06 Август 2020четвъртък10:29 ч.

Крум Зарков: Приемането на закони набързо е пряк път към лобизъм и корупция

/ брой: 120

автор:Юлия Кулинска

visibility 230

Приемането на закони набързо е пряк път към лобизъм и корупция, заяви Крум Зарков при дебатите на второ четене на промените в Закона за БЧК. Коментарът му беше по повод гласуването на предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, с което се правят промени в Закона за извънредното положение. Съгласно текста две години след отмяната му Министерството на туризма ще предоставя на туроператори държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. "Предложението е внесено между първо и второ четене, за да мине бързо. Това най-често означава, че ще изтекат пари от държавния бюджет без ефект", смята Зарков. Според него промяната е трябвало да бъде внесена като отделен законопроект.

"Бързата писта", която се използва непрекъснато в НС, доказа, че изменения водят до грешни решения. Дори и когато са създадени с добра воля, липсата на време за обсъждане и осмисляне прави така, че в крайна сметка те не предизвикват желаните ефекти. Това е добрият случай. Лошият е, когато са направени така, че да облагодетелстват една или друга сфера", категоричен е Зарков. От БСП няма да се уморим да повтаряме, че принципът на правова държава означава всеки да спазва правилата, подчерта той. 

С приетите промени в закона се дава зелена светлина на БЧК за създаването на Европейски център за подготовка и обучение на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи с капацитет до 1200 души, както и изграждането на регионален склад за бедствена готовност и учебно заведение за обучението на парамедици. С измененията БЧК ще има правна възможност за учредяване на безвъзмездно право на строеж на имоти публична или частна държавна собственост.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 416

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 313

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ