07 Август 2020петък18:58 ч.

Стотици хиляди излязоха в сряда вечерта на протест срещу властта и с искане за оставка на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Блокади на кръстовища парализираха транспорта в София

КС отряза Гешев за президента

Държавният глава не може да бъде разследван, да е обект на обиски, претърсвания и подслушвания

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 475

КС поряза вчера мераците на главния прокурор Иван Гешев за разследване на президента Румен Радев. Държавният глава не може да бъде разследван и привличан към наказателна отговорност, докато заема поста. Той не може да е обект на претърсвания, обиски, подслушвания и на оперативни действия. Президентът не може да бъде задържан и срещу него не може да има наказателно преследване. 

Единствената трудност пред конституционните ни съдии сигурно е била как да отговорят разумно на безумен въпрос, коментира Крум Зарков.

Припомняме, че през януари Иван Гешев поиска да се тълкува разпоредбата от основния закон, отнасяща се до имунитета на държавния глава. Той поиска тълкуване какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента. Ден по-късно прокуратурата разпространи подслушани разговори на президента и обяви, че е спряла дело заради имунитета му. Гешев поиска да бъде тълкувано съдържанието на понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията". Главният прокурор пожела КС да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

От решението на магистратите следва, че прокуратурата може да "работи" срещу президента, стига да не засяга неговите лични права. Няма пречка обаче обвинителите да събират доказателства по евентуално дело. Според  Конституцията държавният глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват от НС с решение на 2/3 от депутатите. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване. 

Междувременно президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в НС промени в Закона за подземните богатства, приети на 22 юли. Той изразява несъгласие с отделни текстове, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората. В мотивите си държавният глава напомня, че подземните богатства са изключителна държавна собственост и са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда. Радев е убеден, че те трябва да се използват в интерес на гражданите и обществото и да привличат инвестиции в страната.     

Президентът е категоричен, че така гласуван, законът прехвърля изцяло на държавата риска от настъпването на неблагоприятни обстоятелства, без да се отчита, че те могат да се дължат и на дейността на концесионера.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ