върви на първа скорост в правилната посока, отколкото с пълна газ на задна. Ние сме в края на ерата на следвоенна Европа, която предостави съдържанието и легитимността на Европейския проект, базиран на необходимостта да се гарантира сигурност, просперитет и мир, което и направихме. Мир, просперитет и сигурност са необходими, както и преди, но те вече не са достатъчни за достоверността на Европейския проект. Старият начин за даване на кредит на доверие на Европейския проект беше отгоре надолу. Решенията се взимаха от ръководителите и се спускаха надолу. Това бе визията на бащите основатели на Европейския проект - Шуман, Аденауер, Де Гаспери, Моне. Сега е време европейските граждани да припознаят своите отговорности. Ние, гражданите, трябва да оформим визията за бъдещето на Европа. Ние трябва да сме политически активни, да зададем плана за бъдещето на Европа. Това е все още възможно.
- Има ли опасност Европа на нациите да деградира до Европа на националистите и до какво ще доведе такова негативно развитие? До Европа на омразата? Кой би искал да живее в Европа на омразата?
- Аз не бих искал да живея в такава Европа. Ако Европейският проект се провали, Европа на омразата ли ще бъде това, което ще се получи като резултат? Да, това ще е резултатът. Много е лесно да обвиняваме останалите, вместо да се изправим пред промените, които ние трябва да направим в самите себе си, в нашите общества. Икономическите и социалните последствия биха били огромни на гърба на слабите, уязвимите и беззащитните, както винаги е било. Вероятно ли е да се провали Европейският проект? Да, твърде вероятно е. Някои казват, че ЕС е монолитен. Аз не мисля така. Институциите в ЕС са много крехки, податливи на разрушение. Те няма да съществуват след 25 години, ако гражданите на Европа не искат да просъществуват. Само си спомнете колко малко време отне Съветският съюз да се разпадне. Мислите ли, че ще отнеме повече време за ЕС да се разплете?
Европа страда от липса на увереност в своята идентичност като съюз. Знаците, симптомите на дезинтеграция са вече тук - надигането на евроскептицизма в Европа, заплахата на Великобритания да напусне ЕС, социалната цена от въвеждането на еврото, която гражданите на Южна Европа плащат, кризата с бежанците в Средиземноморието, липсата на европейска стратегия по повод кризата в Украйна. Всички тези процеси са част от общия процес на дезинтеграция. Има много хора, които искат да видят тази дезинтеграция. Те имат стратегия, организирани са, и тяхното влияние нараства. Моят въпрос е: Кой ще говори от името на Европа, кой ще защитава правата на европейците?
- Какво е отношението на Лейбъристката партия към идеята на г-н Шулц за федерализация на ЕС?
- Лейбъристката партия не харесва Мартин Шулц, но те не одобряват идеята за федерална Европа, който и да я изрича. Те не подкрепят кандидатурата му за председател на ЕП. Лично аз съжалявам за това, но поне Лейбъристката партия е все още член на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Решението на консерваторите да напуснат ЕНП беше катастрофа за тях и в ущърб на Великобритания. Аз бих желал да видя как двете основни партии във Великобритания се завръщат кьм европейските и проевропейските политически групи. Настоящата позиция на Лейбъристката и на Консервативната партия отразява природата на взаимоотношенията между Европа и Великобритания.
- Как ще реагира Лейбъристката партия, ако г-н Фараж спечели евроизборите?
- Аз мисля, че това няма да бъде изненада за Лейбъристката партия. Тя показа малък интерес към евроизборите и не очаква да се представи добре. Изглежда стратегията на Лейбъристката партия в тези избори е да не се представи толкова зле, колкото Консервативната. Ако резултатите от изборите доведат до срив на Консервативната партия, това би било знак за успех на лейбъристите на следващите национални избори. Ако трябва с едно изречение да обобщим, подходът на лейбъристите е предопределен от тактически съображения в контекста на вътрешната политическа ситуация в страната. Без съмнение, правилата, по които политическата система функционира в ЕС, са същите, но в случая с Великобритания те изглежда функционират в много по-екстремен вариант. Любовта към Европа във Великобритания е нещо, което хората тук се чувстват виновни да покажат.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 599

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 655

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 621

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ