28 Ноември 2020събота08:20 ч.

СНИМКИ ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

На фокус

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

В СЕМ трябва да имат превес журналисти и граждански организации, а не непрофесионалисти

/ брой: 33

автор:Велиана Христова

visibility 2089

В момента преживяваме най-тежката криза в журналистиката, която е без прецедент в нейната практика. Това заяви Валери Тодоров, бивш генерален директор на БНР, на състоялата се вчера поредна дискусия, организирана от Съюза на българските журналисти, за състоянието на медийната среда и предлаганите промени в законодателството за обществените медии. Още през 2017 г. СБЖ предложи законови промени в защита на журналистическия труд с членове и алинеи, но въпреки срещите в две комисии на НС до момента депутатите не са им обърнали внимание, припомни председателят на съюза Снежана Тодорова. Текстовете, предложени на НС от съюза, са качени отдава и в сайта на СБЖ.

В момента са сформирани три работни групи по темата за финансирането основно на обществените медии. Левите депутати Антон Кутев и Крум Зарков пък са внесли предложения за "събуждане" на фонда за радио и телевизия, от който при определени условия може да се възползват и частни медии, но проектът е бил отхвърлен на последното заседание на ресорната комисия в НС. Реалност е, че шансовете за истинска журналистика у нас намаляват, понятието медии става все по-неясно и все по-малко става журналистиката в тях, каза Валери Тодоров, който е член на експертната група в БНТ, под ръководството на Емил Кошлуков. По думите му, журналистиката все повече се подменя с пиар предавания, ток-шоу и пр. по-развлекателни форми. Хората започват да не различават журналистите от актьорите и плеймейтките. Вестниците загиват, жълтите издания не се издържаха, тече потайно закриване на регионални медии, и все повече се утвърждават развлекателни медии, смята Тодоров. Той обърна внимание и на проблема, че предавателните мрежи на обществените медии не им принадлежат и са частни. Общинарите в Каварна дори предложили тия дни журналистите да си плащат, което е 

тежка ерозия на публичността

у нас и не е известно докъде ще се сринем по свобода на словото в класациите на международните организации.  

  В директивите на ЕС обществените медии трябва да се саморегулират, докато у нас стигнахме до свръхрегулация, СЕМ се превърна в надзорен орган, състои се от квоти на политици без професионален капацитет, заяви още Тодоров и описа купища нарушения при последния конкурс за генерален директор на БНР, от залата го посъветваха да внесе иск в съда заради незаконното му отстраняване от конкурса. В експертната група е имало предложение да отпадне рекламата от тв предаванията в БНТ и БНР (8 млн. лв.), за сметка на което да се увеличи финансирането им. Първо, това би означавало нарушаване на права на икономическите субекти и второ, не може парите за обществените медии да зависят от частните. 

Голям въпрос е, че в СЕМ няма представители на журналистите и на граждански организации, назначават се хора с неясен трудов стаж и с липса на професионална подготовка. Тодоров призова СЕМ, който от 15 години защитава частни интереси и в който задължителната ротация на членовете не се прави от 2010 г., да подаде колективна оставка и да бъде заменен с професионално компетентен орган. Не може хора с по-ниска компетентност да избират хора с по-висока компетентност. Той предлага мандатът на генералните директори да се увеличи на 5 години от сегашните 3.

Медиите бяха напъхани в лабиринта на прехода, струпването на частните и обществените медии в един закон е гибелно, смята проф. Петко Тодоров. Затворената хранителна верига на тяхното финансиране е престъпление, добави той. Според него, 7-8 партийни електронни медии също изкривяват общественото пространство. Мисирките и келешите станаха масово явление, медиите правят от главния прокурор самостоятелно явление - той вече прави изявления и за политическото развитие на страната, добави П.Тодоров. Както има устройствен закон за БТА, така трябва да има такъв и за БНР и БНТ, настоя той.  

Според доц. Светлана Божилова, с всяка поправка законът за БНР и БНТ става все по-малко ефективен и все по-малко демократичен, а измененията се правят на парче. Трябва изцяло нов закон, категорична е тя. В самия закон липсва стратегическа перспектива за развитието на обществените медии, може програмните схеми да се променят непрекъснато, и да се налагат корпоративни интереси, чрез търговските оператори, на които в Европа е забранено да работят с цел печалба, смята Божилова. Журналистите никъде в ЕС не се делят на частни и обществени, те защитават едни и същи професионални критерии, обърна внимание тя.           

Журналистката Къдринка Къдринова подчерта, че с поставената под чехъл журналистика, с ерозиралата свобода на словото, се накърняват не само правата на професията, но и 

правата на обществото да бъде информирано и да прави информиран избор

Призванието на журналистиката е да дава глас на безгласните, убедена е тя. Защо тук ги няма представителите на НС и на СЕМ, които бяха поканени, възмути се тя. Трябва нй-сетне като гилдия да тупнем по масата и да си поискаме правата!

Иво Инджов се възмути, че представители на СБЖ не са поканени в работните групи по законодателството. Ерозира убеждението за обществената стойност на тази професия, обобщи той, като също настоя в ЕС да има гражданска журналистическа квота. Нас ни разделиха на лагери, насъскват ни едни срещу други, политиците ни превръщат в пощенски кутии на самореклами, които те сами качват във фейсбук, а после всички медии ги тиражира, очерта друг проблем журналистът Васил Сотиров. Нека СБЖ да призове всички медии да бойкотират например Валери Симеонов. Но и самият СБЖ е под заплахи, заради позициите, а и заради ламтежа на някои към имотите му. 

Според популярната тв водеща Искра Ангелова, важно е качеството на журналистиката, на работещите в нея, нивото на образоваността на събеседниците. Моя милост пък репликира, че по-важно е нивото на образованост на журналистите и че сме свидетели на масово невежество сред тях, което им пречи да отделят лъжата от вярното или да контрират с въпрос събеседника, когато лъже в очите тях и обществото. По много наблюдения обаче се вижда, че най-нежелани в редакциите, 

най-преследвани са най-знаещите и мислещите журналисти

 със свободен дух, възприемащи професията като позиция на духа и истината. Те са най-опасни, самото им съществуване е упрек и заплаха за техните работодатели и шефове, винаги зависими от някого. Освен това в последната година медиите са превърнати в бухалка чрез масово и целенасочено тиражиране на измислени и фалшиви атаки срещу отделни персони или организации и премълчаване на факти, които иначе са им известни. Георги Найденов от Пловдив предложи да се създаде към СБЖ журналистически омбудсман.       

Живко Иванов пък определи състоянието на журналистиката днес като път от деградация към геноцид. Знаещите, смелите журналисти, за които професията е защита на позиция в полза на обществото, не ги търпят, изхвърлят ги, опитват се да ги унизят, подчерта Велислава Дърева. Отношението към журналистиката е отвратително - политици и други лица искат тя да ги обслужва, но я ненавиждат. Няма защита на българските журналисти, медиите робуват на кръчмарския принцип "който плаща, той поръчва музикта". В Устава на СБЖ има текст, че за журналиста общественият интерес стои над издателите, но кой спазва този принцип, попита риторично Дърева. Затова ни остава вече един път - бойкот на политиците. Само възмущението ни не стига, трябва да дадем отпор! Така Снежана Тодорова обобщи изказаните на форума мнения.  

Големият проблем и преграда пред всички намерения за защита на журналистите обаче си остава - прехраната ти дава този, който всъщност те лишава от правата и призванието на журналистическата професия: да казваш истината, само истината и нищо друго, освен истината. В днешно време малцина се решават да изберат таланта да бъдат свободни пред хляба...

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 227

Повечето застрахователи покриват риск от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 227

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 144

Заев: Да махнем "желязната завеса"

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 227

Германия удължава блокадата до януари

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 227

Конфликтно решение на френския Сенат

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 227

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 214

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 697

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 356

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 469

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ